
Sotesin koronarokotukset ja niihin liittyvä ajanvaraus ovat jälleen mietityttäneet Alueviestin lukijoita.
Toimitukseen tulleiden yhteydenottojen perusteella koronarokoteajanvarauksen toimivuus – tai pikemminkin toimimattomuus – koetaan isoksi ongelmaksi. Puhelimella on lähes mahdotonta päästä läpi, ja netissä tarjolla olevat ajat on varattu hetkessä. Yhtälö on hankala eritoten iäkkäämpien ihmisten näkökulmasta, lukijat kritisoivat.
Perjantaina 4. kesäkuuta tavoitetun Sotesin rokotetoiminnasta vastaavan lääkäri Nelli Valkaman mukaan rokotusvuorossa ovat parhaillaan yli 40-vuotiaat ja 16-39 -vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat henkilöt.
“Tällä hetkellä, perjantaina kello 10.40, rokotusaikoja oli vielä jäljellä lauantaille 12. kesäkuuta ja oletettavaa on, että näitä oli myös puhelinajanvarauksessa tarjolla. Ensi viikolle saimme aiempaa enemmän rokotteita, ja siksi aikoja oli nyt paremmin tarjolla.”
Valkaman mukaan ajanvarausjärjestelmää on pyritty parantamaan viimeisten parin viikon aikana niin, että osa ajoista on ollut vain puhelinajanvaraajien käytössä.
“Tätä on tarkoitus jatkaa. Toivottavasti tämä helpottaa niitä henkilöitä, joiden on vaikea varata aikaa sähköisesti.”
Sähköisessä ajanvarauksessa on kuitenkin yksi etu. Siten ajan voi varata myös toisen puolesta, kunhan tiedossa on rokotettavan henkilötunnus ja puhelinnumero.
Missä mennään rokotuskattavuudessa?
Kysymyksiä herättää myös Sotesin saamien rokotteiden määrä. Erään lukijan mukaan Satakunnan kunnissa rokotukset ovat edenneet hyvin, mutta Pirkanmaalla tilanne ei näytä samalta. Sastamalan rokotekattavuus on ollut huonompi esimerkiksi Tampereeseen verrattuna.
Rokotetoiminnasta vastaavan lääkäri Valkaman mukaan torstaina 3. kesäkuuta päivitetyssä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastossa Sastamalan koko väestön rokotekattavuus oli 46,3 prosenttia ja Tampereen 42,6 prosenttia.
“Eli Sastamalassa on parempi rokotusprosentti.”
Tällä hetkellä rokotusvuorossa olevat ikäryhmät vaihtelevat hieman kunnittain, mutta on oletettavaa, että samoihin aikoihin Pirkanmaalla päästään siihen tilanteeseen, että kaikki halukkaat ovat saaneet rokotuksensa, Valkama sanoo.
Hän myös huomauttaa, että Sastamalassa ja Punkalaitumella on nuorta väestöä suhteessa Tamperetta vähemmän.
“Tulevina viikkoina meillä on paljon tehosterokotuksia ja toimitettavasta rokotemäärästä riippuu, paljonko pystymme antamaan rokotteiden ensimmäisiä annoksia.”
Sotesin nettisivuilla ilmoitetaan, kun Sastamalassa ja Punkalaitumella siirrytään rokottamaan nuorempaa ikäryhmää eli alle nelikymppisiä.