
Jos vanhus ei pääse museoon, tulee museo vanhuksen luo. Näistä lähtökohdista Pukstaavi ja Sotesin vanhuspalvelut kehittävät Museoviraston tukemana viriketoimintaa paikallisiin vanhainkoteihin ja muihin hoivayksiköihin.
Käytännössä toiminta voi olla vaikkapa ääneen lukemista, kirja-aiheista keskustelua ja kirjojen herättämien muistojen jakamista muiden kanssa.
“Museot ovat toki jalkautuneet ennenkin vanhainkoteihin, mutta pysyviä toimintamalleja ei näiden pilottihankkeiden seurauksena ole syntynyt. Nyt toivottavasti syntyy”, Pukstaavin vs. toiminnanjohtaja Minna Honkasalo toteaa.
Lukemisia lapsille
Tapahtumavastaava Anna Ulvisen mukaan museon toinen toimintavuosi alkaa innostuneissa tunnelmissa. “Olemme kehittäneet tapahtumatarjontaa saadun palautteen mukaan. Toivomme tietysti, että yhä useampi sastamalalainen ja lähikuntien asukas löytää tiensä Pukstaaviin.”
Paitsi kirjakulttuurin lippulaivaksi Suomessa, pyrkii Pukstaavi profiloitumaan valtakunnallisesti ja erityisesti paikallisesti virikkeitä lapsille tarjoavana museona.
Syksyn ohjelmistoon lukeutuvien satutuokioiden aiheena ovat Pukstaavin yläkerran näyttelyn satujunan hahmot. Kierros etenee Outolan asukki Tatusta Topeliuksen Valtteriin.
Lokakuun alussa aloittavan uudenlaisen museokerhon tavoitteena on niin ikään tukea lasten lukemaan oppimista sekä innostaa lukuharrastuksen pariin, Ulvinen kertoo.
Sastamalalaista lastenkulttuuritarjontaa Pukstaavi ja Sastamalan Opisto kehittävät yhdessä. “Yhteistyömme Sastamalan Opiston kanssa tiivistyy. Pukstaavin tapahtumasyksyssä aloittaa muun muassa maksuton lasten lukupiiri, joka on tarkoitettu 3 – 4 -luokkalaisille”, Ulvinen selvittää.

Kähkönen, Röyhkä ja Tervo
Opiston ja museon yhteistyön helmiksi ovat jo osoittautuneet aikuisille suunnattu lukupiiri sekä Kirjailijakahvit, jotka molemmat jatkavat Pukstaavin ohjelmistossa. Syksyn aikana järjestettävissä yleisötilaisuuksissa vierailevat historiallisten romaanien taitaja Sirpa Kähkönen, muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä sekä tv-kasvonakin tunnettu sanataituri Jari Tervo.