
Sastamalan pääkirjastolla valmistaudutaan omatoimikäytön aloittamiseen. Tämän ja muiden tulevien muutostöiden vuoksi pääkirjaston ovet ovat säpissä viikon maanantaista 22. marraskuuta alkaen.
Vielä omatoimikäytön mahdollistava sisäänkirjautumisyksikkö on johdonpätkä pääoven vieressä, mutta tavoite on, että asiakkaat pääsevät kirjastokortillaan sisään ensi vuoden alusta lähtien.
Kirjastonjohtaja Sari Sillanpään mukaan uuden tekniikan vaatimat kaapeloinnit on jo suurelta osin tehty, mutta sulkuviikon aikana tehtävänä on erilaisia muita asennuksia. Pääovelle on esimerkiksi tulossa toinen luukku nykyisen palautusluukun oheen.
“Siitä pudotetaan päivän lehdet, jotka ensimmäinen omatoimiasiakas voi aamulla napata luettavaksi.”
Omatoimilainauksen on suunniteltu palvelevan kello 7-20 ainakin arkisin. Viikonloppujen aukioloa pohditaan vielä, sillä ensin on päätettävä, tarjoaako pääkirjasto ensi vuonna miehitettyjä aukiolotunteja lauantaisin.
“Koronan vuoksi pääkirjaston aukioloaikoja supistettiin ja samat kellonajat ovat edelleen käytössä. Ensi vuonna aikoja on tarkoitus laajentaa niin, että ovet ovat avoinna päivästä riippuen joko kello 10-19 tai 10-16. Lauantain mahdollinen aukiolo on tosiaan vielä mietinnässä.”

Omatoimilainaus tuo muassaan joitain pieniä muutoksia kirjaston toimintoihin. Asiakkaille näkyvin muutos on asiakaspalvelutiskin siirtyminen takaisin alkuperäiselle paikalleen eli pääovelta katsottuna käytävän vasemmalle puolelle, palautusautomaatin viereen.
Sillanpää kertoo muutoksen kumpuavan paitsi työntekijöiden toiveesta myös käytännöllisyydestä. Kirjahyllyt seisovat asiakaspalvelutiskin takana, eikä osa henkilökunnasta ole pitänyt siitä, että he työskentelevät selkä asiakkaisiin päin.
“Toisaalta se, että palautusautomaatti ja tiski ovat jatkossa vierekkäin auttaa rajaamaan aluetta, joka ei ole omatoimiaikana käytössä”, kirjastonjohtaja toteaa.
Omatoimiaikana aineistoa ei palauteta automaattiin, vaan pääoven lähettyville käytävän oikealle puolelle sijoitettavaan palautuslaatikkoon. Sillanpää suunnittelee, että palautusautomaatin näytöt huputetaan omatoimiajaksi, jolloin asiakkaat huomaavat niiden olevan pois käytöstä. Omatoimiajalla myös palautettavalla aineistolla on merkitystä.
“Liikuntavälineitä, kuten kahvakuulia, ei voi palauttaa omatoimiaikana. Eikä mielellään lautapelejä, jotka saattavat kärsiä palautuslaatikossa tai eivät mahdu palautuslaatikon reiästä.”
Huomioitavaa on sekin, etteivät kopiointi, tulostus ja skannaus onnistu ilman henkilökuntaa.

Jotta kirjastoon pääsee sisään omatoimiaikana, on asiakkaan pyydettävä henkilökunnalta itselleen tunnusluku. Se on monikäyttöinen, sillä sama nelinumeroinen luku toimii myös lainausautomaatilla sekä muun muassa verkkokirjastossa. Tekniikan kanssa empiviä kirjastonjohtaja Sillanpää kannustaa: “Jos on jo päässyt kortillaan sisään omatoimiaikana, selviää varmasti myös kirjojensa lainaamisesta.”
Tekniikan varmuus on seikka, joka toki mietityttää, mutta varasuunnitelmia on pohdittu. Mikäli lainausautomaatti ei toimi, voisi asiakas napata kännykällään kuvan kirjastokortista ja lainaamansa kirjan nidenumerosta, ja lähettää kuvat henkilökunnalle joko Whatsappissa tai sähköpostitse.
“Moni asia ratkeaa, kunhan saadaan palvelu käyttöön”, Sillanpää tuumaa.
Joku saattaa kuvitella, että omatoimipalveluun siirtymisen jälkeen pääkirjastolla ei tarvita virkailijoita enää ollenkaan. Päinvastoin, sanoo kirjastonjohtaja Sari Sillanpää.
”Uusi palvelu tuottaa meille lisää töitä ja tarjoaa asiakkaillekin hyvää, kun asioimaan pääsee jatkossa entistä laajemmin.”
Sulkuviikolla kirjastoauto palvelee pääkirjaston pihassa perjantaina 26. marraskuuta. Silloin voi käydä tutustumassa auton aineistoon tai noutaa pääkirjastolle pyytämiään varauksia. Kirjastoauto on paikalla kello 10-16.
“Ja jos sulkuviikon aikana tulee äkillinen tarve käyttää tietokonetta tai tulostaa vaikka jokin lomake, se onnistuu soittamalla meille ensin. Näin toimittiin myös koronasulun aikana ja käytäntö osoittautui toimivaksi.”
