
Kokemäellä pääsee nyt kurvailemaan kaupunkipyörillä. Pyörät saapuivat katukuvaan toukokuun ensimmäisellä viikolla ja ovat käytettävissä lokakuun loppuun saakka.
”Meillä oli halu palvella kuntalaisia sekä kaupunkiin kesällä saapuvia turisteja aiempaa paremmin, joten luonnollisesti ensimmäinen askel oli helpottaa heidän kulkemistaan”, perustelee hallintojohtaja Essi Piirojärvi hankintaa.
Pyöriä on kaikkiaan 21 ja niitä voi vuokrata neljästä eri paikasta; linja-autoasemalta, Tulkkila-salilta, rautatieasemalta sekä Pitkäjärven vapaa-aikakeskuksesta. Piirojärven mukaan kaupunki on ollut tietoinen haasteista, joita pitkät välimatkat kohteiden – eritoten rautatieaseman ja keskustan sekä Pitkäjärven – välillä ovat asettaneet.
”Nyt meillä on tarjota junalla Kokemäelle saapuville nopea, terveellinen ja ympäristöystävällinen kulkuyhteys eri puolille kaupunkia”, hän iloitsee.
Yhdellä eurolla Pitkäjärvelle
Kokemäen kaupunki on tilannut kaupunkipyöräjärjestelmän Kouvolasta käsin toimivalta Kaakau Oy:lta. Pyörien operoinnista eli niiden siirtelystä ja siitä, että jokaisella asemalla olisi oikea määrä pyöriä, vastaa kaupunki. Menopelejä siirrellään muutaman kerran viikossa oman henkilöstön voimin, ja samalla kertaa suoritetaan mahdolliset tarvittavat huoltotoimenpiteet, kuten rengaspaineiden tarkastaminen.
”Näin pystymme osaltamme edesauttamaan, että mahdollisimman moni pyörä on koko ajan käytettävissä. Laajemmat huoltotoimet hoitaa paikallinen pyöräliike ja ääritapauksissa Kaakau Oy itse.”
Miten vuokraus sitten toimii? Käyttäjän on ensin ladattava itselleen sovelluskaupasta Donkey Republic -mobiilisovellus, jonka kautta varaus ja maksu tapahtuu. Hinta määräytyy käytön mukaan. Esimerkiksi 15 minuutin vuokra kustantaa yhden euron.
”Eli yhdellä eurolla on mahdollista päästä Kokemäen rautatieasemalta joko keskustaan tai Pitkäjärvelle uimaan”, hallintojohtaja havainnollistaa.
Jos kaupunkipyöriä käyttää ahkerasti, tarjolla on kausipassi tai kuukausijäsenyys, joka tulee pitkässä juoksussa edullisemmaksi. Kausipassilla taas voi huristella menemään koko pyöräilykauden eli toukokuusta lokakuun loppuun. Pidemmät vuokraukset sisältävät myös varkausvakuutuksen.
Käytön jälkeen polkupyörä palautetaan käyttäjän haluamalle asemalle.

Essi Piirojärven mukaan pyörät on yritetty nyt sijoittaa käyttäjien läheisyyteen ja sellaisiin paikkoihin, missä väen oletetaan niitä tarvitsevan.
”Pyöräparkkeja on mahdollista siirtää, jos niille ehdotetaan parempaa paikkaa. Tulemme niitä myös siirtämään, jos näemme sen palvelevan pyörien käytettävyyttä paremmin.”
Se, ovatko kaupunkipyörät vain yhden kesän ilo vai tulleet Kokemäelle jäädäkseen, selviää syksyllä. Kaupunki seuraa kesän ajan aktiivisesti pyörien käyttöastetta ja kuuntelee käyttäjien toiveita jatkosta.
”Jos vastaanotto on myönteinen ja pyörille löytyy käyttäjiä, emme näe jatkolle estettä.”
Hallintojohtaja on jo ehtinyt hypätä kaupunkipyörän selkään itsekin. Kokemus oli myönteinen, hän kertoo.
”Pyöräily kaupunkipyörällä oli mukavaa. Pyörä rullasi hyvin, eikä ongelmia ollut.”