Keikyässä juhlittiin voimalaa, riippusiltaa ja Markkua – ”Kokemäenjoki osa monen mielenmaisemaa”

Vähintään 50 tuntia riippusillan kunnostustöissä ahkeroineet marssivat juhlaan Markku Torpo etunenässä.

Äetsän voimalaitoksen eli ”Vanhan rouvan” pihamaalla vietettiin sunnuntaina siltojen juhlaa. Juhlakahvilla kävi yli 700 ihmistä ja ohjelmaakin seurasi monisatapäinen yleisö.

Voimalaitos avasi ovensa yleisölle jo aamulla, ja moni tarttui harvinaislaatuiseen tilaisuuteen tutustua rakennuksen sisätiloihin. Voimalan konehallin ikkunoista avautui myös erilainen näkymä Kokemäenjoelle.

Varsinainen juhla alkoi näyttävästi yli 50 tuntia talkootyötä riippusillan hyväksi tehneiden marssilla. He saapuivat juhlapaikalle Kiikan torvisoittokunnan ilmoille loihtiman Kwai-joen sillan sävelten tahtiin Markku Torpon johdolla.

Talkoolaiset saivat ansaitut kehut ja kiitokset useissa juhlapuheissa. Yhteensä porukalle kertyi talkootyötunteja noin 14 000.

Itsekin riippusillalla ahkeroinut Joe Rajala tuumasi Keikyän perikunnan nokkahahmo Torpon jättäneen paikkakunnalla puumerkkinsä moneen asiaan. Uhkarohkein hanke tähän mennessä on ollut juuri riippusilta.

”Markku on kovin vaatimaton, vaikka on itseään säästämättä tehnyt ja tekee edelleen paljon. Hän on tuonut keikyäläisten hankkeille paljon julkisuutta”, Rajala totesi.

Rajala nosti esille, että 100-vuotiaan vesivoimalaitoksen ja riippusillan lisäksi nyt juhlitaan myös Markkua, onhan meneillään miehen 75-vuotisjuhlavuosi.

”Siltojen juhla” veti väkeä. Etualalla vasemmalla tilaisuudessa esitelmöinyt Mika Susi.

Maamme näyttävimpiä kulttuuriympäristöjä

Keikyän perikunnan kanssa juhlan järjestäneen UPM:n yhdyskuntasuhteiden johtaja Stefan Sundman kertoi Kokemäenjoen koskien valjastamisesta vesivoiman palvelukseen.

Alkuperäisen voimalaitoksen rakennutti porilaisen Oy W. Rosenlew Ab:n tytäryhtiö Björneborgs Kraft. Moni merkittävä metsäyhtiö, kuten myös Rosenlew, on ajan saatossa sulautunut nykyiseksi UPM-konserniksi ja sen myötä myös Äetsän vesivoimalaitos on tänään osa UPM:n energialiiketoimintaa.

”Edelleen 100 vuotta myöhemmin Äetsän vesivoimalaitos tuottaa päästötöntä, uusiutuvaa sähköä niin kotitalouksien kuin teollisuuden tarpeisiin.”

Sundman muistutti, miten vesivoimasta on muodostunut Suomen merkittävin niin kutsuttu säätävä sähköntuotantomuoto, jota on saatavilla myös silloin kun aurinko ei paista tai tuuli tuiverra.

Äetsän voimalaitoksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1919 ja arkkitehti Sigurd Frosteruksen suunnittelema tiilirakenteinen voimalaitosrakennus valmistui kaksi vuotta myöhemmin. 1990-luvulla rakennettin kahden turpiinin uusi osa, joka otettiin käyttöön vuonna 1996.

Äetsän voimalaitos on sijainniltaan ja arkkitehtuuriltaan maamme näyttävimpiä rakennettuja kulttuuriympäristöjä.

Lauri Tapio oli iloisesti yllättynyt voimala-alueen väenpaljoudesta. ”Kokonaisuudessaan hienosti suunniteltu ja toteutettu tapahtuma”, hän tuumi. Mukana juhlahumussa oli myös Ilona, 9 kk. Keikyän perikunnan sihteerinä Päivi Pelttarilla on ollut iso rooli yhdistyksen toiminnan organisoimisessa. Riippusillan kunnostusprojekti on vaatinut paljon myös niin sanottua paperityötä.

Monien merkitysten Kokemäenjoki

Keikyäläiset juuret omaava Mika Susi tutkii paikallishistoriaa, ja kertoi juhlassa Kokemäenjoen rantojen vaiheista ja elämäntavoista aina 1000-luvulta alkaen.

Kokemäenjoki on tulviessaan lannoittanut maan hedelmälliseksi. Se on tarjonnut myös elinkeinon kalastajille. Vesivoima on pyörittänyt myllyjä ja sen valjastaminen todenteolla viime vuosisadan alun jälkeen on mahdollistanut Suomen teollistumisen.

”Lisäksi vesistöllä on iso merkitys virkistyspaikkana, ja joki on osa monen paikallisen mielenmaisemaa”, Susi totesi.

Hän piti hyvänä tilaisuudessa kuultuja terveisiä siitä, miten UPM osallistuu nykyään hankkeisiin, joilla palautetaan vaelluskaloille reittejä nousta jokiin.

Aurinkokin alkoi paistaa, kun suurimman talkoopanoksen antaneet 50 talkoolaista saivat kiitoksen kuvakirjan muodossa.
Markku Torpo kiitteli vuolaasti sillalla ahertaneita. Vasemmalla Jukka Keskitalo, jonka johdolla tilaisuudessa musisoivat Sekulit ja Petri Kiiski.
Keikyän perikunnan puheenjohtaja Marku Torpo ja sihteeri Päivi Pelttari ottivat juhlassa vastaan Sastamalan kaupungin vuoden 2020 kulttuuripalkinnon. Kalle-patsas sai vähän tuuletusta Kokemäenjoen maisemissa. Taustalla pilkottaa riippusiltaa, jonka kunnostamisesta yhdistys tunnustuksen sai.
Markku ja Kalle. Koronapandemiasta johtuvan pitkän juhlattoman kauden vuoksi kulttuuripalkintoa 2020 juhlistettiin vasta 2022.
Kiikan torvisoittokunta musisoi Sandy Ahjon johdolla.
Äetsän voimalaitoksen miljöö on kaunis.

Äetsän voimalaitoksen suunnitelleen arkkitehti Sigurd Frosteruksen käsialaa ovat myös muun muassa Helsingin Stockmann-tavaratalo, Hämeenlinnassa sijaitseva Vanajanlinna sekä entinen presidentin virka-asunto Tamminiemi, jonka hän suunnitteli yhdessä Gustaf Strengellin kanssa.
Voimalan sisätilaa.
Näkymää Äetsän voimalaitoksen hallin ikkunasta.

Äetsän voimalaitoksen ympäristössä on paljon kiinnostavaa nähtävää.
Äetsän voimalaitos.