Ensimmäisiä viitteitä rakentamisen hidastumisesta oli valtakunnallisesti nähtävissä jo viime syksynä. Keväällä alkanut Ukrainan sota sai muutamia vuosia kiivaana käyneen rakennusinnon laatumaan vieläkin voimakkaammin.
Huittisten kaupungin rakennustarkastajana toimiva Jesse Salmi sekä Huittisten ja Sastamalan K-raudan yrittäjä Keijo Tiukka vahvistavat, että valtakunnallinen trendi näkyy myös Alueviestin jakelualueella.
”Rakennuslupamäärän perusteella rakentaminen on jonkin verran hiljentynyt kuluvana vuonna”, Salmi toteaa.
”Kyllä hiljentyminen näkyy myös kaupan puolella selvästi”, Tiukka sanoo.
Äkkiseltään hiljentymisen voisi ajatella johtuvan kasvaneista rakennusmateriaalikustannuksista, mutta sekä Tiukka että Salmi uskovat kustannuksiakin suuremman vaikutuksen olevan yleisellä epävarmuudella.
”Uskon, että hiljentymiseen vaikuttaa rakennusmateriaalien ja energian hinnan ohella maailmantilanteen epävakaus. Tämän puolesta puhuu esimerkiksi se, että pahimpana korona-aikana rakennusmateriaalien hinnat olivat huomattavan korkealla, mutta yksityiset rakensivat siitä huolimatta”, Salmi pohtii.
”Inflaatiolla on varmasti paljon suurempi merkitys kuin rakennusmateriaalien hintojen nousulla, kun ihmisten varat pienenevät, vähän kaikesta on pakko nipistää. Myös energiakustannukset ovat todennäköisesti suuremmassa roolissa kuin materiaalikustannukset rakennuspäätöksiä tehtäessä”, Tiukka arvelee.
Tulevaisuus näyttää rakentamisen suunnan
Puutavaran ja teräkset hinnat ovat Tiukan mukaan kääntyneet huippulukemista jo pieneen laskuun.
”Uskoisin, että raaka-aineet ovat nyt hakeneet sen hintatason, jolla ne tulevat pysymäänkin, mutta elämme nyt uutta kautta, jossa hintoihin vaikuttavat ennen kaikkea energia- ja kuljetuskustannukset.”
Kauppias korostaakin, että yrittäjällä ei ole tällä hetkellä mitään vaikutusmahdollisuuksia siihen, mihin suuntaan tuotteiden hinnat menevät.
”Valtiovallan tekemät päätökset määrittelevät sen suunnan ja itse pidän erityisen tärkeänä, että päätöksiä tehtäessä huomioitaisiin se, että kaikki emme asu kasvukeskuksissa.”
Rakentamisen hidastaminen näkyy Tiukka ja Salmin mukaan erityisesti maaseudulla kuluttajapuolella. Isoissa kaupungeissa rakentajapuolella on edelleen havaittavissa vireämpää toimintaa.
”Uskon, että pitkällä aikavälillä vaikutus tulee näkymään sekä yksityisellä että yrityspuolella, mutta vasta tuleva vuosi osoittaa sen suunnan, mihin rakentaminen kääntyy”, Salmi sanoo.
Odotettavissa pitkiä toimitusaikoja
Rakennusalaa on ennättänyt vaivata pitkään myös materiaalipula. Koronan vaikutuksesta toimitukset monilta tehtailta pysähtyivät pitkäksi ajaksi, eikä tilanne ehtinyt korjaantua kokonaan ennen sodan alkamista.
”Aiemmin Valko-Venäjältä tuli paljon puutavaraa, esimerkiksi haapaa ja lehtikuusta, toisaalta Ukrainassa on paljon komponenttivalmistajia, joilta ei nyt ole saatu tuotteita moneen kuukauteen”, Tiukka kertoo.
Kaukoidästä tulevien tuotteiden toimitusajat ovat venähtäneet huomattavasti, kun kuljetukset kiertävät Venäjän.
Pitkiä toimitusaikoja on odotettavissa myös lämmitysjärjestelmän vaihtamista suunnitteleville, kun kysyntä on tarjontaa voimakkaampaa.
”Tällä hetkellä keskitytään etsimään vaihtoehtoja lämmitysjärjestelmille ja ratkaisuja sähkölaskun alentamiseksi. Maalämpökaivoja ja aurinkopaneeleja on toteutettu Huittisissa paljon tänä vuonna”, Salmi tietää.
Tiukan näkemys on, että remontointipuolella keskitytään tällä hetkellä tekemään vain välttämättömät toimenpiteet.
”Kaikki se, mitä siirrettävissä on, lykätään varmempiin aikoihin. Itse en pysäyttäisi tässä tilanteessa mitään hanketta, mutta ymmärrän kyllä, että epävarmuuden vuoksi on järkevää katsella, mihin suuntaan tilanteet elävät.”
Päätöksiä harkitaan nyt entistä tarkemmin, mutta Tiukan mukaan laadusta tinkimättä.
”Sen sijaan kompromisseja voidaan joutua tekemään saatavuuksien vuoksi. Kyllä meilläkin hyllyissä on edelleen tyhjiä paikkoja ihan vain sen takia, että kaikkia tavaroita ei nyt saada”, hän harmittelee.