Sastamalalaisen kansanedustaja Arto Satosen eduskuntavaalikampanja sai lauantaina potkua kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon vierailusta. Hän totesi Funkkistalolla järjestetyssä tilaisuudessa, miten Satoseen voi aina luottaa.
”Jos en löydä Googlesta vastausta, soitan Artolle.”
Lausahdus oli kohdehenkilölle ilmeisen mieleinen, sillä sitä jaettiin myöhemmin hänen omilla sosiaalisen median kanavillaan.
Orpo puhalsi Sastamalassa tuulta kokoomuksen purjeisiin. Jos häntä on uskominen, puolue seilaa kohti vaalivoittoa.
Mutta nöyrästi pitää jaksaa vaalityötä tehdä koko maassa, Orpo korosti.
”Vaikka gallupeissa ero demareihin olisi lähes kuusi prosenttiyksikköä, töitä pitää tehdä kuin tuo luku olisi vain 0,6.”
Hopeareunus Putinin aloittamassa sodassa
Moitittavaa Orpo löytää niin nykyisen monipuoluehallituksen sisäisistä ristiriidoista kuin talouspolitiikastakin.
”Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä”, hän muistutti edesmenneen vasemmistoliiton kansanedustaja Outi Ojalan sanoin.
Valtiovarainministeriön (VM) virkamiestenkin viestimä huoli julkisen talouden tilasta näyttäisi hyödyttävän puoluetta, samoin Orpo iloitsi puolueensa pitkäaikaisen tavoitteen, Suomen Nato-jäsenyyden, etenemisestä. Jäsenyys on Orpon mukaan hopeareunus Putinin aloittamassa sodassa.
”Venäjä ei tule Ukrainan sotaa voittamaan. Mietityttää, mihin järkensä menettänyt Putin on valmis. Mutta länsi ei saa antaa periksi. Asetoimituksia on jatkettava, eikä talouspakotteista saa tinkiä.”
Kokoomuksen resepti?
Kotimaan haasteista suurin on velkaantumisen taittaminen.
”Valtionlainojen korkomenot nousevat 900 miljoonaan. Se on saman verran kuin poliisin koko vuoden budjetti.”
Ulkoisen turvallisuuden lisäksi on kiinnitettävä enemmän huomiota sisäiseen turvallisuuteen.
Isänmaalla ei Orpon mukaan mene hyvin, mutta kokoomuksella menee.
”Hyvinvointiyhteiskunta voi pysyä pystyssä vain kokoomuksen ikiaikaisella reseptillä, eli suomalaisella työllä ja yrittämisellä”, hän korosti.
Talouskasvua Orpo takoisi nostamalla työllisyysastetta sekä hiomalla yrittämisen ympäristöä investointeja houkuttelevaksi. Tulevaisuutta on Suomen vuoteen 2035 asetettu hiilineutraaliustavoite, josta kokoomus ei tinkisi.
”Keinot hallituspohjasta kiinni”
Oman väen hengennostatuksen jälkeen Orpo vastaili toimittajien kysymyksiin. Kokoomusjohtaja on laskenut madonlukuja seuraavalle hallituskaudelle.
”On karsittava menoja ja hankittava lisää tuloja. Kasvua tulee työllisyydestä, ja ihmiset ymmärtävät, että leikkauksia on tehtävä”, Orpo sanoo.
Nykyisen hallituksen suurin ongelma on Orpon mukaan se, että se ei pysty tekemään valintoja. ”Kaikkien toiveet menevät läpi ja menot paisuvat.”
Mistä Orpo sitten leikkaisi?
”Yritystuet ovat miljardiluokkaa, niistä nipistetään. Julkiset hankinnat syynätään tarkasti, ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastetaan, asumistukea uudistetaan”, hän luettelee.
Orpo ei toista kertaa kompastele kosteikkoviljelyyn. Entisenä valtiovarainministerinä hän sanoo tietävänsä, että säästökohteita löytyy, menot täytyy vain perata tarkasti.
”Valtiontalouden sopeutustarve on ilmeinen. Toivon hallituspohjasta riippumatta yhteistä tilannekuvaa. On hallituskokoonpanosta kiinni, millaisilla keinoilla siihen pyritään.”
VM:n taholta on väläytetty myös tietynlaisessa veropohjassa pitäytymistä, ja sitä, ettei veroja voisi enää ideologisista syistä laskea tai nostaa. Tämä ajatus ei Orpoa lämmitä.
”Veropolitiikka on minusta enemmän rakenteellinen kuin ideologinen asia.”
Kokoomus on lupaillut keskituloisille tuloveron kevennystä. Valtiolle tuloja napsittaisiin enemmän kulutukseen liittyvistä veroista ja erilaisista haittaveroista.
”Emme selviä ilman työperäistä maahanmuuttoa”
Orpo nosti esiin yrittäjien huolen työvoiman saatavuudesta. Jos työntekijöitä olisi, monet yritykset lähtisivät kasvun tielle.
”Perussuomalaiset ovat aivan väärässä, kun puhutaan työperäisestä maahanmuutosta. Heidän politiikkansa uhkaa suomalaista hyvinvointia, sillä emme tule selviämään ilman ulkomaista työvoimaa.”
Orpon mukaan Suomeen pitää voida tulla nykyistä helpommin töihin. Työntekijöitä tarvitaan monille aloille, eikä Suomella ole varaa menettää yhtäkään huipputekijää liiallisen byrokratian takia.
Kokoomus ryhtyisi sote-remonttiin, mutta hallituksen sorvaaman uudistuksen kaatamisesta ei ole kyse, Orpo korostaa.
”Amerikan malli on syntymässä. Ihmiset ottavat yhä enemmän vakuutuksia sairastumisen varalle, ja julkisella puolella ovat sitten ne, joilla ei ole varaa vakuutuksiin. En usko, että hallituskaan on tätä halunnut.”
Korjaustoimenpiteinä hän pitää tiiviimpää yhteistyötä yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa, ja mainitsee palvelusetelit ja Kela-korvausten palauttamisen.
Jos Petteri Orpo pääsee vaalien jälkeen hallitusta muodostamaan, on hänellä hallitusohjelman otsikko valmiina: ”Suomesta puhtaan energian suurvalta”.
Hän korostaa monien suomalaisyritysten investoineen isosti fossiilivapaaseen tuotantoon liittyviin asioihin ja energiaratkaisuihin. Tässä Suomella on valttikortit käsissään.
Seuraavalla hallituskaudella Orpo haluaa viilata lainsäädäntöä siihen suuntaan, että esimerkiksi pienydinvoimaloiden rakentaminen helpottuu. Tärkeää on myös aurinko- ja tuulivoiman sekä vetytalouden edistäminen.
No niin, nyt puhutaan tiukkana talouden tasapainottamisesta. Kerrotaan kuinka kaukana sdpn talouspolitiikka on kokoomuksesta.
Kuitenkin kulissien kuiskaajat puhuvat että kok ja sdp sosialistit ovat yhdessä seuraavassa hallituksessa.
Tämä tarkoittaa sitä, että ääni kokoomukselle tulee jatkamaan sosialistihallituksen tuhon tietä.
Tietenkään tätä ei julisteta torilla, koska kok tarvitsee konservatiivikokoomuslaistenkin äänet.
Olisi suotavaa että kokoomus etukäteen kertoisi kenen kanssa on menossa muodostamaan hallitusta, jotta äänestäjä voisi tehdä ratkaisunsa tosiasioiden perusteella, eikä joutua kabinettipelien pönkkämieheksi.
Tällä hetkellä äänestäjän kuluttajasuoja on äärimmäisen heikko.
Mielenkiintoinen idea julistaa hallituskokoonpano ennen vaaleja. Demokratiaa parhaimmillaan! Josko nyt kuitenkin hallitusneuvottelut olisivat parempi idea kuin ehdottomuus.
Niin, jos ajattelen saada muutosta nykyhallituksen täysin holtittomaan menoon äänestämällä opposiossa olevaa kokoomusta, haluan myös etukäteen tietää että näin tapahtuu.
Jos kokoomus sitten etukäteen ilmoittaakin että että hiphei sossujen kelkkaan lähdetään, niin siinä tapauksessa en tule äänestämään kokoomusta.
Miksi kokoomus haluaa pitää todelliset aikeensa piilossa äänestäjiltä?
Olen tähän asti pitänyt kokoomusta oikeistopuolueena ja sdptä sosialistipuolueena. Mutta onko sittenkin niin että kokoomus on vain astetta haaleampi sosialistipuolue?
Tähän alan kallistua kun katselee kataisen ja pietikäisen kättenjälkiä.
Onhan sini-punahallituksia ollut ennenkin, miksi Kokoomus nyt tämän vaihtoehdon poissulkisi? Koska sinä et halua sitä? Sehän olisi taktisesti aivan hölmöä hallitusneuvotteluihin lähdettäessä antaa PS:lle ja Keskustalle valtit käteen jo ennen jakoa.
Sinun pitää perustaa oma puolue, joka lupaa leikata kaikista tuista ja menoista. Yritystuet, maataloustuet ym. Sairaanhoito maksulliseksi kattavasti, esiimerkiksi pandemian takia sairaalassa kuukauden makaava maksakoon osansa sairaalan kiinteistä kuluista, palkoista, lääkkeistä ja tarvikkeista. Annat myös kapitalismiin kuuluvan luovan tuhon kaataa heikot yritykset vahvempien tieltä, sellaiset, jotka eivät pysty omalla kassallaan tai rahoittajien luotolla pärjäämään yli huonojen aikojen. Teille käyttömaksut, kouluihin kaikki kulut kattavat lukukausimaksut. Onhan näitä leikattavia lisääkin. Niistä vaan ei kukaan uskalla puhua. Perusta siis oma puolue, jonka ei tarvitse tehdä kompromisseja.
Sepe näkee vaalit vain puolueiden valisenä vallanjakokilpailuna jossa äänestäjällä on vain äänestämisen ilo.
Et halua että äänestäjä pystyisi vaikuttamaan maassa tehtävään politiikkaan.
Ei tarvitse sepenkään yhtään ihmetellä miksi äänestysaktiivisuus laskee kuin lehmän häntä.
Äläs nyt viitsi laittaa sanoja suuhuni. Itsehän sinä olet vallanjakoa tekemässä jo ennen vaaleja niin kuin vaalien tuloksella ei pitäisi olla hallituskokoonpanon kannalta merkitystä.