Talousarvio: Runsaasti puhetta, vain vähän muutoksia – Huittinen saa toripaviljongin

Valtuutetut Joonas Immonen ja Jukka Kivimäki olivat eri linjoilla kiinteistöverojen suhteen. Immonen olisi halunnut laskea verot tulevan vuoden ajaksi alarajaan, Kivimäki puolusti verojen pitämistä kuluvan vuoden tasolla.

Huittisten kaupunginvaltuuston kokouksessa alkoi hetken jo kuulostaa siltä, että paviljonki jää ensi vuonna rakentamatta torille.

Toripaviljongin rakentamisesta keskusteltiin talousarviovaltuustossa jo vuosi sitten ja silloin valtuutetut päättivät siirtää hanketta vuodella.

Maanantain kokouksessa Mika Stenfors (Hupa) esitti, että toripaviljongin rakentamisesta luovutaan kokonaan.

”Nyt puhutaan välttämättömistä investoinneista. Onko toripaviljonki välttämätön tehdä tällaisena aikana, kun investointeja on jo muutenkin yllin kyllin”, hän kyseenalaisti.

Toripaviljongista luopumista kannattivat Antti Heikkilä (ps) ja Katja Leino-Murtojärvi (sdp).

”Ajattelen, että jos me olemme vuosi sitten tässä salissa päättäneet, että toripaviljonki rakennetaan vuonna 2023, niin kyllä meidän pitää johdonmukaisesti näitä kertaalleen tehtyjä päätöksiä noudattaa”, Joonas Immonen (kesk) puolusti investointiohjelmaa.

Äänestyksessä toripaviljonki jakoi vahvasti mielipiteitä, mutta äänin 23-11 se päädyttiin pitämään investointiohjelmassa.

Ei rahaa siirtämällä säästy

Stenfors esitti myös, että Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskuksen sekä kaupungintalon saneerauksia siirrettäisiin vuodella eteenpäin. Tämä ei kuitenkaan saanut kannatusta.

”Haluaisin huomauttaa, että olemme itse halunneet hallituksessa jouduttaa Kuninkaisten saneeraamista, jotta välttyisimme uusilta sisäilmaongelmilta”, Niina Immonen (ps) totesi.

”Ei raha säästy, jos saneerausta vaan siirretään”, Heikkilä huomautti.

Heikkilä puolestaan esitti, että terveyskeskuksen vanhan osan saneeraamisen aloittamiselle edellytettäisiin hyvinvointialueelta vähintään esisopimusta tilojen vuokraamisesta.

”Hyvinvointialue tekee omat päätöksensä ja se ei kovin aurinkoiselta näytä, siksi odottaisin tiedon, kuinka paljon täältä tiloja tarvitaan”, hän perusteli.

Ilkka Riuttamäki (ps) kannatti Heikkilän esitystä, mutta äänestyksessä se jäi äänin 30-4 tappiolle ja valtuusto sinetöi terveyskeskuksen vanhan osan saneeraamisen.

Lapset vähenevät, mutta kulut kasvavat

Keskustelua valtuutetuissa herätti myös sivistyspuolen kustannusten kasvu.

Ilkka Riuttamäki penäsi sivistyspuolelle perälautaa.

”Olemme sivistysvaltio ja -kunta, mutta ei se niin voi mennä, että aina vaan annetaan kaikki se, mitä ymmärretään pyytää. Lapset vähenevät, mutta kulut kasvavat.”

Myös Stenfors huomautti, etteivät oppimistulokset ole riippuvaisia siitä, miten hienossa koulussa opetusta annetaan.

Sivistysjohtaja Eija Mattila muistutti, että yhteiskunta on muuttunut ja sekä kouluissa että varhaiskasvatuksessa lapset tarvitsevat entistä enemmän tukea saadakseen hyvät eväät elämään.

”Varhaiskasvatuksen puolella lapset tulevat yhä nuorempina hoitoon ja päiväkotien aukioloajat venyvät, minkä vuoksi resursseja tarvitaan aiempaa enemmän”, hän perusteli.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jonna Toivonen muistutti napakasti, että on turha verrata entiseen, kun ajat ovat muuttuneet.

”Lisäksi lapset ovat paras asia, mihin voi sijoittaa.”

Paljosta puheesta huolimatta valtuutetuilla ei ollut esityksiä sivistyspuolen määrärahojen muuttamiseksi.