”Viime vuosien rakennusteknisistä virheistä on opittu” – Kosteudenhallintaan erityistä huomioita Huittisten alakouluhankkeessa

Entisessä Lauttakylän koulussa todettiin noin kymmenen vuotta sitten sisäilmaongelmia, minkä vuoksi rakennus ensin poistettiin käytöstä ja päädyttiin myöhemmin purkamaan uuden koulun tieltä.

Huittisiin rakentuvan uuden alakoulun rakennustyöt ovat aiheuttaneet viime viikkoina vilkasta keskustelua. Uuden koulun paalutus saatiin valmiiksi lokakuun lopussa ja runkoa alettiin pystyttää marraskuun loppupuolella.

Rakennuksen hahmottumisen myötä kaupungin korviin on kantautunut huolestuneita kommentteja rakennusvaiheen kosteudenhallinnasta. Tästä syystä kaupunki julkaisi eilen tiedotteen, jossa vakuutetaan, että huoli uudesta homekoulusta on aiheeton.

”Viime vuosien rakennusteknisistä virheistä on otettu opiksi ja Huittisten uuden alakoulun rakennusvaiheissa otetaan kosteudenhallinta huomioon. Kaikkien toimijoiden yhteisenä tavoitteena on rakentaa huittislaisille lapsille ja koulun henkilökunnalle nykyaikaiset ja terveet tilat, joissa koulunkäynti maittaa”, tiedotteessa todetaan.

Kosteudenhallintaan panostetaan rakentamisessa muun muassa riskittömiä rakenteita suosimalla, kosteutta kestäviä materiaaleja käyttämällä ja estämällä kosteudelle herkkien materiaalien kastuminen. Lisäksi rakenteiden kuivuminen varmistetaan ennen niiden peittämistä tai pinnoittamista.

”Ympäristöministeriön asetusten mukaisesti uuden koulun rakennushankkeelle on laadittu kosteudenhallintaselvitys, jossa kaikki rakentamisen vaiheet on huomioitu. Hankkeelle nimetty ulkopuolinen kosteudenhallintakoordinaattori valvoo suunnitelman ja asetettujen vaatimusten toteutumista”, kaupungin tiedotteessa mainitaan.

Uuden koulun rakennushankkeessa käytetään Kuivaketju 10 -toimintamallia, jolla pyritään torjumaan kymmenen yleisintä rakennusten kosteusriskiä aina maanrakennustöistä valmiin rakennuksen oikeanlaiseen käyttöön asti.

”Työmaalla on kosteudenhallintaan nimetty työnjohtaja, jonka vastuulla on Kuivaketju 10 -toimintamallin läpi vieminen ja viikoittaisten tarkastuskierrosten tekeminen. Rakenteiden kuivuminen on aikataulusuunnittelun keskiössä ja lämmittimillä, ilmanvaihdolla ja tarvittaessa ilmankuivaimilla varmistetaan kuivumiselle suotuiset olosuhteet.

Rakenteiden kuivumista seurataan kosteusmittauksin ja ennen pinnoittamista ulkopuolinen tarkastaja varmistaa riittävän kuivumisen”, Huittisten kaupungin rakennuspäällikkö Arto Suuniitty tarkentaa.
Rakennuksen runko- ja vesikattorakenteet pyritään pystyttämään mahdollisimman nopeasti, jonka jälkeen kosteudelle herkät työvaiheet voidaan aloittaa säältä suojassa.

Lokakuussa Suuniitty arvioi, että vesikaton rakentaminen alkaisi tammikuussa. Rakennus tulee olemaan runkovaiheessa noin kesäkuuhun asti, minkä jälkeen aletaan tehdä rappauksia.Täysin valmis koulurakennuksen pitäisi olla vuoden päästä tammikuussa.

”Mikäli työmaalla havaitaan, että suojauksista huolimatta rakenteita tai materiaaleja on päässyt kastumaan, suoritetaan näille kohdille kosteusmittaukset eristeiden kosteuspitoisuuden selvittämiseksi. Kastuneet materiaalit kuivataan tai tarvittaessa vaihdetaan, sekä kuivuminen todennetaan mittauksin”, tiedoteessa todetaan.

Työmaan materiaalien toimituksissa pyritään oikea-aikaiseen toimitukseen niin, että materiaaleja varastoidaan työmaalla mahdollisimman vähän aikaa. Välivarastoinnissa materiaalit suojataan huolellisesti ja niitä säilytetään ilmavasti korotetuilla alustoilla.

Rakennushankkeita ovat viime kuukausina leimanneet elementtien ja tarvikkeiden saatavuusvaikeudet, mutta Suuniityn mukaan koulun kohdalla tällaiset asiat eivät ole ainakaan vielä aiheuttaneet minkäänlaisia vaikeuksia.