
Translaki on etenemässä eduskunnassa. Jos osan translakia ajavien kannattajien näkemykset muodostuvat enemmistön kannaksi, täysi-ikäinen Suomen kansalainen voi vahvistaa sukupuolen hakemusmenettelyllä vaikka useita kertoja vuodessa.
Lisäksi vaaditaan alaikäiselle lapselle oikeutta määrittää oma sukupuolensa. Tätä pidetään ehdottomana ihmisoikeuskysymyksenä.
Voi aikoja, voi tapoja. Elämme 2020-luvun Suomessa ja tässä kohtaa on kokonaan unohdettu lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvä oikeus kasvaa ja kipuilla. Murrosikään liittyy hyvin voimakkaita erilaisia tunnetiloja, mielen muutosten herkkyyttä, mustavalkoisuutta, ehdottomuutta ja rajojen hakemista. Tätä kasvun ja kehityksen vaihetta ei turhaan sanota murrosiäksi.
Nyt jo nuoret vaihtavat etunimiään, ja tämä on kasvava ilmiö. Kutsumanimeä saatetaan haluta vaihtaa useita kertoja, koska osa nuorista kokee aika ajoin olevansa eri sukupuolta. Useimmilla tuntemus muuttuu toiseksi tai vaihtelee esimerkiksi muuttuvan kaveripiirin ja omien ajatusten vaihtumisen myötä. Tällainen ajattelu on aivan normaalia murrosiässä.
Murrosikä on monessa mielessä ehdottomuuden aikaa. Ikävaiheeseen kuuluu myös rajojen hakeminen. Tämä vaihe elämässä ei missään nimessä ole vastuullista aikaa, siis sellaista aikaa, jossa nuori pystyisi rationaalisesti vielä pohtimaan syitä ja seurauksia, tai ottamaan täyden vastuun omista päätöksistään. Siksi rajoja haetaan kiivaastikin.
Meillä on määritelty täysi-ikäisyyden ikärajaksi 18 vuotta. Nyt tästä iästä halutaan väen väkisin luopua. Tässä on kokonaan on unohdettu kasvatus- ja kehityspsykologia. Asia halutaan vääntää käsittämättömällä tavalla ihmisoikeusasiaksi.
Ymmärrän, että ns. pakkosterilisaatioista luovutaan. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että kasvuun ja kehitykseen liittyvät tosiasiat ohitetaan ja katsotaan täysin luonnolliseksi se, että yhteiskunnan pitää toimissaan hyväksyä se, että lapset ja nuoret voivat vaihtaa virallisesti sukupuolensa määrittelyn vaikka useita kertoja vuodessa.
Murrosikäisenä on oltava oikeus kasvaa, kipuilla ja kehittyä kiireettä. Vaikka maailma ympärillä pauhaa, lapselle ja nuorelle on taattava mielen rauhaa.
Kirjoittaja on sastamalalaisen Sylvään koulun rehtori.
Viisaita sanoja Jarilta, olen täsmälleen samaa mieltä!
Olisiko ollut hyväksi kertoa myös se, että Syväällä uskontotuntia on käytetty Setan valistusohjelmaan. Useat vanhemmat eivät ole tietoisia tästä käytännöstä. Vanhemmilla on myös oikeus laittaa Setan opetukselle kielto jos eivät halua sitä lapsilleen opetettavan. Tietoa valmiina lähetettäväksi kouluille; setakielto.fi
Kuka on tehnyt päätöksen että uskontotunti on setan propakandaan käytettävissä?
Jari puhuu asiaa. Mikä yhteiskuntaa vaivaa, kun tämänlaisista asioista “vatvotaan” koko ajan lehdistössä? JÄRKI KÄTEEN ja palataan perusasioihin eikä vatvota hölmöjä asioita. Helsingin päättäjille terveiset. Puuttukaa oikeisiin asioihin ja jättäkää translait päättämättä!
Kari Kaaja
Olisiko aika vihdoin kypsä sille että esim. evankeliselle opistolle saataisiin kristillinen koulu alkaen esiopetuksesta. Uskon että kysyntää olisi. Olisi hienoa jos kristityt voisivat lähestyä tässä asiassa toisiaan. Olen valmis tukemaan asiaa taloudellisesti. Onko seuraava vaihe kristittyjen vainot ?
“Kirkkohallitus näkee sukupuolen vahvistamista koskevan lain tavoitteen henkilön itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta oikeansuuntaisena ja ihmisoikeuksia kunnioittavana.”
Sepe kantonen. Kirkkohallitus ehkä edustaa sinulle jotakin mutta monelle kristitylle se näyttäytyy täysin maallisena systeeminä jolla ei ole paljoakaan tekemistä kristinuskon kanssa.
Kirkkohallitus hoitaa oman ilmoituksensa mukaan (evl) kirkon suhteita valtioon ja muuhun yhteiskuntaan. Ei edusta minulle mitään sen kummempaa.
Tuo on hyvä ja kehityskelpoinen ajatus. Onneksi itsellä ei ole enään alaikäisiä lapsia joille pakkosyötetään nykyään kaikenlaisia satekaarijuttuja, Uskontoa on opiskeltu ja virret laulettu. Ei ole kukaan lapsista halunnut olla muu kuin syntymässä saatu sukupuoli. Paljon on merkitystä kotikasvatuksellakin.
“Tässä on unohdettu kokonaan kasvatus- ja kehityspsykologia” kirjoittaa Andersson.
Translain valmistelupöytäkirjoista on nähtävissä kaikki annetut lausunnot, jotka sisältävät esimerkiksi Psykologiliiton lausunnon, joka pitää 18-vuoden ikärajaa liian korkeana. Lisäksi lausunnossa verrataan ikärajaa muihin Pohjoismaihin, joissa se on matalampi.
Lastensuojelun Keskusliitto toteaa lausunnossaan näin: “Keskusliiton näkemys on, että täysi-ikäisyysvaatimuksesta tulisi luopua ja sukupuolen juridinen vahvistaminen tulisi sallia myös alle 18-vuotiaille”.
https://stm.fi/en/project?tunnus=STM009:00/2021
Minä ajattelen asiaa niinkin suoraviivaisesti, että aamulla herätessä kurkkaa mitä housuissa näkyy. Sillä sukupuolella sitten mennään kyseinen päivä.
Oletko epävarma sukupuolestasi, kun se pitää aamulla varmistaa? Olet ehkä oivaltanut, mihin translakia tarvitaan. Jos se kurkistuksesi on ylitsepääsemättömässä ristiriidassa henkisen minäsi kanssa, koet aamusta toiseen syvenevää ahdistusta, joka ei housuihin katsomalla parane.
Jos teini-ikäiset oppilaat haluavat härnätä ahdasmielistä rehtoriaan vaihtelemalla nimeään, on aikuisen, rehtorin syytä katsoa omaan sisimpäänsä, miksi tämä provosointi osuu niin kipeästi. Kasvattaja ei saa sotkea omilla traumoillaan teinien henkistä kasvua.
Ainakaan minulla ei ole ollut tarvetta vaihtaa sukupuoltani useita kertoja.
Olisi tietysti houkuttelevaa valita sukupuoli aina tilanteen mukaan.
Eikös joku voisi värkätä kännykkäapin, jossa olisi kolme nappia: ’Mies’, ’Nainen’, ’Joku muu’. Sen hetkinen tieto päivittyisi sitten viranomaisten tietokantaan reaaliajassa.