“Kannattaa välillä kokeilla jotain erilaista ja yllättävää” – Kinnalan Koukulla Kiikassa tarjolla kattaus kansanmusiikkia

Tallareista nähdään Kiikassa trioversio, kuvassa koko nelikko.

Kinnalan Koukulla Sastamalan Kiikassa pääsee jälleen muutaman vuoden koronatauon jälkeen nauttimaan “normaaliin malliin” kansanmusiikista.

Tulevana viikonloppuna järjestettävässä Äetsän kansanmusiikkitapahtumassa ollaan Unescon tunnustaman asian äärellä, sillä ohjelmassa sukelletaan kaustislaisen Tallarin musiikkiin. Kaustislainen viulunsoittoperinne kuuluu Unescon nimeämään ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Mutta miksi tällainen tapahtuma järjestetään juuri Kiikassa ja miksi sinne kannattaa tulla kauempaakin?

Sastamalan kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Päivi Mäki-Kerttula kertoo tapahtuman saaneen alkunsa vuonna 1992 Äetsän kansalaisopiston järjestämänä. Yhteistyötahona on luultavasti ollut ainakin Äetsän musiikkikoulu.

Kansalaisopiston rehtori Kaisu Mikkelä ja henkilökunta olivat idearikkaita ja aloitteellisia monissa asioissa, hän tuumaa. Äetsän kansanmusiikkitapahtuma lisäksi he laittoivat alulle edelleen elinvoimaisen Yllätysten Yön.

”Alkuun Äetsän kansanmusiikkitapahtumaa järjestettiin Honkolan koululla ja Heimolan seuraintalolla. Kun koulu myytiin, siirtyi tapahtuma Pehulan koululle ja sieltä on siirrytty Kinnalan Koukulle, mikä tarjoaa viihtyisät tilat työpajoille ja konsertille”, Mäki-Kerttula selvittää.

Nykyisin järjestämisvastuu on Sastamalan Opistolla mutta kulttuuripalvelut kustantaa konsertin esiintyjän palkkion.

Aivan erityinen miljöö

Tapahtuman taiteellinen johtaja Petra Käppi asuu Tampereella ja työskentee kulttuurisuuskunta Uulussa muusikkona ja ohjelmapäällikkönä. Hänestä tuli taiteellinen johtaja vuonna 2016, kun pestiä pitkään hoitanut paikallinen taiteilija Anna-Maria Toivonen jäi pois tehtävistä.

”Anna-Maria kyseli meiltä Uulusta, että kuka ottaisi tehtävän vastaan, ja minä innostuin asiasta. Tapahtumapaikkana Koukku on todella erityinen. On ihanaa järjestää pientä kansanmusiikkitapahtumaa, joka tapahtuu vanhassa talossa. Konsertit ja kurssit ovat kauniissa hyvin soivassa perinteisessä pirtissä.”

Käppi sanoo nauttivansa suunnattomasti akustisista pienistä konserteista, joissa äänentoistoa ei ole ja yleisö pääsee todella lähelle esiintyjää ja tämän taidetta.

”Tunnelma on ollut aina todella erityinen. Pääsin itse jo opiskeluaikoina 2000-luvun alkupuolella ensimmäisen kerran tapahtumaan pitämään jotakin lasten työpajaa sekä osallistumaan elämäni ensimmäiselle pelimannikurssille. Taisin tuolloin kokea jonkinlaisen pelimannimusiikkiherätyksen”, hän kertoo.

Alansa huippuesiintyjiä

Päivi Mäki-Kerttulan mukaan Äetsän kansanmusiikkitapahtuman konserttien esiintyjät ovat olleet aina kansanmusiikkigenren huippuja Suomessa – niin tälläkin kertaa.

Tallari on vuonna 1986 Kaustisella perustettu päätoiminen kansanmusiikkiyhtye, jonka tärkeimpänä tehtävänä on tuoda suomalaista perinnemusiikkia tunnetuksi. Entisajan pelimannien tapaan Tallari esiintyy siellä, missä musiikille vain on tarvetta niin kouluissa kuin konserttilavoillakin.

Äetsän kansanmusiikkitapahtumassa Tallari esiintyy triokokoonpanolla, jossa musisoivat Arto Järvelä, Katri Haukilahti ja Sampo Korva. Ohjelmassa on monipuolinen kattaus kansanlauluja ja perinneinstrumentaaleja yhtyeen kotipaikkakunnalta ja muualta Suomesta.

”Vaikka ei olisikaan kansanmusiikin ehdoton ystävä, kannattaa välillä kokeilla jotain erilaista ja yllättävää. Elävä musiikki on aina hieno kokemus. Konserttiin on vapaa pääsy, senkin vuoksi tilaisuus kannattaa hyödyntää”, Mäki-Kerttula sanoo.

Äetsän kansanmusiikkitapahtuma 4.-5.2.2023. Kinnalan Koukku, Haapaniementie 21. Aikataulu: kurssin soittopajoja molempina päivinä, lauantaina konsertti (Tallari esiintyy) klo 18-19.30, ja sunnuntaina kurssin loppukonsertti klo 15.30.

Tarkennus artikkeliin liittyen (lisätty 9.2. klo 10): Viime vuonna tapahtuma järjestettiin pienimuotoisesti huhtikuussa, eli kansanmusiikki soi Koukulla silloinkin. Jussi Syren And The Groundbreakers esiintyi ja Syren piti myös bluegrass-kurssin.