Läppäri taipuu Kiikan koululla miltei jokaiseen oppiaineeseen – “Opettavat meille vastuullisuutta”, kolmasluokkalaiset tuumivat

Opettaja Janne Ritala auttoi Sandra Turpeisen tehtävien alkuun. Vierellä Peetu Liukkonen.

Kiikan koulun kolmasluokkalaiset ovat aloittelemassa ympäristöopin tuntia. Opettaja Janne Ritala kehottaa oppilaita kaivamaan pulpeteistaan Chromebookit ja jatkamaan eläimistä valmistelemiaan esitelmiä. Tällä kertaa oppilaiden tehtävänä on selvittää, millaisen pesän heidän valitsemansa nisäkäs suojakseen rakentaa.

”Etsitte taas dioihin tietoa Luontoportista”, Ritala opastaa.

Pian luokan täyttää keskittynyt nakutus.

Kiikan koulun 18 kolmasluokkalaista kuuluvat siihen noin 550 oppilaan joukkoon, jotka saivat viime syksynä itselleen käyttöön kannettavat tietokoneet. Hankinta liittyy Sastamalan kaupungin uuteen tieto- ja viestintätekniikan (tvt) strategiaan. Koneita jaettiin 3. ja 7. luokkien oppilaille, ja näin tullaan jatkamaan tästä eteenpäin myös seuraavina lukuvuosina. Tällä syklillä kaikilla Sastamalan perusopetuksen 3.-9. luokkalaisilla on omat kannettavansa vuonna 2025.

”Kun oppilas siirtyy yläkoulun puolelle, hän palauttaa laitteensa ja saa seitsemännellä luokalla uuden, joka sitten palautetaan yhdeksännen luokan jälkeen”, selvittää Sastamalan tvt-koordinaattori Jussi Ahvenus.

Kiikassa kannettavat on otettu ilolla vastaan.

”Olen tosi iloinen, että opetan juuri kolmasluokkalaisia, ja pääsin näin ottamaan koneet osaksi opetusta. Ne tarjoavat paljon mahdollisuuksia”, Janne Ritala toteaa.

Hän kertoo pyrkivänsä hyödyntämään laitteita jokaisessa oppiaineessa. Käytössä on esimerkiksi virtuaalinen tehtävämaailma Bingel, tulevaisuudessa mahdollisesti myös oppimisjärjestelmä ViLLE. Niiden avulla tehtäviä voidaan eriyttää oppilaiden oman tason perusteella.

Koululaisten Chromebook on perinteisen kannettavan tietokoneen ja tabletin yhdistelmä. Linnea Lilja (vasemmalla), Elsi Krapi, Jasu Irri ja Rudolf Kulmala esittelivät kääntyvää näyttöä.

Myös Ritalan oppilaat Jasu Irri, Elsi Krapi, Rudolf Kulmala ja Linnea Lilja nostavat peukkua hankinnalle.

”Jännitti tosi paljon, kun koneita jaettiin. En meinannut millään odottaa omaa vuoroani”, tunnustaa Elsi.

Ihan joka päivä kannettavat eivät Kiikassa ole käytössä, mutta useamman kerran viikossa kuitenkin. Jos oppilaat eivät saa itselleen koneella tehtäviä läksyjä, säilytetään läppäreitä omissa pulpeteissa. Muutoin ne kulkevat mukana repussa kirjojen tapaan.

”Pitkäksi lomaksi, kuten kesäksi, konetta ei saa ottaa kotiin, mutta joululomalle ne saatiin”, kertoo Jasu Irri.

Kotona muilla perheenjäsenillä ei ole lupaa käyttää oppilaiden koneita, vaan ne ovat henkilökohtaisia.

”On ohjeistettu, että sitä ei saa jättää auki sängylle niin, että pikkusisarus pääsee näpräämään. Eikä salasanaansa saa kertoa kenellekään!” oppilaat tietävät.

Itse pitää myös huolehtia siitä, että koneen akussa riittää virtaa.

”Kannettava siis opettaa vastuullisuutta”, Elsi tuumii.

Omia sovelluksia tai ohjelmia koneille ei saa asentaa. Tvt-koordinaattori Jussi Ahvenus kertoo, että kaikkien oppilaiden vanhemmat ovat ennen koneen luovutusta allekirjoittaneet käyttösopimuksen, jossa kielletään omien asennusten tekeminen.

”Jos oppilas käyttää konetta väärin, se voidaan ottaa pois.”

Väärinkäytöksistä johtuvat mahdolliset korvaukset katsotaan aina tapauskohtaisesti. Mikäli kone oppilaan huolimattomuuden seurauksena hajoaa, on hän korvausvelvollinen.

Linnea Lilja (takana) ja Elsi Krapi esittelevät, miten kuvaa voi suurentaa näyttöä koskettamalla.

Kannettavien käyttöönotto ei ole tuottanut Kiikan koulun kolmosille vaikeuksia, sillä heillä kaikilla on entuudestaan kokemusta tietokoneen käytöstä. Aiemmin porukka on esimerkiksi pelannut verkossa pelejä ja katsellut YouTube-videoita. Koulussakin koneita on käytetty.

”Mutta on se ihan eri asia käyttää lainakonetta kuin nyt tätä omaa. Tuntuu, että tästä on enemmän vastuussa”, Elsi ja Linnea miettivät.

Janne Ritalan mukaan omien koneiden käyttö nopeuttaa työntekoa tunneilla.

”Aiemmin puolet ajasta meni siihen, että haimme kaikille koneet toiselta puolelta koulua ja pääsimme kirjautumaan niille. Omilla läppäreillä kaikki ovat valmiita aloittamaan hommat parissa minuutissa.”

Myös oppilaat antavat nopeudesta ison plussan.

”Kynä ja kumi ovat paljon hitaammat välineet. Läppäriä saa vain painella.”

Sastamalan koneilla on kolmen vuoden leasing-sopimus. Palautuksen jälkeen koneet ottaa haltuunsa laitteiden valmistaja. Chromebookit kilpailutetaan aina ennen kunkin laite-erän tilaamista. Kustannuksista vastaavat Opetushallituksen hanke sekä Sastamalan kaupungin perusopetus.

Jasu Irri (vasemmalla), Rudolf Kulmala, Elsi Krapi ja Linnea Lilja (takana) ovat tyytyväisiä Chromebook-käyttäjiä.