
“Malli jossa kaikki Sastamalan lukiolaiset menevät Vammalaan, ei todellakaan toteudu”, täräyttää Mouhijärven lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Joonas Salmijärvi Sastamalan kaupungin suunitelmista keskittää lukio-opetustaan
Sekä Mouhijärven että Äetsän lukioiden oppilaiden ajatuksia on kartoitettu kyselyissä, joiden tuloksiin Salmijärvi voi nyt viitata. Myös yhdeksännen luokan oppilaiden suunnitelmia on tiedusteltu samassa yhteydessä.
Mikäli lukio-opetus keskitetään Vammalaan, Mouhijärven lukion nykyisistä ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoista Nokialle ilmoittaa suuntaavansa 5, Hämeenkyröön, Tampereelle, Nokialle tai Laviaan 5, yleensä muualle 4, Tampereelle 3 ja Vammalaan, Nokialle tai Tampereelle 2. Vain yksi opiskelija ilmoittaa suoralta kädeltä suunnakseen Vammalan.
Jos Sastamalaan tulisi yksi iso lukio, mihin toisen asteen koulutukseen menisit? Tämä kysymys esitettiin Äetsän Sarkia-lukion opiskelijoille. Vammalan lukion ilmoitti valitsevansa 19, Lauttakylän lukion 10 ja jonkin muun 10.
Lue aiheesta enemmän Alueviestistä 31.10.
Voi heitä, sinne sit vaan paikkaa hakeen.
Toimitukseltaaika vahva kannanotto. Onko nyt sentään kyse aivovuodosta, jos nuoria opiskelijoita siirtyy naapurikaupunkiin lukio-opintoihin?
On kai se nyt ihan selvää että jossain sastamalan kokoisessa kaupungissa ei mitenkään ole taloudellisia mahdollisuuksia pitää yllä kolmee lukioo. Varsinkin jos ja kun pikkulukioiden valtionosuudet loppuu. Ja ne loppuu. Kyllä kaupungin varoja täytyy nyt kohdentaa tärkeimpiin asioihin. Varsinkin vanhusten asiat on ihan retuperällä. Ennustan että lähitulevaisuudessa niitä loppuu suurempiakin lukioita ja mennäänkö sastamalastakin jonkun vuoden päästä tampereeelle lukioon?? Hyvin paljon mahdollista. Järki käteen.
Mistä sinä tiedät että valtionosuudet loppuvat, onko sinulla kristallipallo josta sen näet? Missään ei ole asiasta päätöstä -ja niin kauan kun ei ole päätöstä ei ole tietoa! Kiitos lautakunnalle oikeasta päätöksestä!
Tämäkö ehkäisee nuorten syrjäytymistä? Osa perusopetuksen päättävistä ei tiedä, minne mennä. Heille lukio on tarjonnut miettimisaikaa. Yleensä uravalinnat ovat tuona aikana selkiintyneet. Onko 35 000 euroa tuon asian ratkaisemisen väärtti??
Mouhijärven lukio on houkutellut myös muualta, mm. Nokialta tulevia nuoria. Heillä ei ole ollut mahdollisuutta päästä muihin lukioihin. Mouhijärven lukiossa nämä opiskelijat ovat menestyneet ja päässeet ylioppilaiksi. Miten tulevaisuudessa?
Mouhijärven lukio on käytännössä erikoistunut “nuorisotakuuseen” jo ennen sen velvoitusta. Tämä on ollut Mouhijärven lukion erityinen tavoite ja vahvuus. Yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle tuon kuvitellun kouluverkkosäästön jo yhdessä vuodessa.
Se on aivan sama menevätkö mouhijärveläiset ja äetsäläiset muualle kuin Vammalan lukioon tulevaisuudessa. Säästyy siinä kuitenkin rahaa, kun ei tarvitse pitää yllä minilukioita, joissa valinnaisainemahdollisuudet ovat olemattomat verrattuna isompiin lukioihin.
Juurikin näin!
Älkää hyvänen aika! Jos nuori kokee että kotikunnalla ei ole hänelle mitään annettavaa niin sinne meni ja takaisin ei tule! Nuorissa on tulevaisuus, heistä täytyy pitää kiinni vaikka vähän maksaisikin! Yksi syrjäytynyt maksaa paljon enemmän…
Siis onko lukio joku päivähoitopaikka??? Sus siunakkoon mikä kommentti Hakalalta! Yhdessä asiassa sanoit kyllä oikein että esim mouhijärvelle pääsee kuka vaan. Ja mitäs sellainen oppilasaines tekee yliop todistuksella??.? Tai tekeekö sillä kukaan enää muutenkaan mitään kysyn vaan?
toivoo hyvin tienaava duunari
Jos on hyvä lukio ja yksilöllinen ohjaus, moni nuori innostuu opiskelusta lukioaikanaan ja hänestä tulee hyvä veronmaksaja kotikuntaansa!
Sama poru kun kyläkouluista on käyty. Itse kävin aikanani pientä kyläkoulua jossa oli kolmenkin eri luokan oppilaita yhdysluokalla ja joukossa oli joku enemmän opastusta kaipaava oli se heti muilta pois. Ei ollut sisäliikuntatiloja tms,,,
Oppilasvajeesta kärsivät kyläkoulut kiinni ja samoin pikkulukiot!
Korjaisin pari epäkohtaa, joita täällä käydyssä keskustelussa on tullut ilmi.
“Säästyy siinä kuitenkin rahaa, kun ei tarvitse pitää yllä minilukioita, joissa valinnaisainemahdollisuudet ovat olemattomat verrattuna isompiin lukioihin.”
Mouhijärven lukiossa tällä hetkellä jokainen sen opiskelija tuo mukanaan Sastamalan kaupungille 1500€ riihikuivaa rahaa valtionosuuksien turvin. Valtionosuuksia ei tällä tietoa tulla lakkauttamaan ennen vuotta 2014, jos silloinkaan. Opetusministeri Gustafsson on juuri ilmaissut asiasta, että hän ei kannata lukioiden yhdistämisiä, jos opiskelijoiden koulumatkat kasvavat kohtuuttomiksi ja valinnaisainetarjonta ei lisäänny. Nämä kriteerit täyttyvät Mouhijärven lukion lakkauttamisessa.
Valinnaisainemahdollisuudet tällä hetkellä Mouhijärven lukiossa ja Äetsän Sarkia-lukiossa ovat todella hyvät. Kielissä meillä on tarjolla normaalien englannin ja ruotsin lisäksi saksa :(A2 sekä B3) sekä B3-kielet espanja, ranska ja venäjä. Tällaista kielivalikoimaa ei välttämättä ole edes suuremmissa lukioissa! Joten on hölynpölyä puhua niin, että kurssivalikoima olisi pienissä lukioissamme suppea. Vammalan lukiossa kurssitarjonta on myös melko lailla sama verkostolukion kautta lukuunottamatta lentopallo- ja salibandylinjaa sekä joitain lisäkursseja esim. musiikista. Sarkia-lukiossa myös ilmaisutaitopainotteiset kurssit lisäävät kurssitarjontaa. Lisäksi opetussuunnitelmat ovat joka lukiossa aivan samat. Verkostolukioon panostamisella sekä yhteistyön kehittämisellä muihin tahoihin voidaan edelleen miettiä uusia mahdollisuuksia kurssitarjonnan lisäämiseksi!
Ja onhan se selvää, ettei meidän lukio tuota mitään samoja yo-tuloksia kuin Tampereen suuremmat lukiot. Mutta kun ajatus ei ole siinä, mitkä niiden yo-tulosten arvosanat ovat vaan se KEHITYSKAARI, joka syntyy oppilaan lähtötasosta yo-tuloksiin. Jos pienessä lukiossa alhaisella keskiarvolla tullut oppilas saa yo-tuloksista C:n tai M:n paperit, on se nyt huomattavasti suurempi kehitys kuin se, että 9,5:n keskiarvolla Tampereen isompaan lukioon mennyt saa huipputuloksia. Ja kyllä niitä huippuoppilaita on Mouhijärvelläkin, uskokaa pois!
Nyt Tampereellakin käydään keskustelua lukioista, kun Tampereen kaupunki säästää lukiokoulutuksesta muuttamalla mm. koeviikot 7 päivästä 5 päivään ja kurssivalikoimaa karsitaan rankalla kädellä. Ryhmäkoot kasvavat suuriksi ja koeviikolla saattaa olla 2 koetta samana päivänä. Tätä kautta levottomuus lisääntyy, huonommat oppilaat saattavat pudota helpommin kärryiltä ja opiskeluaika voi monella pidentyä. Opiskelijoiden taakka kasvaa huomattavasti ja siksi keskustelu käy nyt kuumana. Tässä juuri nähdään se, mitä pienet ryhmäkoot ja yksilöllinen sekä yhteisöllinen opetus saa aikaan, niiden perään Tampereella jo haikaillaan, kun moni miettii jo yksityislukioon hakeutumista. Aamulehdestä saa lukea kyseiseen asiaan liittyviä kirjoituksia.
Hyviä perusteluja mutta eipä sastamalan sisällä koulumatkat liian pitkiksi tulisi.
Mikä on liian pitkä koulumatka ?
lukiolaisella ei mikään sastamalan sisällä!
Eikö 25-40km suuntaansa koulumatka ole liian pitkä? Vähintään 2 h päivässä kuluisi pelkästään koulumatkoihin. Jos koulupäivä olisi klo 8-16, olisi kouluun lähdettävä viimeistään klo 7 ja sieltä aikaisintaan oltaisiin takaisin klo 17. Kymmenen tunnin “koulupäivä” ei kyllä houkuttele oikeen ketään. Pitäisi sitä jossain välissä tehdä läksytkin (0,5-2h) ja mahdollisesti jotain harrastaakin sekä ottaa aikaa ihan lepäämiseen. Ei kyllä mielestäni terveellä järjellä ajateltuna tämä ole kenenkään edun mukaista. Eikä alakoululaistenkaan koulupäivä näillä uusilla koulujärjestelyillä ainakaan lyhentyisi.
Valinnaisuuden tarjoaminen on kiinni tahdosta kaupungin puolelta. Näkisin, että valinnaisia kursseja voitaisiin järjestää myös alle 10 oppilaan ryhmille. Mikäli joku todella on kiinnostunut sivistämään itseään esimerkiksi vierasta kieltä opiskelemalla, tulisi meidän nähdäkseni jo yleisen edunkin nimissä tarjota hänelle mahdollisuus siihen. Kustannuskysysymys tämä ei ole; Sastamalassa opettajat nauttivat jo nykyisellään TES:in minimipalkkaa…
Jos joku todella on sitä mieltä, ettei nuorten menettäminen lähikuntiin ole tappiota Sastamalalle, niin tahtoisin syvästi kuulla väitteen tueksi hieman perusteluja.
Meillä on Sastamalassa pysyvän väestönkasvun tavoite, emmekä tule koskaan sitä saavuttamaan mikäli emme edes nykyisiä nuoriamme saa kotikuntaansa jäämään/palaamaan. Tahtoisinkin tietää, minkälaisin kauniin sanoin houkuttelisit kotikuntansa hylkäämän nuoren palaamaan myöhemmin Sastamalaan veronsa maksamaan?
Vielä: ei, en ole Sarkian tahi Mouhijärven lukion opiskelija.