Buustia yrittäjyyteen Sastamalassa – Hankkeen satoa ovat yhteisötyötila Vörkki sekä lukuisat koulutukset ja tapahtumat

”Vörkistä löytyy pienempien toimistohuoneiden lisäksi suurempi kokoustila, jossa luonnistuvat hyvin myös vaikkapa videoneuvottelut”, Antti Tolvanen esittelee

Yhteisötyötila Vörkissä on rauhallista. Yrittäjä Juuso Haapamäki on juuri lopettanut puhelun asiakkaan kanssa ja sulkee läppärinsä. Hän on tyytyväinen päiväänsä. Haapamäen Ukonpoika-yritys on erikoistunut piharakentamiseen ja talvi on otollista aikaa suunnitteluun ja muuhun toimistotyöhön.

”Periaatteessa voisin tehdä hommia kotonakin, mutta Vörkki on tarjonnut minulle mahdollisuuden luoda rutiineja yrittämiseen ja rytmittää työpäivääni”, hän kuvailee.

Haapamäki sanoo pohtineensa paljon itsensä johtamista.

”Yrittäjänä koen hyvänä ratkaisuna sen, että tulen päiväksi tänne tekemään töitä. Kun menen kotiin, teen muita asioita.”

Koska Haapamäen työ on keväästä syksyyn liikkuvaa ja eri kohteissa tapahtuvaa, ei hänellä ole ollut tarvetta omalle toimistolle. Vörkissä on useampia huoneita ja työpisteitä, joista valita. Työtilaa voi vuokrata vaikka tunniksi, mutta Haapamäki on päätynyt kuukausimaksuun. Hän pitää Vörkkiä edullisena verrattuna suurempien kaupunkien vastaaviin paikkoihin.

Sastamalan keskustassa Liekolankadulla sijaitseva yhteisötyötila, jota myös coworking-toimistoksi ja HUB-tilaksi kutsutaan, on ollut yksi Sastamalan Buusti -hankkeen näkyvistä aikaansaannoksista. Kaupungin hallinnoiman hankkeen yrityskoordinaattori Antti Tolvanen on syystäkin iloinen.

”Tällainen palvelu ja paikka Sastamalasta puuttui, ja sen synnyttäminen oli tavoitteeni”, hän kiteyttää.

Tavoitteen saavuttamisessa ratkaisevaa oli yhteistyö paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa. Sastamalan kaupungin elinkeinopalvelut on vuokrannut työtilan Vörkistä, jonka toiminnasta vastaa Vammalan Yrittäjät.

Yrityskoordinaattori Tolvanen esitteli Vörkissä yrittäjä Juuso Haapamäelle Vammalan Yrittäjien logolla varustettua puunkappaletta, joka on peräisin torin laidalta kaadetusta lehmuksesta.

Täsmäkoulutuksia tarpeeseen

Tolvasen mukaan Vörkissä on ollut hyvä toteuttaa myös muuta Buusti-hankkeen toimintaa, eli erilaisia koulutuksia ja tilaisuuksia. Hänen kohderyhmäänsä ovat yksinyrittäjät ja pienyrittäjät, jotka liian usein jäävät vaille tukea ja verkostoja.

”Minun työsarkaani on ottaa heistä koppia, kuulla kuulumiset, selvittää asioita ja auttaa heitä eteenpäin.”

Kaikki Tolvasen järjestämät koulutukset ovat vastanneet kohderyhmän tarpeisiin. On ollut myynnin kehittämistä, tuotteistamista, markkinointia, veroasioita, kyberturvallisuutta ja yrittäjänä jaksamista. Hän antaa esimerkin täsmäkoulutuksesta.

”Kiikoisissa yrittäjät toivoivat digikoulutusta. Monet palvelut toimivat nykyisin nettivarauksella. Tällä tavalla pystyimme helpottamaan sekä asiakkaiden että yrittäjien arkea.”

Huhtikuussa Buusti-hankkeessa pureudutaan biokaasun mahdollisuuksiin. Ellivuoressa järjestettävä tilaisuus on suunnattu etenkin maatiloille ja yrittäjille, jotka ovat kiinnostuneita biokaasun tuotannosta, biokaasulaitoksen rakentamisesta, uusiutuvan energian tuotannosta sekä ravinteiden kierrätyksestä.

”Toki kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan.”

”Syksyllä päättyvän hankkeen viimeiset tilaisuudet järjestetään toukokuussa, eli ottakaa minuun yhteyttä, jos teillä on ideoita niihin liittyen”, Antti Tolvanen kannustaa.

Antti Tolvanen on viihtynyt Sastamalan elinkeinopalveluiden vuokraamassa työhuoneessa.

Verkostoituminen kannattaa

Sastamalan väkiluvusta noin 10 prosenttia on yrittäjiä, y-tunnuksia on päälle 3000. Tolvanen on tähän mennessä kontaktoinut heistä 800. Puhelinsoittorumba on siis ollut melkoinen, mutta miehen mukaan sitäkin palkitsevampi.

”Ainoastaan yksi yrittäjä on sanonut, että ei halua kertoa asioistaan. Vastaanotto on ollut todella myönteinen.”

Mitä Tolvanen yrittäjien kanssa juttelee?

”Kysyn, mitä sinulle ja yrityksellesi kuuluu. En koskaan kysy luvuista ja rahasta, vaan elämänmenosta.”

Tolvasen mukaan tyrvääläinen ei mene naapuriin kertomaan ongelmistaan. Toisaalta menestystäkään ei uskalleta ulospäin näyttää. Puhumattomuuden kulttuuri voi aiheuttaa paljon pahaa oloa. Työssään Tolvanen on päässyt lähelle yrittäjiä, ja tietää, että yksin ei kannata jäädä.

”On tosiasia, että yhteistyö ja verkostoituminen kannattaa. Se tuo ajan myötä hyviä asioita kaikille osallisille.”

Senkin hän on huomannut, että joillekin yrittäjille elinkeinopalveluiden kynnys on erittäin korkea. Siksi yrittäjiä on tärkeää huomioida aktiivisesti.

Vaikka yrityksen suuruutta mitataankin liikevaihdolla, tuloksella ja työpaikkojen määrällä, on pienyrityksilläkin merkitystä myös kansantaloudellisesti, Tolvanen korostaa.

”Kun laskee pienet purot yhteen, kasvaa niistä iso virta.”

Ilmoittaudu mukaan!

  • 12.4. Canva2 – Digivalmentamo ( viim. ilmoittautumispäivä 9.4.)
  • 19.4. Kohti ympäristöystävällisempää logistiikkaa – webinaari (viim. ilmoittautumispäivä 19.4.)
  •  20.4. Biokaasu – Talousvalmentamo ( viim. ilmoittautumispäivä 12.4.)
  •  21.4. Joutsenten reitin uuden rahoituskauden yritystuet ja pankin työvälineitä yrityksille ( viim. ilmoittautumispäivä 17.4.)
  • https://sastamala.tapahtumakalenterit.fi/
  • 040 4880 210 / antti.tolvanen@sastamala.fi
  • Lisätietoa yhteisötyötila Tyrvään Vörkistä osoitteessa vorkki.fi