Alueviestin lukija otti yhteyttä toimitukseen ja linkitti viestiinsä kaupunkilehti Tamperelaisen artikkelin, joka kertoi Pirkkalan kunnan ryhtyneen myymään ylijäänyttä koulu- ja päiväkotiruokaa 4,5 eurolla per kilo. Jutussa todettiin, että ylijäämäruoan myynti on alkanut vilkkaasti ja kunta oli jo ensimmäisellä viikolla säästänyt 1200 kiloa hiilidioksidipäästöjä, kun ruoka on myyty eteenpäin sen sijaan, että se olisi päätynyt biojätteeksi.
Pirkkalassa ylijäämäruokaa myydään ResQ club -sovelluksen kautta. Sovellus on kätevä, sillä ruokaa ei tarvitse itse kuljettaa mihinkään, eikä rahaakaan tarvitse käsitellä. Ruoat ostetaan sovelluksen kautta ja asiakas noutaa ne keittiön ovelta.
Yhteyttä ottanut lukija kysyykin, voitaisiinko Sastamalassa ja Huittisissa ottaa mallia Pirkkalasta.
”Hienoa, että ylijäämäruoan myynti laajenee vähitellen koko valtakunnassa, ja että sen jakeluun syntyy uusia kanavia”, toteaa Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servin toimitusjohtaja Raine Nuolikoski. Hän kertoo, että Servi aloitteli ylijäävän ruoan myyntiä kokeiluluontoisesti vuonna 2021, ja laajensi hyvien kokemusten myötä sen kattamaan kaikki Sastamalan koulut vuoden 2022 keväällä.
”Sastamalassa myynti tapahtuu toistaiseksi pääsääntöisesti kiinteistössä työskentelevälle henkilökunnalle hyödyntäen maksutapana MobilePay-sovellusta. Ylijäänyttä ruokaa myydään Sastamalassa kolmen euron litrahinnalla linjastosta tietyn ajan ruokailun päättymisen jälkeen. Menekki on ollut hyvää ja asiakkaat ovat useimmissa kouluissa löytäneet palvelun hyvin. Tämän vuoden aikana tehdään kuitenkin tarkempaa arviota siitä paljonko ylijäävää ruokaa jää vielä hyödyntämättä, ja siinä yhteydessä mietitään yhtenä mahdollisena vaihtoehtona myös tuota Pirkkalan käyttöön ottamaa ResQ club -sovelluksen hyödyntämistä, mikä avaisi mahdollisuuden ostaa ylijäävää ruokaa esimerkiksi koulujen lähialueen asukkaille”, Nuolikoski paljastaa.
Myös Huittisten kaikissa ruokapalveluiden yksiköissä tehdään joka päivä töitä ruokahävikin vähentämiseksi.
”Olemme myyneet ylijäämäruokaa henkilöstölle muutaman vuoden ajan ja olemme mukana Wasteless Foodservice in Finland -hankkeessa ja EkoDiakonia – Satakunnan starttihankkeessa, jossa suunnitellaan hävikkiterminaalia Satakunnan alueelle”, selvittää Huittisten kaupungin ruokapalvelupäällikkö Maija Metsomäki.
Hänen mukaansa ResQ club -sovelluksen käyttöönotto on jäänyt taka-alalle senkin takia, että Huittisissa on pyritty kaikin keinoin välttämään jo ennakolta hävikin syntymistä.
”En kuitenkaan missään tapauksessa poissulje sovelluksen käyttöönottoa myöhemmin, koska tuskin koskaan pääsemme kokonaan eroon hävikin synnyssä”, hän toteaa.
