Huittisissa, Punkalaitumella ja Kokemäellä pilotoidaan suurlannoitesäkkien muovien erottelua

Matias Heinonen ja Eerik Lehtinen ovat päässeet työskentelemään tänä kesänä vaihtuvissa olosuhteissa. Jokilevolla sijaitsevalla keräyspisteellä on saatu niin aurinkoa kuin vesisadetta.

Perinteinen 4H-yhdistyksen säkkikeräys on käynnissä tänäkin kesänä.

Toukokuun ja elokuun välillä toteutettavassa tempauksessa kerätään kierrätykseen lannoite- ja siemensäkkejä, jotka päätyvät pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen uusiksi muovituotteiksi.
Säkkikeräystä on toteutettu koko maassa jo lähes 50 vuoden ajan.

Huittisissa, Kokemäellä ja Punkalaitumella keräys on viety nyt astetta pidemmälle, sillä näillä paikkakunnilla säkkikeräykseen palkatut nuoret erottelevat suurlannoitesäkin sisä- ja ulkosäkin, sillä ne ovat eri muovia.

Kokemäellä ja Punkalaitumella uudenlaista pilottia kokeiltiin jo viime kesänä, tänä vuonna pilotti laajeni myös Huittisiin.

“Tämä on maatalousaluetta, jossa säkkejä tulee paljon ja mistä ne kerätään yhteisesti.

Pilottipaikkakunnat on siis valittu sillä perusteella, että säkkejä tulee riittävästi ja ne on helppo kuljettaa eteenpäin”, 4H-yhdistyksen järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja kertoo.

Toiminnan yhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.

Ei kaatopaikalle vaan kierrätykseen

Huittisissa, Punkalaitumella ja Kokemäellä on säkkikeräyksen parissa työskennellyt tämän kesän aikana kaksi nuorta jokaisella paikkakunnalla.

Aiemmilta vuosilta tuttujen lajittelun ja pakkaamisen lisäksi nuorten tehtävänä on ollut selvittää parhaat tavat ja työvälineet säkkien erottelemiseen.

“Tulevaisuudessa pohditaan kokemusten perusteella, kannattaako pilottia laajentaa myös muille paikkakunnille. Toki työvaiheiden lisääntyminen lisää myös tarvetta työajan pituudelle tai käsiparien määrälle”, Valaja sanoo.

Reilu Teko -säkkikeräyksen kautta säkit päätyvät kaatopaikan sijaan kierrätykseen. Säkkien jättäminen kierrätyspaikalle on viljelijöille maksutonta.

“Lannoite- ja siemensäkkien kerääminen on ehdottomasti osa 4H-järjestön tekemään ympäristökasvatustyötä. Tämän päivän nuoret ovat todella kiinnostuneita ja valveutuneita kierrättämisen suhteen, joten meidän aikuisten tehtävä on luoda puitteet ja mahdollisuudet sellaiseen toimintaan”, Valaja juttelee.

Valajan mukaan noin 70 prosenttia lannoite- ja siemensäkeistä palautuu keräyksen kautta kierrätykseen.

Eerik Lehtinen ja Matias Heinonen erottelevat suursäkkien erilaiset muovikerrokset erikseen. Erottelu toteutetaan Huittisissa tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Huittisten säkkikeräyspisteellä työskentelevät Eerik Lehtinen ja Matias Heinonen pitävät pilottia hyvänä asiana ja toivovat sen saavan myös jatkoa.
Liian raskaana kaksikko ei säkkien erottelua pidä.

Valaja muistuttaa, että nuorten työtä voi helpottaa huomattavasti toimittamalla pussit keräykseen oikealla tavalla pakattuna.

Suursäkit tulee sitoa nostolenkistä napakasti yhteen. Sopiva nippu on 5-20 säkkiä.

“Lannoitesäkkien pitää olla tyhjiä, mutta muutama lannoiterae ei haittaa. Säkkejä ei tarvitse puhdistaa, mutta kiviä, muovia tai muita vieraita esineitä ei saa olla mukana”, Valaja ohjeistaa.

40 ja 25 kg säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin.

“49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin ja nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa. Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan”, hän neuvoo.
Lisää ohjeita säkkien niputtamiseen löytyy 4H-yhdistyksen nettisivuilta.