LaLu 2023: Kurssivalintoja tehdessä Liisa Näpärällä oli olo kuin karkkikaupassa

Liisa Näpärällä on Lauttakylän lukiosta paljon hyviä muistoja.

Lauttakylän lukion tämän vuoden LaLuksi on valittu Liisa Näpärä.

Vuonna 2012 Lauttakylän lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Näpärä työskentelee tällä hetkellä tietoasiantuntijana Kansalliskirjastossa.

Lauttakylän lukion entisistä opiskelijoista valittava LaLu on palkittu vuodesta 2016 lähtien. Näpärä on järjestyksessään seitsemäs kunnianosoituksen saanut.

”LaLun valinnalla olemme halunneet nostaa esiin erilaisia polkuja, joille lukio voi johdattaa. LaLuiksi valitut henkilöt ovat menestyneet elämässään hyvin erilaisilla osa-alueilla”, Lauttakylän lukion rehtori Timo Mäkinen kertoo.

Näpärä myöntää, ettei osannut etukäteen aavistaa kunnianosoituksen osuvan omalle kohdalleen.

”En ollut koskaan ajatellut, että minut valittaisiin LaLuksi, mutta täytyy myöntää, että kun huomasin jokin aika sitten puhelimessani vastaamattoman puhelun Timolta, niin siinä vaiheessa osasin jo aavistaa, mitä on luvassa”, hän hymyilee.

Näpärä pitää huomionosoitusta ehdottomasti suurena kunniana.

”Tietenkin tuntuu hyvältä, että minut nostetaan tällä tavalla esille.”

Poikkeuksellinen kouluvuosi painui mieleen

Näpärä kertoo, että lukio-opinnot olivat hänelle aina selvä valinta.

”Toki olisin voinut valita jonkun muunkin lukion, mutta ajattelin, että miksi en yhtä hyvin voisi jäädä Huittisiin, kun koulu on lähellä ja paikat tuttuja. Uskon, että Lauttakylän lukiosta on mahdollista saada yhtä kattava pohjakoulutus kuin muistakin lukioista”, Vampulasta kotoisin oleva nainen kertoo.

Näpärän ensimmäistä kouluvuotta vietettiin varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa, sillä koko koulu oli silloin hetkellisesti evakossa ympäri Huittisten keskustaa.

”Tämä on varmasti asia, mikä omasta opiskeluajasta jäi kaikista vahvimmin mieleen. Muistan, että meillä oli kova halu päästä opiskelemaan lukion omiin tiloihin ja osallistuimme itse pulpettien kantamiseen, jotta pääsimme nopeammin oikeisiin luokkiin.”

Yleissivistävä lukio sopi Näpärälle senkin puolesta, ettei hänellä ollut vielä peruskoulun jälkeen selvää tulevaisuudensuunnitelmaa tai oikeastaan edes mielenkiinnonkohdetta.

”Kaikki aineet kiinnostivat minua, eikä mikään tuntunut vastenmieliseltä. Silloin olisi ollut vaikea valita yhtä tiettyä ainetta ja tavallaan se on sitä yhä edelleen. Lukion jälkeenkin hain opiskelemaan ja pääsin sisälle useampaan paikkaan, joten on oikeastaan melkein sattumaa, että päädyin tähän, missä olen nyt.”

Joensuukin osoittautui pieneksi

Lukion jälkeen Näpärä lähti opiskelemaan kulttuuritutkimusta Itä-Suomen yliopistoon Joensuuhun.

”Aluksi Joensuu tuntui Huittisiin verrattuna isolta paikalta, mutta aika pienihän sekin lopulta on.”

Kulttuurintutkimuksen myötä Näpärä pääsi opiskelemaan myös muun muassa historiaa ja informaatiotutkimusta.

”Olin kuin karkkikaupassa valitessani kursseja sieltä ja täältä.”

Opintojen jatkaminen maisteritutkinnon jälkeen tuntui sekin Näpärästä selvältä ratkaisulta.

”Tutkijuus oli minulle haave, joka toteutui.”

Näpärä päätyi väittelemään kouluja koskevasta digiloikasta.

”Tutkin erityisesti digitaalisten välineiden vaikutusta alakoulussa”, hän kertoo.

Opintojen jälkeen Näpärä pääsi töihin Kansalliskirjastoon Mikkeliin. Se on ollut hänelle hieno mahdollisuus, sillä työnsä myötä hän pystyy jatkamaan jonkin verran myös tutkimustyötä.

”Kansalliskirjaston arkistoissa voi törmätä vaikka mihin, on siellä osunut käsiini esimerkiksi Lauttakylän lukion historiikkikin”, Näpärä naurahtaa.

Lukion jälkeen ei tarvitse olla valmis

Lukioaikaansa Näpärä muistelee hyvillä mielin. Lauttakylän lukion hyvästä yhteishengestä puhutaan paljon ja sen tunnistaa myös Näpärä.

”Meillä oli poikkeuksellisen pieni ryhmä, joten se hiotui varmasti senkin takia todella tiiviiksi. Valitettavasti kovin monen kanssa en enää ole yhteydessä, mutta yksi lukioaikainen ystävä on jäänyt todella läheiseksi”, Näpärä kertoo.

LaLulle vanhaan opinahjoon saapuminen sai aikaan nostalgisen tunnelman.

”Kyllä sen heti muisti, miltä tuntui hengailla sohvilla. Koen, että lukiossa olin vielä varsin ujo ja hiljainen ja olen sen jälkeen muuttunut paljon. Tämä on myös se asia, jonka haluaisin tuoda esille tämän päivän lukiolaisille. Ettei lukion jälkeen tarvitse vielä olla valmis.”