Energiahankkeet tärkeysasteikon kärjessä – Huittisten kaupunginhallitus ottaa kokouksiinsa käyttöön uuden ajankohtaista edunvalvonnasta -keskustelupykälän

Kaupunginvaltuutetut pääsivät lokakuussa järjestetyllä seminaarimatkalla arvottamaan edunvalvontakohteiden kiireellisyyttä ja tärkeyttä. Tämän jälkeen listalle on nostettu vielä Säpilän oikaisukanava.

Huittisten kaupunginhallitus sai viime vuoden päätteeksi hyväksyttäväkseen Huittisten kaupungin edunvalvontasuunnitelman vuodelle 2024.

Suunnitelma lienee kuntapäättäjien keskuudessa odotettu, sillä edunvalvontasuunnitelman tekeminen sai alkunsa, kun kaupunginvaltuutettu Joonas Immonen (kesk) jätti valtuustoaloitteen kunnianhimoisen ja tulevaisuuteen katsovan edunvalvontasuunnitelman toteuttamisesta lähes kaksi vuotta sitten.

”Suunnitelmassa kiteytettäisiin edunvalvonnan painopisteet ja se toimisi ohjaavana ja tehostavana asiakirjana”, Immonen summasi ajatuksensa tuolloin.

Aloite sai nopeasti laajan kannatuksen valtuutettujen keskuudessa.

Edunvalvonnalla tarkoitetaan vaikuttamista päätöksentekoon kohteissa, jotka eivät ole suoraan kaupungin päätäntävallassa ja edunvalvonnan tavoitteena on varmistaa Huittisten kaupungin etu, alueen elinvoima ja kuntalaisten hyvinvointi.

Suurin vastuu poliittisilla päättäjillä

Kokonaisvastuu edunvalvonnasta on kaupunginjohtaja Viveka Lannella ja valmisteluvastuuta kantavat johtoryhmän jäsenet sekä muut johtavat viranhaltijat vastuualueidensa mukaisesti.

Suurimmassa roolissa edunvalvonnassa ovat kuitenkin poliittiset päättäjät, jotka osallistuvat edunvalvontaan omien kanaviensa kautta.

”Poliittiset kanavat useimmissa edunvalvonnan asioissa ovat tänä päivänä vaikuttavammat ja tehokkaammat kuin virkamiestason kanavat. Näin ollen molemmin suuntainen viestintä ja vuorovaikutus on välttämätöntä”, Lanne perustelee.

”Huittisten etuja pitää valvoa politiikassa, eikä sitä tee kukaan paremmin kuin me, huittislaiset”, Immonenkin painotti.

Suunnitelmassa korostetaan, että viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden aktiivinen osallistuminen säännöllisesti kokoontuviin verkostoihin on tärkeää.

Tärkeänä pidetään myös ministeriöiden keskeisten virkahenkilöiden, kansanedustajien ja ministerien kohtaamista esimerkiksi kuntavierailuiden, seminaarien ja koulutustilaisuuksien yhteydessä.

Lanne toteaa, ettei edunvalvonta, eivätkä suunnitelman teematkaan ole sinänsä uusia.

”Huittisissa on edunvalvontaa tehty vuosia. Tämä suunnitelma kokoaa tietoa sekä virkamiesten, että päättäjien käyttöön ja tekee asian näkyvämmäksi.”

Kaupunginjohtajan mukaan erityistä resurssointia edunvalvontaan ei ole tulossa, mutta yhteistyötä ja tiedonvaihtoa tehostetaan.

”Kaupunginhallitus ottaa käyttöön ajankohtaista edunvalvonnasta – keskustelupykälän hallituksen kokouksiin”, Lanne kertoo.

Mommolan risteysalueen liikennejärjestelyjen parantaminen on yksi edunvalvontasuunnitelmassa esille nostetuista kohteista. Mommolan liittymän lounaiskulmaan on suunniteltu uuden rampin rakentamista.

Ensimmäisen kerran edunvalvontaan kytkeytyviä tavoitteita listattiin talous- ja toimintasuunnitelman 2023 laadinnan yhteydessä.

Viime vuonna edunvalvonnan sisällöissä tapahtui muutoksia, minkä vuoksi suunnitelma päivitettiin tälle vuodelle.

Alkaneen vuoden edunvalvonnan keskeisiksi kohteiksi suunnitelmassa on nostettu muun muassa valtatie 2:n risteysalue, joukkoliikenteen parantaminen erityisesti Pori-Helsinki välillä sekä valtatie 12:sta Rauma-Huittinen-Tampere yhteysväli.

Esillä ovat myös Satakunnan biolaakson kehittäminen sekä biokaasun tankkausaseman sijoittuminen Huittisiin.

Töitä tulee tehdä myös Satakunnan vankilan Huittisten yksikön toiminnan jatkumisen ja Metsähallituksen Puurijärven-Isosuon kansallispuistoon panostamisen eteen.

Kaupunginvaltuusto pääsi arvostelemaan edunvalvontakohteiden kiireellisyyttä lokakuussa. Tällöin sekä kiireellisyys että tärkeysasteikon kärkeen nousi energiahankkeiden toteutuminen, erityisesti aurinkovoima-alueen rakentuminen Huittisiin.

Toiseksi tärkeimmäksi ja kiireellisimmäksi arvioitiin lähipalveluiden turvaaminen hyvinvointialue- ja TE-hallinnon uudistuksissa ja kolmannelle sijalle nousivat seutukaupunkiverkoston edunvalvonnan kohteet, erityisesti koulutus ja erityisrahoitus seutukaupunkien hankkeisiin.