Perusopetuksen perusasiat kunniaan – Nyt on hyvä kääntää aikakelloa taaksepäin ja katsoa mitä 1970- ja 1980-luvuilla tehtiin oikein

Kuvituskuva Pixabay.

Perusopetuksen kipukohdista ja ongelmista on puhuttu vuosia ja viime aikoina suomalainen koulutusjärjestelmä onkin luisunut alamäkeen kansainvälisissä tutkimuksissa. Huittisissa perusopetuksen määrärahoja on kasvatettu sadoilla tuhansilla euroilla vuosittain Lauttakylän koululla, vaikka oppilasmäärät ovat olleet laskussa. Lisää pienryhmiä on perustettu ja resurssiopettajia lisätty, tuloksia näistä toimenpiteistä ei ole havaittavissa, lisämäärärahoja tullaan pyytämään jatkossakin.
Nyt on hyvä kääntää aikakelloa taaksepäin ja katsoa mitä 1970- ja 1980-luvuilla tehtiin oikein.

1. Opettajan tehtävä on pitää huolta luokan järjestyksestä ja turvallisuudesta. Opettaja ei ole lasten kaveri, vaan opettaja on opettaja, ei Heikki tai Kaija. Opetus tapahtuu omassa luokkahuoneessa, oman luokan kesken ja oman opettajan toimesta. Näin syntyy luottamus oppilaan ja opettajan välille. Turvallinen opetusympäristö on vakioitu, se ei sisällä ylimääräisiä häiriötekijöitä. Nykyään on muotia vaihtaa opettajaa, tilaa ja ryhmää useasti viikon aikana. Tämä on suurin syy lasten levottomuuteen, koska mitään pysyvää ei ole. Oma turvallinen luokka puuttuu.

2. Perusopetuksen tavoitteena on opettaa perusasiat lapselle. Kirjoittamista ja lukemista pitää harjoitella jatkuvasti vihkoon kirjoittamalla ja kirjoja lukemalla. Matematiikan mekaanisia tehtäviä tulee tehdä päivittäin, jotta päässälaskutaitokin pysyy muistissa. Oppilaan itse tekemät työvihot, esitelmät ja kirjoitelmat, ovat parasta harjoittelua tulevaa oppimispolkua varten. Tietokoneiden käyttöä pitää rajoittaa ja ne toimivat vain ajoittain tiedon hakukoneina. Tähän on puututtu jo Tanskassa ja Ruotsissa, joissa on palautettu perusasiat kunniaan ja laitettu tietokoneet välillä jäähylle.

3. Luokanopettajan asema oli vakaa ja arvostettu huoltajien keskuudessa. Koulun ja kodin yhteistyö toimi toisiaan kunnioittaen, opettajan luodessa pelisäännöt lasten kasvattamiselle. Huoltajien antama vahva tuki antoi koulun henkilökunnalle hyvän perustan työnsä tekemiseen. Nykyään kuulee mitä ihmeellisimpiä tarinoita omia lapsiaan puolustavista huoltajista ja heidän mielipiteistään, missä kyseenalaistetaan melkein kaikki opettajan tekeminen. Tästä kärsii eniten oma huollettava, kun keskitytään epäolennaisiin asioihin. Kyllä luokanopettajillakin on peiliin katsomisen paikka. Jämäkkä ja suoraselkäinen opettaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja päättäväisyyttä, jotta auktoriteetin avulla taataan työrauha. Tästä hyötyvät kaikki, pelisäännöt ovat tiedossa ja niitä myös valvotaan.

Hyvien tapojen ja perusasioiden opettaminen on perusopetuksen tärkein tehtävä alaluokilla, näiden avulla lapselle luodaan edellytykset menestyä tulevalla koulutuspolullaan.

Lukien, laskien, laulaen, leikkien ja liikkuen kohti uutta vuotta 2024.

Mika Stenfors, Hupa

  • Tuntematon

    Asiallinen kirjoitus ja joka sana totta. Tämän nykyisen kaaoksen ovat saaneet aikaan opetushallituksen haihattelijavirkamiehet ja edelliset olemattomat opetusministerit. Nykyinenkään ei ole sen parempi, hän ajaa vain ruotsinkielisten etuja ja huonontaa suomenkielisten asemaa. Ruotsiahan pitää taas opiskella ensi syksystä alkaen tunti lisää joka viikko. Tuntikehys on rajallinen, tukin ruotsin tunnin lisäys on jostakin pois.
    Sanotaan että suomi on edistyksellinen maa mutta silti täällä lisätään entisen siirtomaaisännän pakkokielen opetusta.

  • Koipeliini

    Persut on kakkospuolueena hallituksessa, joka lisää ruotsin opetusta. Enpä olisi uskonut todeksi, mutta kyllä se niin vain on. Rkp:lle pisteet, ovat saaneet edistettyä itselleen tärkeitä asioita. Taida mitään hätää olla Vaasan sairaalallakaan.

    Kiitos Stenforssille hyvästä kirjoituksesta!

Kommentointi ei ole käytössä.