Loiman koulu jäämässä historiaan Huittisissa – Alle 20 oppilaan kyläkoulu ollaan lakkauttamassa kuluvan lukuvuoden jälkeen

Loiman koulussa opiskelee tänä vuonna enää 16 oppilasta. Koulunjohtajana aiemmin toiminut Aleksi Toivola on siirtynyt Lauttakylän kouluun. Arkistokuva.

Loiman koulu Huittisissa ollaan lakkauttamassa kuluvan lukuvuoden jälkeen. Lakkauttamisen taustalla painaa useita vuosia jatkunut oppilasmäärän vähentyminen ja erityisesti viimeisten vuosien raju syntyvyydenlasku.

Sivistysjohtaja Eija Mattila kertoo, että oppilasmäärien lasku on kohdistunut Huittisissa erityisen voimakkaasti Loiman ja Sallilan alakouluihin, kun puolestaan keskustassa Lauttakylän ja Sammun kouluissa sekä Suttilan alakoulussa oppilasmäärän lasku on pysynyt maltillisempana. Loiman koulussa oppilasmäärä on pudonnut vuodesta 2009 lähtien 40 oppilaalla.

”Loiman koulussa on aiemmin ollut keskimäärin noin 45–50 oppilasta, mutta lukuvuonna 2023–2024 oppilasmäärä on enää 16 oppilasta”, Mattila kertoo.

200 alakoululaista vähemmän

Ensi syksynä koulutiensä aloittava, vuonna 2017 syntynyt ikäluokka oli Huittisissa ensimmäinen merkittävästi ja pysyvästi pienempi ikäluokka. Kun aiemmin kaupunkiin syntyi vuosittain noin sata vauvaa, uudeksi normaaliksi on muodostunut noin 70.

”Se tarkoittaa, että syksystä 2024 alkaen koulutulokkaita on keskimäärin noin 70 oppilasta, kun heitä oli aiemmin sadan luokkaa. Kuuden vuoden päästä Huittisten alakouluissa on noin 200 oppilasta vähemmän kuin nyt, mikä tarkoittaa alakoulujen oppilasmäärän vähentymistä kolmanneksella”, Mattila toteaa.

Huittisten perusopetuksen viimeisin kouluverkkoselvitys hyväksyttiin vuonna 2020. Silloin kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisen ponsiesityksen, että Loiman alueen asukkaat saavat pitää kyläkoulun siihen asti kunnes uusi Lauttakylän alakoulu on valmistunut.

Uusi koulu valmistuu näinä päivinä ja Lauttakylän koulun oppilaat siirtyvät sinne viikolla yhdeksän.

”Teimme Loiman koulun oppilaiden huoltajille viime keväänä kyselyn, jonka tuloksena enemmistö toivoi, että oppilaat saisivat jatkaa Loiman koulussa tämän lukuvuoden loppuun ja uuteen kouluun siirryttäisiin syksyllä 2024. Tätä toivetta olemme noudattaneet”, Mattila sanoo.

Haasteita opetukseen ja sosiaalisiin suhteisiin

Loiman koulussa toimii tällä hetkellä kaksi yhdistelmäluokkaa, joista toisella opiskelee 1.- 4. luokan oppilaita ja toisella 5.- 6. luokan oppilaita.

”Jo silloin on opetuksellisesti haastavaa, kun samassa opetusryhmässä on kahden eri luokka-asteen oppilaita, saati sitten kun luokka-asteita on neljä”, Mattila toteaa.

Todella pieni koulu saattaa aiheuttaa haasteita myös oppilaiden sosiaalisiin suhteisiin.

”Pienessä koulussa voi olla myös vaikea löytää kavereita. Oppilaat saattavat kaivata laajempaa sosiaalista verkostoa”, Mattila toteaa.

Ei koskaan helppo päätös

Sivistysjohtaja tietää, ettei kyläkoulun lopettaminen ole koskaan helppo päätös. Loiman kohdalla hän kiittelee, että keskustelu niin vanhempien kuin luottamushenkilöiden kanssa on ollut rakentavaa.

Maanantaisessa kaupunginhallituksen kokouksessa Loiman koulun lakkauttaminen hyväksyttiin yksimielisesti.

”Huittisissa on puhuttu monien vuosien ajan siitä, miten kouluverkkoa voisi tiivistää. Missään tapauksessa asiaa ei ole ollut helppo hyväksyä, mutta osittain aika on tehnyt tehtävänsä ja kaikki ymmärtävät, että näin raju oppilasmäärän lasku vaatii väistämättä supistamista.”

Osa Loiman koulupiiriin kuuluvien oppilaiden huoltajista haki lapsilleen oikeutta opiskella Lauttakylän koulussa jo kuluvana lukuvuonna.

”Kyllä tällä asialla on ollut myös sellainen vaikutus, että osa Loiman koulun alueen oppilaista on halunnut keskustan kouluun jo aiemmin.”

Mattila on pitänyt tärkeänä että Loiman koulun oppilaat ovat päässeet yhdessä Lauttakylän koulun oppilaiden kanssa vaikuttamaan uuden koulun arkeen, kuten tarvikkeiden hankintaan.

”Olen todella iloinen siitä, miten molemmissa kouluissa oppilaita on valmistettu kohti uutta koulua. Loiman koulun oppilaat ovat mukana uuden koulun avatessa ovensa ja he tulevat myös keväällä muun muassa hyödyntämään uuden koulun liikuntasalia mahdollisuuksien mukaan”, hän kertoo.

Isku sydänalaan

Loiman koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Helena Kaitanen toteaa, että vanhempien keskuudessa lakkauttamispäätöksestä ollaan pahoillaan, mutta myös realiteetit ymmärretään.

”Kun kylälle ei synny lapsia, niin eihän tällaiselle asialle mitään mahda.”

Kaitasen mukaan tunnelma niin lasten kuin vanhempien keskuudessa on haikea.

”Kyläkoulun sulkeminen on aina jonkinlainen isku sydänalaan ja koko kylään vaikuttava asia. Sillä on iso merkitys, miten koulukiinteistön käy ja mitä siihen tulee. Toivottavasti jotain kylää elävöittävää toimintaa”, Kaitanen sanoo.