Tieisännöintipalvelut kasvattavat suosiotaan – “Tieyksiköinti kannattaa ajoittain uusia”

Sakari Pirttilahti muistuttaa siitä, että tieyksiköinti kannattaa uusia ajoissa.

Yksityisteden kunnossapito koskettaa lukuisia tienkäyttäjiä. Suomeen on kehittynyt uusi ammattikunta TIKO-tieisännöitsijäkoulutuksen myötä.

Vastaavaa koulutusta ja ammattikuntaa ei ole missään muussa maassa.

”Koulutuksessa käydään läpi lainsäädäntöä, tiekuntahallintoa, kuntien ja muiden viranomaisten tehtäviä, toimituksia, maaoikeuden toimintaa sekä teiden parantamista ja kunnossapitoa”, linjaa parhaillaan TIKO-koulutusta kävyä mouhijärveläinen Sakari Pirttilahti.

”Tarkoituksenani on aloittaa tieisännöinnin palveluiden tarjoaminen tiekunnille. Olen sopinut varsinkin perusparannushankkeiden osalta yhteistyöstä kokeneen – täällä Sastamalassa asuvan tieisännöitsijä Kari Äikäksen kanssa”, Pirttilahti kertoo.

Kari Äikäs on tieisännöintialan pioneerimiehiä, joka on ajanut alaa eteenpäin, koska selkeää tarvetta palvelulle on.

Pirttilahti puolestaan on toiminut tiekunnan toimitsijamiehenä kaikkiaan viisitoista vuotta.

”Sen kautta kiinnostus tähän koulutukseenkin heräsi. Kotitilallamme luovuttiin karjasta pari vuotta sitten, ja minulle jäi aikaa miettiä uusia suunnitelmia. Niiden myötä hakeuduin koulutukseen. Ala on kiinnostanut aina.”

Sakari Pirttilahti pitää koulutuskokonaisuutta hyvänä.

”Kyllä siellä lisäeväitä on tarttunut matkaan. Tieasioita käydään perusteellisesti läpi, ja kouluttajat ovat ammattitaitoisia”, kiittelee Pirttilahti.

Koulutus on Suomen Tieyhdistyksen järjestämä ja siihen kuuluu lähijaksoja, etäopiskelua sekä itseopiskelua.

Yksityisteitä on runsaasti maaseutukunnissa.

Tieisännöinti on suurelle yleisölle vielä suhteellisen tuntematon käsite, mutta alana kasvava.

”Mouhijärvellä jo suurin osa tiekunnista käyttää jo tieisännöitsijää. Tarkoitus on tarjota samankaltaista palvelua tiekunnille kuin isännöitsijät taloyhtiöille”, hän kiteyttää.

Tiekunnille on usein helpotus, kun sen asioita hoitaa siihen valittu isännöitsijä, joka huolehtii urakoitsijoiden kilpailutuksesta, taloushallinnosta, perusparannushankkeista ja niiden valvonnasta.

”Tarvittaessa siis koko paketista. Sopimukset tehdään tietysti aina tapauskohtaisesti. Yhdessä tiekunnan kanssa sovitaan palveluista halutussa laajuudessa.”

Toisinaan tieosuuskunnan osakkaat voivat olla eri mieltä siitä, miten asioita tulisi hoitaa ja riitatilanteitakin välillä syntyy.

”Mahdollisissa kiistatilanteissa on hyvä, kun on puolueeton, ulkopuolinen henkilö asioita hoitamassa”, mainitsee Pirttilahti.

Kuntien tielautakunnat lakkautettiin uuden yksityistielain myötä, joten tiekunnan tekemiin päätöksiin muutosta voidaan joutua hakemaan oikeusteitse.

”Hintalappu on silloin korkea.”

Pirttilahden mielestä tiekuntien tulisi aina varmistaa päätöksenteon laillisuus ja oikeudenmukaisuus.
Pitkän ja kovan talven jälkeen tieverkosto on ollut lujilla – yksityistiet mukaan lukien.

”On ollut polannetta ja nyt keväällä pahojakin routavaurioita”, Pirttilahti täsmentää.
Tiet vaativatkin tarkastelua aina talven jäljiltä.

”Hyvä kunnossapito on yksityisteilläkin tärkeä seikka.”

Yrittäjä
Tieisännöitsijä huolehtii muun muassa urakoitsijoiden kilpailutuksesta, taloushallinnosta, perusparannushankkeista ja niiden valvonnasta. Kuvituskuva Pixabay.

Tiekunnille Pirttilahdella on tärkeää kerrottavaa.

”Tieyksiköinti kannattaa ajoissa uusia. Se rapistuu ajan kuluessa ja sen päivittäminen tai uusiminen on tehtävä joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin.”

Monissa tiekunnissa ei ole tehty yksikkölaskelmalle aikoihin mitään – ne voivat olla jopa muutaman vuosikymmenen takaa.

”Pahimmillaan yksikköjako ei enää ole oikeudenmukainen osakkaiden kesken”, Pirttilahti huomauttaa.
Tiekuntien kannattaa rohkeasti päivittää tieyksiköintilaskelmat ajan tasalle.

”Tiekunnan hoitokunta tai toimitsijamies tekee tiekunnan kokoukselle ehdotuksen tieyksiköinnin tarkistamiseksi tai uusimiseksi”, neuvoo Pirttilahti.

”Jos tieyksiköinti on ollut voimassa vähintään viisi vuotta ilman muutoksia – on kenellä tahansa tieosakkaalla oikeus vaatia yksiköinnin uudistamista.”

Maanmittauslaitos julkaisi uuden tieyksiköintisuosituksen viime vuonna ja kaikki liikennelajit saivat uudet painoluvut.

”Muutokset ovat uusissa suosituksissa melko isoja verrattuna aiempiin, ja tämä lisää tarvetta siirtyä uusien ohjeiden mukaiseen yksiköintiin”, muistuttaa Pirttilahti.

”Tärkeintä kuitenkin on, että jokaisen tieosakkaan tieyksiköt ovat oikeassa suhteessa muiden osakkaiden yksiköihin – tähän uusi tieyksiköinnin ohje tarjoaa apua. Näissäkin asioissa tieisännöitsijä auttaa, mikäli niissä on epäselvyyksiä.”

Maanmittauslaitos julkaisi uuden tieyksiköintisuosituksen viime vuonna. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto