Taiteilija Vuokko Pitkänen Mecklinin taidenäyttely Kirisevässä – ”Jos saan katsojat pohtimaan asioita, olen tyytyväinen”

Yksityiskohta teoksesta ”Katse”.

Pieni afrikkalaistyttö katsoo kyyneleisin silmin suoraan kohti. Tummat kasvot erottuvat leiskuvin värein maalatusta taustasta.

Viattoman lapsen vetoavan surullinen katse koskettaa sieluun saakka. Mitä kaikkea esimerkiksi sotien keskellä elävät lapset joutuvatkaan kokemaan?

Sitä taiteilija Vuokko Pitkänen Mecklin haluaa herätellä katsojan miettimään kyseisellä teoksellaan ”Katse”.

”Olen pyörinyt työni vuoksi ympäri maailmaa – olin yli neljäkymmentä vuotta pois Suomesta, ja koin paljon eri kulttuureita. Hämmästelin sitä, kuinka pieni osa maailmaa oma Eurooppamme on, ja kuinka erilaisia uskomuksia ja sosiaalisia systeemejä onkaan sen ulkopuolella”, Pitkänen Mecklin selvittää.

”Huomasin, ettei oma elintapamme ole se ainoa ja paras maailmassa. Kaikki nuo kokemukset ovat avanneet mielen myötätunnolle ja kunnioitukselle toisin ajattelevia ja toisella tavalla uskovia kohtaan.”

Vuokko Pitkänen-Mecklin rakastaa maalaamista.

Matkustelu ravisteli tapaa katsoa maailmaa, ja avasi silmät näkemään asioita uusista näkökulmista.

”En kuvittele olevani mikään ”tärkeä taiteilija”. Olen vain kuvan tekijä, ja otan lievästi kantaa eri aiheisiin. Jos saan katsojat pohtimaan asioita, olen tyytyväinen”, selvittää Pitkänen Mecklin.

Hän opiskeli taidetta aikoinaan Helsingissä, Suomen taideakatemian koulussa eli Ateneumissa. Sen lisäksi takana ovat balettiopinnot. Tanssista tuli ammatti.

”Opiskelujen jälkeen muutin Espanjaan, ja työskentelin teatteri- ja televisiomaailmassa. Tanssimisesta tuli elanto, ja työt kuljettivat eri puolille maailmaa.”

Tässä teoksessa on kasvoja eri kansallisuuksista.

Taide jäi silloin toiseksi, vaikka Pitkänen Mecklin maalaamista rakastaakin.

”Pidin kyllä joitakin näyttelyitä Madridissa ja osallistuin joihinkin Miamissa.”

Vuokko Pitkänen-Mecklinin töissä on syvää pohdintaa, ja hän nostaa esille tärkeitä teemoja.

Maalausten luonne on silti harmoninen – ei lainkaan aggressiivinen tai hyökkäävä, vaikka teoksissa tartutaankin rohkeasti ajankohtaisiin, mielipiteitä voimakkaasti jakaviinkin aiheisiin.

Tauluihin on kiinnitetty lappuset, joihin taiteilija on itse kirjoittanut kuvauksen siitä, mitä haluaa kuvillaan kertoa.

Tekniikkana Pitkänen Mecklin käyttää pääasiassa öljyvärejä, toisinaan hän maustaa maalauksiaan myös akryylivärein.

Eräs avajaisvieraita paljon kiinnostanut taulu oli maalaus romaninaisesta.

Erityisen hyvin Pitkänen Mecklin onnistuu ihmiskasvojen maalaamisessa. Klassiseen tapaan maalata yhdistyy myös uskaliaita repäisyjä, kuten irrottelevaa värien käyttöä ja rohkeaa struktuuria. Mielenkiintoista on myös teosten kehystys.

Kertakäyttökulttuuria vierastava taiteilija kehystää taulunsa nimittäin itse käyttämällä kierrätysmateriaalia, tyhjiä talous- ja vessapaperirullia.

”Se on työlästä ja aikaa vievää”, nainen kertoo kekseliäästä kehystysideastaan.

Hänen teoksiinsa omintakeiset kehykset istuvat hyvin. Ne ovat osa teosta ja ovat myös osoitus siitä, mitä taiteilija töillään haluaa viestittää.

”Tässä maailmassa kaikki ei ole täsmälleen sitä, mitä luulemme ja miltä se näyttää.”

Vuokko Pitkänen Mecklin´in taidenäyttelyn avajaisia vietettiin 13.8. Galleria Kirisevässä Vammalan Onkiniemenkadulla, ja näyttely on auki aina 31.8.2024 saakka ti-pe 12-18 ja la 10-14.

Taiteilija Vuokko Pitkänen Meckliniä on tuettu Jorma Kalevi-säätiön kautta, mikä on mahdollistanut tämän taidenäyttelyn pitämisen.

INFO:

Jorma Kalevi-säätiö

Jorma Kalevi oli kauhajokelaislähtöinen suomalainen iskelmälaulaja, joka asui sekä Suomessa että Espanjassa. Hän keikkaili aktiivisesti Suomessa vuosina 1967-1977, jonka jälkeen hän muutti Las Palmasiin Kanariansaarille Espanjaan.

Jorma Kalevi perusti säätiön kaksi vuotta sitten, vaikka hän oli hyvin huonossa kunnossa silloin. Hän halusi jättää jälkeensä säätiön, joka auttaisi eri alojen taiteilijoita. Jorma Kalevi kuoli vuonna 2022 lokakuussa.

Apurahoja on jaettu nyt kaksi kertaa ja seuraava haku on ensi vuonna. Säätiön puheenjohtajana toimii Marita Viitanen.

Maalaus iskelmälaulaja Jorma Kalevista, jonka perustama säätiö tukee taiteilijoita ja muusikoita apurahoin. 

Jätä kommentti