Katso kuvat! Uutta monipalvelukeskusta esiteltiin Pehulassa -”Turvallinen kasvun ja opin polku päiväkodista alkaen”

Rakennustyöt edistyvät hyvin, ja betonipilareitakin on jo pystyssä. Rakennus on paalutettu peräti 220 paalulla. Kuva: Anne Heikkilä

Uuden monipalvelukeskuksen rakennustyöt Pehulassa ovat hyvässä vauhdissa, ja kantavan rungon betonipilareita on jo pystyssä.
Mikäli suunnitelmat toteutuvat odotusten mukaan, jo ensi vuoden loppupuolella hirsinen rakennus voidaan ottaa käyttöön.

Keskuksen rakennuttaja on Rakennustoimisto Pekka Kynnös, ja rakennuspäällikkönä toimii Heikki Norri.
Sastamalan kaupungin kasvatusjohtaja Pekka Kares oli rakennushankkeesta innoissaan ja kertoi siitä mielellään Pehulan koululla järjestetyssä asukastilaisuudessa torstaina 5.9.

”Aika harvoin pääsee esittelemään tämän kokoista hanketta. Saman katon alle kerätään monenlaista toimintaa”, Kares iloitsi.
Samassa rakennuksessa tulevat toimimaan sekä eskari, koulu että päiväkoti.

”Alusta alkaen keskeisenä ideana on se, että rakennus suunnitellaan siten, että kaikkia tiloja voidaan käyttää ”ristiin”. Lapsille on samassa tutussa paikassa turvallisen kasvun ja opin polku päiväkodista alkaen.”

Yleisöä kiinnostivat myös liikennejärjestelyt, joita olikin suunnitelmia laadittaessa mietitty tarkkaan. ”Päädyimme yksisuuntaiseen liikenteeseen. Autoille tulee pysähtymistaskuja ja kevyelle liikenteelle on oma väylänsä, joka kiertää alueen ympäri.” Kuva: Anne Heikkilä

Suunnittelutyössä on huomioitu tilojen muunneltavuus.

”Tulossa on väliseinälliset luokat, ja siirrettävillä siirtoseinillä saadaan eri kokoisia tiloja käyttöön tarpeen mukaan. Puhutaan joustavuudesta”, Kares selvitti.

Kiinnostavaa monipalvelukeskuksessa ovat myös materiaalivalinnat. Ulkoseinillä lamellihirret tulevat olemaan näkyvissä, ja puu on näkyvä elementti sisäpuolellakin.

”Keskusaulakin tulee olemaan hirttä”, mainitsi Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi.

Monipalvelukeskuksen suunnittelussa on ammennettu oppia muun muassa Vareliuksen koulusta.

”Aletaan olla priiman kohdalla, kun Vareliuksella on jo päästy treenaamaan”,Kares totesi hymyillen.

”Tässä edetään vaihe vaiheelta, tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä rakennus olisi valmis. Vanha koulu puretaan kevään 2026 aikana”, linjasi Toukoniemi.

Pehulan plikat Seija Intonen, Satu Ojala-Kuusiniemi ja Pirjo Ojala olivat tyytyväisiä siihen, että Keikyään saadaan upouusi monipalvelukeskus. ”Ei olisi kuuna päivänä uskonut, että tänne saadaan uusi koulu. Hyvältä se kuvien perusteella näyttää, vanha koulu oli sokkeloinen.”

Asukkaat vaikuttivat tyytyväisiltä monipalvelukeskussuunnitelmiin ja siihen, että Sastamalassa on satsattu viime vuosina useisiin hankkeisiin.

Hirren käyttöä rakentamisessa pidettiin myös hyvänä ratkaisuna, ja havainnekuvista pääsi katsomaan, millaiselta valmis rakennus tulee näyttämään.

”On se hienoa, että kaupunki panostaa lapsiin ja nuoriin, paljonhan täällä on tehty. Mouhijärven koulun rakennusprojekti, Taitotalo, Vareliuksen koulu – ja nyt tämä”, kiiteltiin yleisön joukosta.

Kaupungin viranhaltijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että uudet koulut houkuttelevat perheitä muuttamaan Sastamalaan.

”Esimerkiksi Varilan alueelta kaikki asunnot menevät kaupaksi. Perheille tämä on hyvä paikka asua ja elää”, Kares mainitsi.
Monipalvelukeskus rakennetaan tuulettuvalle rossipohjalle. Rakennuttaja uskoo sen takaavan terveen koulurakennuksen sukupolvien ajaksi.

”Monipalvelukeskus nimenä ei jää lopulliseksi, vaan tilojen nimeäminen tapahtuu nimikilpailun kautta”, Pekka Kares paljasti.

”Olisi hyvä, jos nimessä olisi jotakin perinteistä ja paikallista. Itse olen kutsunut sitä Keikyän Helmeksi.”

Katso havainnekuvat monipalvelukeskuksesta:

Monipalvelukeskus näyttää valmiina tältä. Kuva: Sastamalan kaupunki
Hirsi on rakennusmateriaalina kaunis. Kuva: Sastamalan kaupunki
Tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi. Kuva: Sastamalan kaupunki
Monitoimitila. Kuva: Sastamalan kaupunki
Ruokasalissa on valoisaa ja avaraa. Kuva: Sastamalan kaupunki