Auli Härkälä on vuoden 2024 Yrittäjänainen – “Tämä palkinto merkitsee itselleni todistusta periksiantamattomuudesta”

Auli Härkälä on hoivatyön uranuurtajia Suomessa.

Suomen Yrittäjänaiset on valinnut vuoden 2024 valtakunnalliseksi Yrittäjänaiseksi sastamalalaisen hoivakoti Tupahoivan perustajan Auli Härkälän. Hänet palkittiin tänään lauantaina Hämeenlinnassa järjestetyillä valtakunnallisilla liittokokouspäivillä.

Palkinnon myöntävät Suomen Yrittäjänaiset sekä LähiTapiola-ryhmä ja Työeläkeyhtiö Elo.

“Tämä palkinto merkitsee itselleni todistusta periksiantamattomuudesta, ja siksi arvostan sitä todella paljon. Tupahoivassa on aina toimittu asukkaiden ehdoilla, ja päätin jo aikoja sitten pysytellä ketjujen ulkopuolella”, Härkälä kertoo.

Elokuussa Härkälä myi yrityksensä Annika Leppäsillalle, jonka ajatus hoivakotiyrittäjyydestä on samanlainen kuin Härkälän itsensä.

”Ja olen luvannut olla Annikan tukena niin kauan, kuin minua tarvitaan. Nyt minulla on kuitenkin enemmän aikaa myös lastenlapsilleni, ja pääsen lomallekin ilman puhelinta”, Härkälä iloitsee.

Härkälästä tuli hoivakotiyrittäjä vähän vahingossa. Vuonna 1990 sosiaaliohjaajaksi valmistunut Härkälä oli työskennellyt kaksi vuotta Vammalan kaupungin johtavan kodinhoitajan äitiyslomasijaisena, mutta laman iskiessä sijaisuus päättyi, ja työnsaantimahdollisuudet olivat huonot.

Silloiseen Vammalaan, Sastamalakodin yhteyteen, oli juuri rakennettu Raha-automaattiyhdistyksen tuella  muistisairaiden hoivayksikkö, johon etsittiin yrittäjää tai palkattua henkilökuntaa.

”Olin rohkea 29-vuotias, ja koin vanhus- ja hoivatyön omakseni. Yrittämisestä en tiennyt silloin vielä mitään. Avoin Yhtiö Tupahoiva perustettiin yhdessä mielisairaanhoitaja Seija Kuukan kanssa”, Härkälä taustoittaa.

Härkälä muistelee, miten he Kuukan kanssa kävivät elinkeinoasiamiehen juttusilla yritysideaansa esittelemässä.

”Kun tulimme ulos, Seija kysyi minulta ymmärsinkö sanaakaan. Vastasin, että en”, nainen naurahtaa.

”Onneksi byrokratiaa oli silloin paljon vähemmän kuin nykyään. Me saimme keskittyä olennaiseen, ja kirjanpitäjä hoiti talouspuolen”, Härkälä lisää.

Aluksi Tupahoivassa oli yhdeksän asukaspaikkaa, ja vuonna 2003 paikkaluku nousi kuuteentoista, kun uusi rakennus nousi samalle tontille.

Vuonna 2015 Härkälä osti Kuukan osakkeet ja yhtiömuodoksi tuli osakeyhtiö. Siitä lähtien tämän vuoden elokuuhun hän pyöritti yritystä yksin.

Auli Härkälä asuu Kokemäen Kauvatsalla, mutta työvuosien aikana Vammalan, sittemmin Sastamalan, maisemat ovat tulleet hänelle tärkeiksi.

Vuoden Yrittäjänaisen palkinto myönnetään yrittäjälle, joka on tehnyt esimerkillistä ja uraauurtavaa työtä oman yrityksensä ja alansa kehittäjänä. Keskeisiä kriteerejä ovat myös kannattavasti ja menestyksellisesti hoidettu, terve ja hyvämaineinen yritys, näyttö erityisestä suunnitelmallisuudesta ja luovuudesta sekä positiivinen vaikutus paikkakunnan työllisyyteen tai palvelusektoriin.

Palkinnon perusteluissa todetaan myös, että Härkälän yritys tarjoaa laadukasta hoivapalvelua erittäin kilpaillulla markkinalla, jota hallitsevat isot yksityiset ja julkiset toimijat.

”Isot toimijat ovat Tupahoivaakin yrittäneet ostaa ja perustelleet, että en tule pärjäämään. Olen kuitenkin halunnut pitää tämän paikan juuri tällaisena. Kotina. Meillä ei käytetä kaikille samanlaisia työvaatteita, avaimia kaulassa, eikä muitakaan vallankäyttövälineitä. Meillä asukkaat saavat nukkua niin pitkään kuin haluavat, ja osallistua halutessaan kotiaskareisiin, esimerkiksi leivontaan. Jos joku haluaa papiljotit hiuksiinsa, niin se onnistuu. Meillä työntekijät ovat täällä varmistamassa, että kodin arki sujuu”, Härkälä selvittää.

”Olimme ensimmäisiä tämäntyyppisiä hoivakoteja, ja nyt lajimme viimeisiä”, hän lisää.

Härkälällä on myös painavaa sanottavaa vanhustenhuollon nykytilasta.

”Desimaaliajattelu joutaisi romukoppaan. Mitoitukset eivät ratkaise mitään, vaan sisällöt. Jos hoidon perusta ei ole asiakaslähtöisyys, mikään määrä hoitajia ei riitä laadukkaaseen palveluun. Ja tärkeintä tällä alalla on osata ja haluta kohdata ihminen ihmisenä. Aina.”

Jätä kommentti