Satamaidon maidontuottajat kutsuttiin sadonkorjuujuhlaan Haapamäen tilalle – ”Kahden aikaan yöllä herättiin ruuanlaittopuuhiin”

Jari Haapamäki ja Pertti Haapamäki – nykyinen ja entinen tilan isäntä.

Sastamalassa Haapamäen tilalla lokakuun ensimmäisenä päivänä järjestetty Kekri-tapahtuma eli sadonkorjuujuhla kokosi yhteen Satakunnan ja

Pirkanmaan maatalousalan toimijoita. Tarjoiluissa ei isäntäväki pihistellyt – pöydät notkuivat perinteisiä suomalaisia herkkuja siihen malliin, että kukaan juhlavieraista ei takuulla jäänyt nälkäiseksi.

”Kahden aikaan yöllä täällä herättiin ruuanlaittopuuhiin. Minä olen tehnyt itse tuon kutunjuuston”, paljasti tilan isäntä Jari Haapamäki.

Vanha isäntä Pertti Haapamäki nyökytteli vieressä.

Sisarukset Pinja ja Moona Mattila viihtyivät tapahtumassa hyvin. Eläintenhoitajana Kokemäellä työskentelevä Pinja ja ProAgrian maitoasiantuntijana Pirkanmaalla toimiva Moona pitävät kontaktoitumista tärkeänä.

250-neliöisessä juhlatilassa oli hulppeat puitteet järjestää tapahtuma. Kaikesta näki, että juhlien eteen oli nähty paljon vaivaa – kauniita koristeluja ja musiikkia myöten tilaisuuteen oli satsattu.

”Yhteisellä asialla tässä ollaan. Tämä on ennen kaikkea sosiaalinen kokoontuminen, jossa voi tavata tuttuja ja verkostoitua”, Jari Haapamäki totesi. Kutsuvierastilaisuus oli suunnattu Satamaidon maidontuottajille, joihin Haapamäen tilakin kuuluu – ja se otettiin ilolla vastaan.

Päivän aikana siis vilskettä riitti.

”Tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä maitotilallisten kesken tällaisessa vapaamuotoisessa syystapahtumassa.”

Tauno Honkalalta kävi haitarinsoitto. ”Sitä hän on tehnyt melkein koko ikänsä, ja tuli tänne nytkin mielellään kun pyydettiin. Minä toimin lähinnä roudarina”, Taunon vaimo Tuija Honkala selvitti.

Mukaan oli kutsuttu myös yhteistyökumppaneita, jotka kertoivat infopisteillä toiminnastaan.

Maatiloilla eletään haastavia aikoja, ja yhteistyössä on voimaa. Lisäksi vertaistuki on toisinaan tarpeen.

”Täällä voi jakaa myös huolia ja murheita”, Haapamäet korostivat.

Omalla tilallaankin he ovat joutuneet käymään läpi hyvinkin raskaita vaiheita.

Viime talven painajainen nousee yhä aika ajoin ajatuksiin. Ilmeisesti rehun mukana botulismitartunnan saaneesta karjasta menehtyi silloin peräti 24 eläintä. Toisilta tilallisilta tullut tuki oli enemmän kuin tarpeen, ja sitä Haapamäet kokivat saavansa.

”Hyvä bränditapahtuma, tila on loistava ja uusia asiakkaitakin on tullut.”, luonnehti Junttilan Tilan tuotteita esitellyt Konsta Kulmala. ”Nurmisiemenet ovat herättäneet paljon kiinnostusta.”

Se, että seutukunnan tilalliset vetävät yhtä köyttä ja tukevat toisiaan oli yksi hyvä syy järjestää hieno juhla.

”Tarvitsemme toisiamme”, Haapamäet tietävät.

Tilaisuus avasi ovia myös uusiin yhteistyömahdollisuuksiin.
Välitön ja iloinen tunnelma täytti juhlasalin, ja vieraiden sekä näytteilleasettajien kanssa oli aikaa rauhassa jutella.

Aika ajoin tunnelmaa kohotti mukaansatempaava musiikki, melkein siinä olisi kuvitellut isäntien ja emäntien alkavan laittaa jalalla koreasti.

Karaokeakin oli lupa laulaa. Siitä hyvän näytteen antoikin itse isäntä Jari Haapamäki komealla äänellään.

Vieraita juhlaan saapui muun muassa Kristiinankaupungista, Karviasta, Kankaanpäästä, Merikarvialta, Eurajoelta, Kiukaisista ja Kiikoisista.

Lantmännen Agron asiakkuusvastaava Hannu Paijan puoleen saattoi kääntyä naudanrehuasioissa. ”Täällä tavoittaa suoraan asiakaspintaa, kun koolla on maidontuottajia. Tällaiset pienet tapahtumat ovat ihanteellinen tapa tavoittaa kohderyhmää.”
Markku Kiviniemi on tehnyt Haapamäkien kanssa paljon yhteistyötä.”Esimerkiksi energiapuun, viljan ja koneurakoinnin suhteen. Monenlaisia kuvioita on ollut puolin ja toisin.” Tapahtumassa Kiviniemi esitteli Kiikkuvuoren hunajaa. Mehiläisiä hänellä on aika liuta. ”Talvehtimaan lähti juuri 21 pesää.”
De Lavalin esittelypiste.
Pöydät oli koristeltu kauniisti satoteeman mukaisesti.

 

Jätä kommentti