Tyrvään Rippikirjat -niminen kiviveistos paljastettiin torstaina Tyrvään Pappilan pihamaalla. Uudistettu tapahtumatalo viettää tänä vuonna myös seitsemättä syntymäpäiväänsä, joten Pappilan omistajapariskunta Kirsi-Marja ja Jarmo Nieminen olivat tilanneet Veli-Pekka Bäckmanilta kirja-aiheisen veistoksen.
Kirja-aiheisen siksi, koska sellaisia löytyy Sastamalasta jo ennestäänkin eri paikoista. Niistä kahdeksan on kaupungin tilaamaa, ja yhden tätä ennen on tilannut yksityinen taho.
”Bäckman sai toki vapaat kädet ja täytyy todeta, että rippikirjat aiheena sopii erityisen hyvin Pappilan miljööseen”, Jarmo Nieminen totesi ennen veistoksen paljastusta.
Tilaustyön tekeminen Pappilan pihamaalle oli mieluisa projekti myös V-P. Bäckmanille. Veistoksessa on pinossa erikokoisia kirjoja, ja päällimmäisenä avoin kirja, jossa on kauniilla käsialalla kirjoitettuna kaikkien Tyrvään Pappilaa asuttaneiden kirkkoherrojen, sekä heidän puolisoidensa nimet.
Ennen nykyistä kivipappilaa paikalla sijaitsi puinen pappila, joka paloi vuonna 1918. Myös puupappilaa asuttaneiden kirkkoherrojen nimet puolisoineen teoksesta löytyvät.
”Kirjaimet on tehty laastiupotustekniikalla, jota on helpompi pitää kunnossa kuin esimerkiksi kullattua”, taiteilija selvitti ja paljasti, että kaunokirjoitusmalli on hänen isänsä Jorma Bäckmanin käsialaa.
Veistoksen julkistamisen jälkeen rovasti Osmo Ojansivu kertoi rippikirjojen merkityksestä, ja johdatti kutsuvieraat aikamatkalle entisaikojen pappilakulttuuriin. Tutuksi tuli myös koko nykyisellä paikalla sijaitsevan, pieteetillä remontoidun Tyrvään Pappilan historia aina puupappilasta lähtien, samoin niin puu- kuin kivipappilankin kirkkoherrat ja heidän merkityksensä kulloiseenkin aikaan.
Tiedätkö muuten, ketä aikansa kirkkoherraa saadaan kiittää siitä, että Tyrvään seurakunnan kirkonkirjat pelastuivat puupappilan palosta vuonna 1918, ja miten ne pelastuivat?
Jopas on hieno taideteos!