Sastamalan Kuulo ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoitus on tukea kuulovammaisten aktiivista elämää ja kuulemisen esteettömyyttä. Kuulolähipalvelu vähentää osaltaan tarvetta hakea palveluita Pirhalta ja näin ollen säästää verovaroja. Kuulolähipalvelut rohkaisevat kuulovammaisia ulos kodistaan turvalliseen ja tuttuun tapaamispaikkaan ja aktiiviseen toimintaan estäen näin syrjäytymistä. Ikäihmiset eivät useinkaan käytä etäpalveluita, vaan tarvitsevat lähikontakteja asioidensa hoitamiseen. Vertaistukikin on parhaimmillaan live-kontakteissa.
Yhdistys on jo pitkään, ainakin 15 vuotta, saanut toimia Sastamalan kaupungilta saaduissa tiloissa vanhan Kauppalantalon juhlasalissa korvauksetta. Tilat ovat liikuntaesteettömät, sijaitsevat helposti saavutettavalla paikalla ja soveltuvat erinomaisesti kuulovammaisten käyttöön. Tiloissa on mahdollisuus kirjoitustulkkaukseen ja induktiosilmukan käyttöön. Tilojen varauksista oli sovittu vuoden 2025 loppuun asti. Siitä huolimatta Sastamalan kaupunki irtisanoi (9.10.2024 ) tilan käyttöön liittyvän sopimuksen kolmen viikon varoitusajalla.
Tilalle kaupunki tarjosi tilaa Seukulta, jonka saavutettavuus on monelle jäsenellemme vaikea. Tila ei kaikin osin ole muutenkaan soveltuva käyttöömme. Toteutuessaan tämä vaihtoehto johtaisi yhdistyksessämme jäsenkatoon ja jättäisi heitteille juuri heitä, jotka tarvitsevat apuamme kipeimmin. Lisäksi tarjottu tila olisi maksullinen, eikä yhdistyksellämme olisi enää varaa järjestää esimerkiksi päivän kestäviä kursseja lauantaisin – kuten tähän asti.
Joutuisimme siis hakemaan toimintaamme avustuksia kaupungilta. Tähän asti emme ole niin tehneet, koska on katsottu, että tilojen ilmainen käyttö on jo avustus sinänsä.
Koemme, että kaupunki ei arvosta toimintaamme, vaan on jättänyt kuulovammaisten asiat sivuseikoiksi.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosa eli HYTE-kerroin on kannustin, joka tarkoittaa, että kuntien rahoituksen valtionosuuden suuruus määräytyy osaksi niiden tekemän hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön mukaan. Tällä halutaan varmistaa kuntien aktiivinen toiminta asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi myös sote-uudistuksen jälkeen. Tämä ei varmasti ole ollut mielessä, kun vammaisjärjestön toiminta jätetään oman onnensa nojaan. Muutoinkin kaupungissa puhutaan paljon yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta. Teot vaan eivät näytä olevan samassa linjassa puheiden kanssa.
Hyvistä yhteistyövuosista kiittäen
Sastamalan Kuulo RY puolesta pj Meria Mäkinen