Tuomiston sisarukset ovat kasvaneet leipomoalalle – ”Siitä pidämme kiinni, että klassikoita ei lähdetä muuttamaan”

Marketta Setälä on tullut kahvittelemaan. Häntä palvelee Tiina Forsberg. Kuva: Anne Heikkilä

Perinteisiä, kuohkealla kermavaahdolla täytettyjä Rosina-munkkeja on esillä Pyymäen Leipurin Kahvilan vitriinissä.

Ne saavat veden herahtamaan kielelle – ja juuri sellaisen ensimmäisenä sisään tullut asiakas valitseekin kahvikupposensa kaveriksi. Kyseinen leivonnainen on yksi leipomon ostetuimpia tuotteita.

Lukuisia muitakin paikkansa jo vuosikymmeniä säilyttäneitä tuotteita valmistetaan samalla reseptillä kuin aina ennenkin – ja myydään edelleen Pyymäen liikkeissä. Lisäksi niitä menee jälleenmyyntiin ruokakauppoihin.

Juuri perinteisyys onkin Pyymäen menestyksen peruspilareita. Ihmiset kaipaavat tuttuja makuja ja tiettyä pysyvyyttä muuttuvan maailman keskellä.

”Maaseudulla pulla ja kahvi pitävät pintansa, korvapuustiakin menee paljon. Tuotteet tehdään meillä alusta loppuun saakka, ja jotkut niistä suurimmaksi osaksi käsityönä. Taito on kulkenut sukupolvelta toiselle. Tällä alalla on paljon kirjoittamatonta ammattitaitoa, ja on tärkeää, että se siirtyy uusille työntekijöille”, valottaa sukupolvenvaihdoksen myötä yhdessä sisarustensa kanssa yrityksen ruoriin tarttunut Laura Tuomisto.

”Siitä pidämme kiinni, että klassikoita ei lähdetä muuttamaan.”

Trendivaihtelut näkyvät toki leipomoalallakin.

”Tuomme uutuuksiakin aina välillä myyntiin, mutta sesongit tulevat ja menevät. Jotkut kausituotteiksi tarkoitetut tuotteet ovat kuitenkin suuren suosion vuoksi jääneet elämään, kuten esimerkiksi sitruunamarenkitartaletti”, Laura kertoo.

Perinteitä ja uutuuksia

On tärkeää vaalia pitkiä perinteitä, mutta trendeistäkin on hyvä olla tietoinen – uudellekin pitää uskaltaa olla avoin.

Sevillan sämpylät on kappalemäärältään kaikista myydyin tuote, se on kehitetty 2000-luvulla.

”Ajan henkeä ei pidä unohtaa. Me kuuntelemme ja katselemme aina pitkällä tähtäimellä. Uutuuksia ei voida tuoda myyntiin kuitenkaan määräänsä enempää, ne kamppailevat vitriinitilasta tuttujen tuotteiden kanssa.”

Kaikki kolme sisarusta; Maria, Valtteri ja Laura Tuomisto ovat kasvaneet leipomotoimintaan vanhempiensa vanavedessä.

”Varmaan me kaikki olemme jossakin vaiheessa olleet sitä mieltä, että tähän sukuyritykseen me emme lähde mukaan. Minäkin kävin opiskelemassa yliopistossa, ja olin maailmallakin muutamaan otteeseen pidempään, ja mietin ihan muuta alaa. Ymmärrän nyt, että tarvitsin sen kierroksen nähdäkseni, että tätä minä sittenkin haluan tehdä”, Laura tuumii ja lisää;

”Joskus pitää mennä kauas, että näkee lähelle.”

Sisaruksista kahdella on kokemusta yrittäjyydestä jo ennestään.

”Valtteri ja minä olemme toimineet yrittäjinä aikaisemminkin, ja edelleen meillä on muutakin liiketoimintaa – joten yrittäjyys sinänsä on tuttua, mutta muuten tässä kaikessa on vielä paljon opittavaa. Onneksi meidän isämme Jouni on luvannut olla ensi vuoden loppuun saakka mukana operatiivisessa toiminnassa”, Laura kertoo.

Tiedot ja taidot kulkevat sukupolvelta toiselle. Leipomassa Laura Tuomisto, Pirkko Lujala ja Maarit Lujala. Kuva: Pyymäen leipomo

Tuomiston sisarusten työnjako on selvä.

”Maria hoitaa Tampereen pään, ja me Valtterin kanssa leipomon sekä kahvilat Sastamalassa ja Huittisissa”, selvittää Laura.
Tampere on vahva opiskelukaupunki, ja se näkyy kahviloissakin.

”Siellä käy paljon nuoria, jotka haluavat erikoiskahveja. Niistä ollaan valmiit myös maksamaan”, tietää Tuomisto.
Sijainnilla on merkitystä myös tuotevalikoiman suhteen, ja se pitää yritystoiminnassa ottaa huomioon.

”Rintarinnan vanhempien kanssa on saanut oppia tähän. Pitää pysyä kehityksessä mukana, olla nöyrä ja tehdä työtä, että saa säilytettyä saavutetun aseman. Ei voi vain levätä laakereillaan – tyytyväisyys tappaa kehityksen”, pohtii Tuomisto osuvasti.

Tämä vuosi on yrityksen 70-vuotisjuhlavuosi.

Neljäs sukupolvi vie toimintaa eteenpäin

Pyymäen leipomon historiassa on menossa jo neljäs sukupolvi. Aira ja Lauri Pyymäki aloittivat toiminnan vuonna 1954. Heidän tyttärensä Pirkko miehensä Esko Lujalan kanssa ottivat ohjakset vuonna 1978, ja vuonna 2000 vetovastuu vierähti kolmannelle sukupolvelle, eli Pirkon ja Eskon tytär Maarit Lujalalle ja hänen miehelleen Jouni Tuomistolle.

Ketju ei ole katkennut vieläkään ja menneiden sukupolvien tietotaito on aarreaitta.

”On hienoa, että isovanhempani Pirkko ja Esko edelleen ovat elossa, ja heiltäkin voi kysyä aina, jos tarvitsee neuvoja”, Laura iloitsee.

Tulevaisuuden visiot kolmikolla ovat selvät.

”Tavoitteena on edelleen kasvattaa toimintaa.”

Pyymäki työllistää tällä hetkellä noin 60 henkilöä.

Liikkeet ovat kahvilat Pyymäen Oma ja Pyymäen Tullintori Tampereella, Leipurin Kahvila ja Pyymäen Konditoria Sastamalassa sekä kahvila Pyymäen Helmi Huittisissa. Kahviloista saa myös lounasta.

Leave a Reply