Kahteen otteeseen kevään aikana käydyt Sastamalan kaupungin ja sen koulunkäyntiavustajien väliset yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet erimielisinä.
Työnantajapuoli haluaa yli kuuden tunnin työpäivää tekevien avustajien pitävän työpäivän aikana puolentunnin palkattoman ruokatauon, mihin myös kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES) velvoittaa.
Muutos ei koske erityislasten kuten kehityisvammaisten parissa työskenteleviä avustajia.
“Katsomme, että Sastamalan kaupunki on heikentämässä ensi syksystä alkaen oleellisilta osin koulunkäyntiavustajien työ- ja palkkaehtoja”, koulunkäyntiavustajien luottamusmies Kirsi Valta sanoo.
“Yli 25 vuotta paikkakunnan avustajat ovat ruokailleet työn ohessa, yhdessä lasten kanssa. Tämä on ollut lasten etu, sillä olemme olleet heidän käytettävissään myös ruokailun ajan. Katsomme käytännön muodostuneen vakiintuneeksi osaksi työsopimustamme. Ruokaillessamme toimimme esimerkkiruokailijoina, ehkäisemme kiusaamista ja valvomme samalla lapsia”, Valta jatkaa.
Avustajat korostavat työnantajan ajaman tauon pienentävän oleellisesti oppilaan saamaa ja hänelle oikeutettua tukea, avustusta ja ohjausta koulupäivän aikana.
Lisäksi he kokevat palkattoman tauon ja ruokaedun poistamisen rangaistuksena ja pakollisena eristämisenä työyhteisöstä. Tämä ei heidän mielestään edistä työhyvinvointia eikä työmotivaatiota.
Kasvatusjohtaja Pekka Kares ei usko koulumaailman mullistuvan muutoksen myötä. Lasten hyvinvointi ei työantajapuolen mukaan ole uhattuna.
“Ruokatauot suunnitellaan siten, että ne vaikuttavat mahdollisimman vähän oppilaisiin. Niillä kouluilla, joilla on useampia koulunkäyntiavustajia, ruokataukoja jaksotetaan. Tilannetta seurataan syksyllä koulun alettua. Aina uusien käytäntöjen alkuvaiheessa voi tulla tilanteita, jotka vaativat tarkistamista. Nyt tehtävänämme on yhteensovittaa työaikalain sekä virka- ja työehtosopimuksen määräykset käytännön työtehtävien kanssa”, Kares sanoo.
Hän huomauttaa, että muutoksen lähtökohta on lain noudattaminen, ja kysymys on nimenomaan lain ja sopimuksen tulkinnasta. Tulkintaa tarkistetaan nyt pääsopijaosapuolten asiantuntijoilta.

Sastamala onkin Sastamala. Jos muualla toimii maalaisjarki, niin ei Satsumalassa. Liikaa virkamiehiä, joilla on aikaa perata joka asiaa, vaikkakin aina huonompaan suuntaan.
Niin ja jostain lastenhoito/koulu/vanhustenhoito alueista napsitaan koko ajan ja haetaan niihin heikennyksiä. Eikö nyt jo pitäisi hallinnon puoltakin katsastella?
voisi vaikka aloittaa hallinnon purkamisen kaikista välitason pomoista, aluerehoreiksiko niitä kutsutaan? Ja mikä kumma on perusopetustiimi? Pomojen kahviseura?
Täysin samaa mieltä.
KVTES, eli työntekijöiden ja työnantajan välinen sopimus edellyttää ym. taukoa.
Sopisiko työntekijäpuolelle, ettei muiltakaan osin noudateta sopimuksia?
Neuvotelkaa joustavammat sopimukset. Tähän ei tietenkään ammattiliitto kykene, eikä halua.
Työntekijäpuolelle sopisi, että nykyinen, myös KVTES:n mukainen käytäntö saisi jatkua.
Toisin kuin kares antaa ymmärtää, nykyinen menettely ei riko lakia tai olemassa olevia sopimuksia.
Asiassa on käynyt niin että valmisteleva taho on säästöpyrkimyksestä innostunut vaillinaisin tiedoin ja vailla selkeää kokonaiskuvaa.
Voisihan tuosta kunniakkaasti peräytyä jatkamaan nykykäytännöllä ja jättää lapset ja matalapalkkaisimmat koulutustyön tekijät rauhaan?
Kyllä on röyhkeätä vaatia ruokatunniltakin palkkaa.
Muissa kaupungeissa, kuten Tampereella, asiantuntijat sanovat, että “Sastamala on oma lukunsa”. Eikä tämä ole tarkoitettu kehuksi…..
Aika YLLÄTTÄVÄÄ että Sastamalaa ei kehuta….
22:06, siis luitko lainkaan, että nämä avustajat syövät oppilaiden kanssa, ja oikeasti tarvittaessa avustavat ruokailun ohessa ja esim. ratkaisevat yhteenottoja, ja ovat oikeasti läsnä ja mallina?!!
…ja tämä tarkoittaa sitä ETTEIVÄT AVUSTAJAT VAADI PALKKAA RUOKATUNNILTA. HE TEKEVÄT TÖITÄ KOKO AJAN, MYÖS RUOKATUNNILLA. Se pieni palkka verrattuna siihen isoon työmäärään jonka nämä koulunkäyntiavustajat tekevät, eikö todellakaan ole kateudella rajaa………..En ole kouluavustaja tms. Muuten vaan ihmettelen…..
Kiitos, ettei koske erityislapsia!!!
Klo 22.06: Jos turvapuhelin soi ruokatunnilla vanhustyössä, olet velvoitettu menemään apuun. Sama juttu on avustajilla. Joku suuri herra on näin päättänyt. Ja palkka siitä kuuluu maksaa.
Nyt kannattas Kareksen Pekan miettiä sanomisia: “Hän huomauttaa, että muutoksen lähtökohta on lain noudattaminen”. Eihän niitä lakeja muutenkaan noudateta Sastamalan alueella, esim: välitunti valvonnassa, Perusopetuslain 29 §:n nojalla opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön, näinhän se laki sanoo……
Muistakaa nyt avustajat “tapella” loppuun asti ja älkää missään nimessä luovuttako.
Ottakaa avustajat yhteyttä työsuojelupiiriin. Vaikka se ei auttaisikkaan teidän asiassa niin saataisiin asiat lain edellyttämään kuntoon Sastamalan kouluissa, kuten Kares haluaa….
Voi olla siis oikeasti vaikeaa ymmärtää, että monet joutuvat peräti keskeyttämään (tietty ulkopuolella kaikkien, jotka juuri valkkaavat parhaat palat Hopunkallion runsaasta menyystä) eväspaketin aukaisun kesken lakisääteisen kirjaamisen ja avustettavien lasten valvomisen. Miinustahan se tietysti tietää tilipussiin. Se kaikki vastuu. Siitähän täytyy tietty sakottaa.
Yhteistoimintasanelu olisi varmaan totuudenmukaisenmpi nimitys näille “neuvotteluille”.
Taas haetaan säästöä pienipalkkaisten kustannuksella,(Säästöistä ei tietenkään ole kyse, vaan pyyteettömästi ajatellaan lisättämän heidän työhyvinvointiaan ja työssä jaksamista.)
josta sitten seuraakin ostovoiman lasku se tulee näkymään paikallisissa yrityksissä pienetyneenä liikevaihtona ja sitä kautta kaupungille vähentyneinä verotuloina.
Kuinkahan monta virkahenkilöä tätäkin asiaa pöydillään pyörittelee? Onkohan jossakin portaassa himppusen liikaa väkeä? järkeä tuossa hommassa on, jos halutaan tahrata Sastamalan imagoa, tulehduttaa työpaikat, keksittiin itselle sisältöä työpäivään(virkahenkilöt), saattaa kaupungin hallinto naurunalaiseksi jne… Lapsiperheet muuttakaa tänne meille, täällä vielä on pari leikkaamatonta palvelua teille. Kaupunkimme takaa teille ja lapsillenne iloset sekä kuuliaiset koulunkäyntiavustajat.
Avustajat ovat pitkällä tähtäimellä avainasemassa, selviääkö nuori vai ei. Se, ruokaileeko avustaja nuoren kanssa vai ei, voi olla ratkaisevaa. Kysykää opettajilta, haluavatko he, että avustajat jättävät työnsä…
Klo 22.06: Meitä on Sastamalan kaupungissa MONTA, jotka joutuvat syömään eväänsä toisella kädellä ja toisella kädellä kuittaamaan PYHÄÄ MOBIILILAITETTA. Että se siitä “ruokatunnista”…Noin tyhmän kommentin voi laittaa vain joku, joka valkkaa herkkuja Hopunkallion raflassa…
Joko siellä on tarjolla niitä 5pv sitten keitettyjä pottuja, kuten vanhuksille 🙂 🙂
No nyt on totta, että MOBIILILAITE on kyllä tullut hyvin ja erittäin hyvin tärkeäksi?
Työvälineenä sinänsä hyvä, mutta ei saisi tuijottaa liikaa, miten työaika tms.
toteutuu. On niissä vanhainkodeissa /palveluasumisen pisteissäkin sentään taukoja, kai? Ennen vanhaan niissä taukotiloissa hoitajat istuivat ja pohtivat aikas kauan ja näin on tapahtunut koko Suomessa. Nythän on niin, että määrä ei aina takaa laatua hoiva/hoitotyössäkään. Mobiilikäyttäjät ovat silmäin alla tällä hetkellä, mutta miksi???
jo on aikoh eltty kun kun vaaritaan syodeskin palkaa
Pottujen keittoikä pitää tietty suhteuttaa syöjiin….Uudet (vasta keitetyt) potut nuorille ja siitä eteenpäin ei oo ennää väliä, kunhan raha kirstuun kilahtaa.
Muistakaa rehtorin kannustus: Periksi ei anneta! Kaupunginhallituksen puheenjohtajana hän lupaa panna jokaisen nuoren, miksei siis nuorten avustajienkin, asiat kuntoon.
00.11: Jos joudutaan syödeskin ottamaan työmääräys vastaan(turvapuhelin vanhustyössä tai mahdollisesti koulunkäyntiavustajat ohjaus-tai muu avustustoimi), siitä PITÄÄ RAKSUTTAA MYÖS PALKKA. Näin on aikoihin eletty. Olet ajastasi pahasti jälkeenjäänyt, nimetön 00.11, valitettavasti. Kaikella kunnioituksella.
00.11: Siis jos olet syömässä, jätät kylmästi kuolemaan / muuta apua vaille, koska sinulla on ruokatunti??? Olet kyllä pahasti pihalla nykytyöstä.
Koulunkäyntiavustajissa ja vanhustenhoitajissa on enemmän vastuuntuntoa kuin pekkakareksissa. Mutta palkka siitä vastuusta kuuluu maksaa.
Onneksi meitä on siunattu lakia noudattavilla päättäjillä.
Ja taas huomaa että kyse on sastamalan asiasta kun valitetaan… eli avustajat valittaa ei siinä mitään palkkaa tarvi maksaa jos käy syömässä se ei avustajien elämää muuta millään tapaa jos he pitävät palkattoman tauon!
Koulunkäyntiavustajien työ on avustaa ja ohjata oppilaita. Oppilaat ovat koulussa rajallisen ajan. Heitä ei voi jättää työpöydälle ruokatunnin ajaksi odottamaan, kuten esim. toimistotöille voi tehdä.
Säästöö tulis, ku potkis nää turhat aluerehtorit mäelle, ne muutenkaan mitään tee. Opetkin jankkaa olevansa kasvatuksen ammattilaisia, mutta todellisuudessa ne on koulunkäyntiavustajat jotka ymmärtää erityislasta. Koulunkäyntiavustajille lisää palkkaa, he ovat sen ansainneet ❗
Koulunkäynnin ohjaaja voi saada ns ruokailusta palkkaa, koska on kyse esimerkkiruokailusta ja samalla suoritamme valvontaakin. Ja koska ruokailemme oppilaiden kanssa niin se ei ole omaa aikaa, vaan työaikaa ja vastaavasti meillä ei ole erillistä pitkää 30 min taukoa päivän aikana . Koulunkäynnin ohjaajat ovat oppilaita varten.
koskeekohan tää jupakka muitakin kuin Muistolan koulua joka on täynnä erityislapsia+ olis mukava tietää kuinka paljon avustajia on muissa kouluissa ja onko niitä esim. Sylväällä ollenkaan? kares vois laittaa tilastoja lehteen…..
Pelkääkö se Pekka jäävänsä työttömäksi kun ei enää löydy kouluja suljettavaksi. Pitää sitten muuta päätöntä keksiä teetelläkseen tarpeellista?
00:11 Työlleen omistautunut avustaja olisi saattanut auttaa kirjoitusvirheidenkin kanssa.
J Jos vaikkapa pankin kassavirkailija kaapisi keitot napaansa asiakaspalvelun lomassa työn siitä kärsimättä tai bussikuski sipaisisi makkaraperunat rennosti ratissa vauhtiaan jarruttelematta niin ruokatunnit olisivat avustajien kanssa kömpelösti vertailukelpoisia. Nyt eivät ole huonostikkaan.
Siitä Pekalle maksetaan, että tekee kovia päätöksiä, mutta tiedä siitä sitten kenen kuningasidea tämä alunperin on. Säästökuurilla ovat kaikki kaupungin prosessit.
Servissä on käytössä tämä ruokatunti omalla ajalla.Elikäs se ei kuulu työaikaan, vaan päivä pitenee puolella tunnilla.Yksin työskentelevät hotkivat ruokansa toisinaan miten sattuu ja menevät esim lisäämään ruokaa koululaisille tai rahastamaan kaupungintalolla ruokailevia.Jos et kehtaa suoraan sanoa että odottakaa niinkauan että taukoni on ohi, niin teet palkatonta työtä työnantajallesi.Servihän tykkää kaikesta mistä ei tarvii mitään maksaa!Ajatus oli alunperin työntekijöiden jaksamista tukeva,taukohan virkistää yms.Aina se ei toteudu,mutta toisaalta varmasti on myös päiviä jolloin voit taukosi pitää ihan ansaitusti.Tässä on puolensa ja puolensa ,eihän kukaan halua päiväänsä pidennettävän.Mikä on koulunkäyntiavustajien pääasiallinen tehtävä,onko se opettajan apulainen vai mikä.Onko heillä kasvatusvastuuta tms.Siinä olisi selvennyksen paikka varmasti monessa koulussa.
No voin sulle “yksin syövä” kertoa sen, että enemmän ne avustajat siellä koulussa opettaa kun nykyajan opettajat. Opettajat vaan nappaavat kermat kakun päältä, näin Sastamalassa…. T. Tehdastyöläinen
Nyt oli kyse koulunkäyntiavustajista, ei mistään mobiileista.
“Mobilisointi” voi olla lähempänä kuin luuletkaan myös muissa kohteissa, kuin kotihoidossa…
…raha ratkaisee… tämä on kai sitten tätä tämän päivän meininkiä… edelleen sitä mieltä kuitenkin että avustajille palkallinen ruokatauko, kun se oikeastikkin on vain tauko. He tekevät lasten eteen työtä jota kaikki ei edes ymmärrä tai ei halua ymmärtää.Itse nostan hattua näille tekeville, en pätkääkään karehdi heiltä tätä ns. palkallista ruokataukoa……………………………………….
Miten paljon tässä syntyy säästöä rahallisesti/vuosi?Ei varmaan yhdenkään ylimääräisen aluejohtajan vuosipalkkaa.Seurauksena ainoastaan avustajien loppuunpalaminen ja sairastaminen jo muutenkin sairaassa nykyajan koulumaailmassa.(avohoito-oppilaat normikouluissa).
Jos avustaja on syömässä/pitämässä taukoansa niin silloin MUUT tuuraa ei siinä sillon avustaja lähde kesken ruokailun katsomaan kuka tekee mitäkin! Ei kaikkia yhtäaikaa tauolle laiteta. Kyllä oikein hävettää tuollaset valittajat! Katsokaa omaan napaanne jos sitä näette “ylpeydeltänne”
Kerropa asiantuntija mihin avustaja menee syömään! a: vessaan b: kellariin c: pannuhuoneelle. Tiloja ei ole, ja kaupunki ei niitä tee.
Kenen luulet tuuraavan,opettajanhuoneen kahviringinkö?Et oo tainnu käydä koulussa aikoihin.Suosittelen lämpimästi.
Eivät ne opettajatkaan ruokatunnistaan palkkaa saa ja silti ovat valvontavelvollisia kun saavat hiukan halvemmalla ruuan…ja silti hinta/laatu suhde on kyllä Serville voitollinen
opettajat saavat palkaa 24/7
Mistä työstä opet saavat palkkaa silloin, kun ei ole koulua ?? Vuodessa 365 päivää – lukuvuodessa 190 päivää, joten vapaata 175 päivää :):):)
Meinaakko,että 175 vapaata on palkatonta?
näinhän se menee
Hyppytunnit ovat myös mukavia:)
Vanhusten ruokailussa avustajia tarvitaan. Puolentunnin tauko on paikallaan, jotta ehtii hoitaa vaikka muutaman puhelun. Näin toimitaan yksityisissä yrityksissäkin.
Ihan saisi tulla mobilisointi jokaiselle johtajallekin minuutin tarkkuudella eikä vaan liukuva työaika ja miksei hoitajille muuallakin kuin kotihoidossa. Tietotekniikka on niin kehittynyt , että ns. seurantalaitteita on vaikka minkälaisia. Mikä sitten on laillista , en tiedä. Sitäkin pitäisi pohtia, vai työaika prosentitiko pelastavat Sastamalan talouden? Mitäs jos vähennettäis? vaikka hoiva/hoitohlöstöä, kyllä säästöä tulee sitten joka lailla, mitkä olisivat seuraukset muuten!! Ja periksi ei anneta, vai kuinka se meni, se slogan?
Suosittelen kaikille alan vaihtoa jos työehdot ei kohtaa toivetta. Innokkaita uusia on alalle pyrkimässä – kun on lyhyehkö koulutus.
Mikäs samurai se sie oot?
…kun on lyhyehkö koulutus???
Näillä sanoilla ja työpaikan menettämisen pelottelulla on toinenkin nimike: uhkailu.
Avoin kysymys Alueviestille: MIKSI kommentit eivät voi olla kronologisessa järjestyksessä, niin kuin muissakin chateissa? Vastata voi vaikka ajan perusteella. 🙂
Palkatonta ruokatuntia minäkin opetustehtävissäni nautin 30 min ajan. Oppilaat tavoittavat opettajan helpoiten juuri tuon tauon aikana joten useasti joudun keskeyttämään taukoni (palkattoman). Kyllä sitä luppoakin päivään silti mahtuu. Kuinka monella duunarilla on taukoa jokaisesta tunnista n 10 minuuttia? Avustajilla on! Opettaja kantaa vastuun oppituntien sisällöstä, arvioinneista ja kaikesta muustakin.
Hyvän provon heitit 🙂