
Suomalainen sikatalous on viime vuosina kohdannut useita haasteita, jotka ovat liittyneet muun muassa tuotantoa sääteleviin normeihin ja lihantuotantoon liittyviin hygieenisiin uhkiin. Myös sianlihan tuotannosta julkisuudessa luotu kuva on viime vuosina kasannut haasteita elinkeinon ylle. Sianlihan tuotantoketjun rakennekehitys ja dramaattisesti huonontuneet taloudelliset edellytykset ovat haastaneet koko toimialaa.
Suomen sikayrittäjät ja yhdistyksen puheenjohtaja, huittislainen Martin Ylikännö ovat ottaneet näkyvän ja vaikuttavan roolin mainittujen haasteiden esille tuomisessa ja voittamisessa. Erityisesti puheenjohtajan leppoisa ja huumorintajuinen, mutta samalla erittäin asiantunteva ote on auttanut mediaa, poliitikkoja ja kuluttajia ymmärtämään sianlihan tuotantoa sen nykyaikaisessa muodossa.
Näin toimien Suomen Sikayrittäjät ja sen puheenjohtaja Ylikännö ovat pystyneet auttamaan nykyään jo lukumääräisesti pienen, mutta suomalaisen elintarvikeketjun kannalta merkittävän raaka-aineen tuottajien, sikayrittäjien mahdollisuuksia jatkaa valitsemallaan tuotannonalalla.
Niemi-säätiö onkin päättänyt myöntää tunnustuspalkinnon yhdistykselle ja sen puheenjohtajalle hyvin tehdystä työstä suomalaisten sikayrittäjien toimintaedellytysten turvaamisessa sekä kannustukseksi jatkaa samalla tiellä.
Niemi-säätiö on yksityisen maanviljelijän Frans Niemen 1950-luvulla perustama säätiö, joka sääntöjensä mukaan edistää taloudellista kehitystä etenkin maa- ja metsätalouden alalla. Säätiö on viime vuosina jakanut hakemuksesta apurahoja esimerkiksi väitöskirjatutkimuksiin, projektirahoitukseen sekä lähiruokatuotannon tutkimukseen. Hakemuksetta säätiö on jakanut myös tunnustuspalkintoja hyväksi katsomilleen ja säätiön tavoitteita laajastikin katsottuna edistäville kohteille.
Onnea!!!
Aluksi mietin, mikä olisi “sikayrittäjä”. Onko se ihminen, vai sika, joka yrittää olla jotain muuta kuin on. Kumpikaan ei natsannut. Eräs kaukainen sukulaiseni kertoi minulle, että hänen naapurinaan sellainen yrittäjä on. Sen tuotantolaitos haisee kuvottavalle – siellä tuotetaan sianlihaa ihmisten ruuaksi. Hyi!
Ei ole suurikaan ihme, että menee huonosti.
Nyt on kuitenkin valoa tunnelin molemmissa päissä – Suomessa on alullaan biopolttoaineiden valmistus ja sian lanta on siihen erinomaista raaka-ainetta. Nyt onkin perusteilla Suomaan kymmenkunta sadantuhannen sian sikalaa, joiden tehtävä on ainoastaan lannan tuotanto. Liha kun on jo niin halpaa, että sitä kannattaa ennemmin tuoda Brasiliasta, mutta tällainen sikala on hyvinkin verrattavissa öljylähteeseen.