
Kunnat valmistautuvat sote-uudistukseen ja ovat siirtymässä yhä enemmän laiteostoista leasing- ja vuokraussopimuksiin. Monet kunnat eivät ole halukkaita sitomaan pääomiaan terveydenhuollon kalustehankintoihin, koska sote-uudistuksessa hoitokalusteet saattavat siirtyä uusille toimijoille ilman korvausta.
Tukipalveluita kunnille tuottava ja kuntien omistama KuntaPro on kilpailuttanut sairaala- ja hoitokalusteiden sekä apuvälineiden tarjoajat. Tulevaisuudessa osakaskunnat voivat ostojen lisäksi tilata muun muassa erilaisia kalusteita leasingkaupalla ja lyhytaikaisella vuokrauksella. Sastamalalainen Lojer valittiin kilpailutuksen perusteella KuntaPron sopimustoimittajaksi.
“Kunnilta on tullut meille selkeä toive siitä, että myös leasing- ja vuokrausmahdollisuus huomioidaan kilpailutuksissa. Tämä on erityisen tärkeää sote-sektorilla, joka odottaa isoa uudistusta koko Suomessa. Kunnat eivät halua sitoa pääomaa kalusteisiin, joiden omistajasta ei tulevaisuudesta ole tarkkaa tietoa”, korostaa KuntaPron hankintapäällikkö Riku Heino.
Käytössä aina toimiva hoitokaluste
Leasing-sopimusten ja lyhytaikaisen vuokrauksen etuna on palvelun helppokäyttöisyys sekä sopeutuminen kuntien vaihteleviin kalustetarpeisiin. Leasing-sopimuksesta voi olla apua myös uusien hoitoyksiköiden perustamisessa.
“Uuden hoitoyksikön perustaminen on iso investointi kunnille. Yksikön avaaminen on helpompi toteuttaa, kun ison laiteinvestoinnin sijaan ostetaankin palvelua. KuntaPron kanssa tehty sopimus mahdollistaa myös laiterekisterin hankinnan. Palvelussamme rekisterit ja vuokravastuut voidaan siirtää helposti uudelle organisaatiolle tarvittaessa”, kertoo Lojerin toimitusjohtaja Ville Laine.
“Kaikkiin kalustehankintoihin voidaan sisällyttää myös huolto ja tarkastukset. Me vastaamme, että käytössä on aina toimiva hoitokaluste. Näin hoitajien aikaa ei kulu laiteasioiden hoitoon, vaan kallisarvoista aikaa vapautuu hoitotyöhön”, Laine jatkaa.
Kunnat yhdistävät kilpailutuksiaan
KuntaPro on kunta-asiakkaiden omistama, yksityisen sektorin ja kuntien välissä toimiva yritys. Hankintapalvelut ovat osa yrityksen toimintaa. KuntaProlla on lähes sata omistajakuntaa.
“Tuomme kilpailutuksiin isomman asiakaspotentiaalin – se hyödyttää sekä palvelun tarjoajaa että kuntia. Kunnat ovat alusta asti mukana kertomassa tarpeitaan kilpailutettavien hankintojen osalta. Jokainen kilpailutus avaa uusia hankintamahdollisuuksia kaikille omistajina oleville kunnille”, sanoo Riku Heino.
Ei ihme, että suomalaiset johtajat pärjäsivät kansainvälisessä vertailussa. Ovathan nämä johtajat, ammattiliittojen “kouluttamia”. Eikä suomalaisten palkat liian korkeita ole. Yleisesti vientialojen tuotteet on myyty liian halvalla. Tuotteiden riittävän korkean markkina-arvon ylläpito on taasen johtajien hommia. Ei siinä silloin mitkään palkka-alet pelasta.
Tota puhut. Eipä tarvitse kuin omaa ostokäyttäytymistä miettiä: ostaako mieluummin Kiinassa tehdyn halvemman tuotteen vai saman luokan europpalaisen, hiukan kalliimman. Halvan ja hyvän saadakseen joutuu ostamaan molemmat.