
Sastamalalaisedustus säilyy Pirkanmaan Osuuskaupan (POK) hallituksessa. Mouhijärven Salmissa asuva Timo Jaakkola nousee Tammikuun alusta tehtävänsä jättävän Risto Tuorin tilalle POK:n hallitukseen.
Timo Jaakkola on Ahlmanin koulun säätiön toimitusjohtaja ja toiselta ammatiltaan maanviljelijä. Aiemmin hän on työskennellyt Nordean pääkonttorilla maatila- ja kunta-asiakkaiden parissa. Yhteiskunnallisia verkostoja on syntynyt myös Pro Agrialla sekä toimihenkilönä ja luottamushenkilönä MTK:ssa.
Pirkanmaan Osuuskauppa saa Jaakkolan myötä monipuolista osaamista elintarvikemarkkinoista.
“Eurooppalaiseen ruokabisnekseen syventyminen on lisännyt ymmärrystä esimerkiksi tuottajahintatasosta osana globaalia taloutta. Kotimaisen ruoan arvostus on korkeammalla kuin koskaan, mutta arvo on matalimmalla. Tuottajan arvostusta pitää lisätä”, Jaakkola summaa.
” S-ryhmä on iso toimija Suomessa ja saanut paljon kritiikkiä. Merkittävä markkinaosuus tuo myös merkittävän yhteiskuntavastuun. Hallituksen jäsenenä ensisijainen tehtäväni on edistää yrityksen etua”, Jaakkola kaavailee.
Osuustoimintaisessa yrityksessä tämä tarkoittaa kaikkien 195 000 omistajan etua.
Jääköhän tälle miehelle lainkaan vapaa-aikaa? Ainakin hieman, sillä hän harkitsee, josko lähtisi luomukurssille.
“Luomulla, puhtaalla kauralla ja gluteenittomilla tuotteilla on eurooppalaisessa markkinassa kysyntää”, hän pohtii.
Kokenut Tuori on nähnyt muutoksen
Sastamalalainen Risto Tuori (OTL, asianajaja) on ollut hallituksessa vuodesta 2008, hallintoneuvoston varapuheenjohtajana 2000–2006, hallintoneuvoston jäsenenä 1998–2006 ja edustajistossa jo 25 vuotta.
“Kun tulin vuonna 1992 edustajistoon, osuuskaupalla ei mennyt kovin hyvin. Saneerattiin ja myymälöitä lopetettiin syrjäkulmilta. Kalevan Prismaan laitettiin paljon velkarahaa. Sehän oli erittäin tärkeä investointi, rohkea mutta tärkeä”, Tuori kertaa.
Miten hallitusvuodet sitten ovat sujuneet?
“Rohkeutta on pitänyt olla. Investointipäätöksiä on ollut reilusti – paljon onnistumisia, mutta myös muutama heikommin menestynyt investointi. Jälkiviisaus ei auta”, Tuori kertoo.
Hän on tuonut hallitustyöskentelyyn asiantuntemuksensa juristina.
“Maalaisjuristille oli mielenkiintoinen kokemus päästä näin ison yrityksen ytimeen, kyllä siinä ammatillinen pätevyyskin on kasvanut, myös itseopiskelun kautta. On pitänyt opiskella voidakseen hoitaa hallitustyönsä.”
Entä onko joku jäänyt kaihertamaan mieltä?
“Mitä osuuskauppa merkitsee asiakasomistajille ja asiakasomistajat osuuskaupalle? Pitäisi konkreettisesti näkyä, että on paikallinen jäsenten kauppa”, Tuori summaa.
Vuonna 2018 hallituksessa ovat Jaakkolan lisäksi Pasi Lehmus, Sari Rämö, Hannu Saarijärvi, Sari Vaajanen-Ärrälä ja osuuskaupan sääntöjen mukaisesti puheenjohtajana toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko.
Miksiköhän tämäkin paikka on poliittinen (kok)
Tuota . . . missä lukee, että paikka on täytetty poliittisin perustein? Luin uutisen läpi enkä minä ainakaan löytänyt mitään mainintaa.
asian arvioimista auttaa se, kun vilkaisee niitä viimeisten S vaalien asiakirjoja, kyllä sieltä löytyy puoluekannat ehdolla olleista
Ei ehdollaolijoiden puoluekanta liity mitään siihen, että onko paikka poliittinen vai ei.
Henkilö, jolla on esim. kommarien puoluekirja ja tulee valituksi konduktööriksi ei liene valittu poliittisin perustein ainakaan minun mielestäni.
Toimitusjohtajahan tuo näkyy olevan.
16:26, eikös tässä puhuttu luottamushenkilöista eikä rekrytoinnista !
Ei nyt unohdeta pääasiaakaan eli että joka tapauksessa edustaja nyt paranee. Saadaan tasapuolinen asiantuntija nyt pitkästä aikaa täältäkin. Se on yhteinen hyöty koko alueelle.
Toivottavasti viljelijät saavat nyt paremman hinnan tuotteilleen? Kaupan katteita pitää järkevöittää ja maksaa tuottajille enemmän. Kuluttajien lompakolle ei silti ole syytä lähtee ryöstöretkelle.
Kauppa on kauppaa ei siinä yksi eikä kymmenenkään maajussia vaikuta, mistä halvemmalla saadaan sieltä ostetaan
Toimitus: Mitenkäs Satakunnan osuuskauppa? Onko Sastamalalaisedustus?