Kauvatsalainen, luonnonmaaleja valmistava Uula Color Oy tunnetaan hyvin nyt jo Ranskassakin, mutta yrityksen liiketoimintajohtaja Sari Uunila uskoo “maailmanvalloituksen” saavan myös jatkoa.
Uunila on juuri palannut työmatkalta Ranskasta, jossa hän tutustui Uula Colorin sikäläisen maahantuojan Jean-Christophe Billaudin kanssa sekä Versaillesin palatsiin, että Louvren taidemuseoon.
“Näiden koko maailman tuntemien kohteiden ikkunat ja ovet on jo maalattu, tai tullaan maalaamaan Uula-pellavaöljymaaleilla. Myös Versaillesin aita ja portit, jotka on haluttu sävyttää alkuperäisen rautaportin sävyiseksi, on maalattu meidän maalilla”, Uunila iloitsee.
Uulan sisämaaleilla on maalattu myös muutamien huoneiden seiniä Versaillesin palatsissa.
Uunila sai kuulla matkallaan tapauksesta, joka sykähdytti häntä erityisesti.
“Keväällä edesmennyt, maailmankuulu muotisuunnittelija Hubert de Givenchy oli jokunen kuukausi aiemmin pysäyttänyt autokuskinsa Versaillesin palatsin porteilla, kun havaitsi hienon, juuri maalatun sävyn porteissa. Sen jälkeen hän otti yhteyttä arkkitehteihin kysyäkseen maalista lisää, sillä hän halusi juuri saman maalin oman kartanonsa portteihinkin. Hän ei kuitenkaan ehtinyt toteuttaa suunnitelmaansa ennen kuolemaansa.”

Uula Colorin maalien valinta ranskalaisiin arvokohteisiin ei suinkaan ole sattumaa, tai pelkästään hyvin onnistuneen markkinoinnin ansiota.
“Ensimmäiset maalierämme toimitimme Ranskaan jo nelisen vuotta sitten, ja kolmen vuoden testien perusteella maalimme ovat osoittautuneet parhaimmiksi. Huomionarvoista on myöskin se, että perinnemaalien sävyttäminen, joka tehdään siellä Ranskassa paikan päällä ja Jean-Christophen toimesta, on aikaa vievää hommaa. Sävyttäminen vaatii valtavasti erikoisosaamista, jotta juuri haluttu sävy saavutetaan”, Uunila selvittää.
Hänen toiveensa onkin, että luonnonmaalien sävytykseen vihkiytyneitä löytyisi maailmalta enemmänkin.
Viime aikoihin asti yhteistyöstä Jean-Christophe Billaudin kanssa on ollut enemmän imagollista, kuin taloudellista hyötyä kauvatsalaisyritykselle, mutta viime aikoina tilausmäärät ovat kasvaneet merkittävästi ja Uula Colorissa odotetaankin tulevaisuudelta paljon.
“Pelkästään Ranskassa on lukemattomia linnoja, kartanoita sekä muita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita. Jean-Christophen kautta olen jo luonut lupaavia monikansallisia kontakteja ja joitakin alustavia suunnitelmiakin on jo tehty, joista en kuitenkaan tässä vaiheessa voi puhua enempää”, Uunila kertoo.
Varmaa kuitenkin on se, että juuri Versaillesin ja Louvren kaltaiset kohteet ovat mittaamattoman arvokkaita referenssejä Uula Colorille, joka täyttää tänä vuonna 40 vuotta.



Artikkelin kuvat: Miira Peltomaa.
Onpas hienoa että suomalaisella maalilla käsitellään tollaisia kuuluisia kohteita ! Suomi nousuun
Ranskalaisetkin näköjään ymmärtää hyvän päälle, itte on käyttäny uulaa aina
punaa purkkiin tapsa
En tunne tuotetta mutta pellavaöljyn sekoittaminen öljypohjaiseen maaliin on joskus toiminut hyvänä kasvustona homeelle. Oman taloni maalasin lakeksilla 30 v sitten sahapintalautaan ja näyttää hyvältä edelleen
Pellavaöljyä ei saisi käyttää enää ulkomaaleissa, koska se todellakin homehtuu. Jos tehtäisiin oikeita perinnemaaleja, pohjamaali olisi lyijyvalkoista ja pintamaalissa lyijyvalkoisen lisäksi kadmiumkeltaista, lyijypunaista ja muita perinteisiä myrkkyjä, jolloin home ei eläisi. Nykyiset öljymaalit saa homeettomiksi vain lisäämällä niihin ennen puunsuojissa käytettyä dikjlofluanidia eli mansikkahomemyrkky Euparenia, mutta senkin myynti ja käyttö on kielletty jo aikoja sitten. Viisainta on siis käyttää moderneja öljyttömiä maaleja.