“Innostuin tyrvääläisestä kansanmusiikista ja murteesta”

Jenni Westerbacka. Kuva: Samir Abya / 325 Media.

Alueviestin Käsi sydämellä -haastattelussa on ensi viikolla muusikko Karu eli Jenni Westerbacka.

1. Kuka olet?
“Jenni Westerbacka. Kotoisin Sastamalasta. Opiskelen tällä hetkellä Metropolia AMK:ssa musiikin tekemisen ja tuottamisen koulutusohjelmassa. Pääasiallisesti olen musiikintekijä ja laulaja. Teen biisejä etupäässä itselleni, mutta myös muille artisteille. Viime aikoina olen ollut kirjoittamassa muun muassa Peetan ensimmäisiä sinkkuja.”

2. Warelia julkaisee Vanhan kirjallisuuden päivillä levysi Häijyä härjänsarvee. Mistä siinä on kyse ja millainen kokemus sen tekeminen sinulle oli?
Häijyä härjänsarvee on kokoelma Pertti Virtarannan tallentamia tyrvääläisiä kansanlauluja, jotka sovitin uudelleen, tuotin, soitin ja lauloin, äänitin ja miksasin levyksi. Kokemus oli antoisa. Sain käyttää luovuuttani vapaasti sovituksissa, ja teinkin niistä omannäköisiäni. Teen musiikkia tietokoneella Logic-ohjelmalla. Käytännössä siis soitan kaiken sähköpianolla ja soittamani muuntuu ohjelmassa eri instrumenteiksi, kuten huiluksi, rummuiksi tai uruiksi. Toisaalta koska oma instrumenttini on laulu ja lauloin nuorena kuorossa, joten lauloin kappaleisiin itse myös taustoja. Otin inspiraatiota a cappella -lauluyhtyeiden sovituksista ja käytin kansanmusiikin äänimaisemaa inspiraationa, mutta tein tämän kuitenkin popin hengessä. Innostuin levyä tehdessäni tyrvääläisestä kansanmusiikista ja omasta murteestani, vaikka se on ollut aina ennenkin lähellä sydäntäni.”

3. Teet myös omaa musiikkia artistinimellä Karu. Mistä moinen artistinimi?
“Karu tulee toisesta nimestäni, Karoliinasta. Karu tarkoittaa mielestäni ennemminkin pelkistettyä kuin kovaa. Jotakin silottelematonta. Kirjoitan suorasukaisesti aidoista tunteista, rosoja piilottamatta. Lyriikoissa toistuvat ihmissuhteet, sivullisuuden tunne ja epätäydellisyyden kauneus.”

4. Karulta on juuri ilmestynyt sinkku nimeltä Kiltti ei kelpaa (Universal). Mikä sen tarina on? Laulusi sanoin: Mikä vittu vaivaa, kun kiltti ei kelpaa?
”Laulu sai alkunsa siitä, että nyky-yhteiskunnassa pitäisi muka pärjätäkseen käyttää kyynärpäitä joka tilanteessa, ja minusta se ei ainakaan saisi olla niin. Avauduin ajatuksesta kaverille, ja hän sanoi, että tee tuosta tunteesta biisi. Kappaleesta löytyy myös Game of Thrones -viittauksia, muun muassa Rautasyntyisten iskulause: kuollutta ei voi tappaa. Koska jos sattuu pahasti, siltä tuntuu. Mikään ei voi enää satuttaa.

5. Asut nykyisin pääkaupunkiseudulla. Miltä Sastamala sieltä katsottuna näyttää? Ja mitä asioita täältä kenties kaipaat?
“Sastamala on kotiseutuni. Kotiseutu on kasvattanut minua pitämään jalat maassa ja sydämen avoimena. Tyrvääläisille tyypillistä on mielestäni tietynlainen vaatimattomuuden arvostaminen, mikä on itsellenikin tärkeää. En lämpene tärkeilylle enkä sille, että yritetään olla jotain muuta kuin ollaan. Kaipaan Sastamalasta metsiä ja järviä, sekä kiireettömyyttä. Espoossa meri on kyllä lähellä ja metsiäkin on, mutta niistä nauttimassa on moni muukin. Kaipaan myös yhteisöllisyyttä ja sitä, että ihmiset voisivat tulla kylään yllättäenkin, kutsua itse itsensä.”

6. Jos saisit muuttaa yhden asian maailmassa, mikä se olisi?
“Huh huh, mikä kysymys! Mikä yksi asia olisi niin suuri, että muuttaisi samalla kaikki epäkohdat? Ehkä poistaisin ihmisten turhan itsekkyyden, lisäisin lähimmäisenrakkautta. Itsestään huolehtiminen on aikuisen ihmisen velvollisuus, mutta vääränlainen itsekkyys estää meitä ihmisiä pitämästä huolta niistä jotka sitä tarvitsevat, ja luo välillemme turhia muureja, riitoja ja riistoa.”

7. Mikä on rakkain lapsuusmuistosi?
“En osaa nimetä yhtä tiettyä muistoa. Monet kauniit muistot liittyvät kesämökillä perheen kanssa vietettyyn aikaan, kuten kalastukseen isän kanssa. Isällä on tapana kertoilla samalla suvun tarinoita, ja tykkäsin jo lapsena kuunnella niitä. Toisaalta parasta aikaa on aina ollut joulu, jolloin koko suuri perheemme on kokoontunut yhteen. Etenkin lapsena oli mahtavaa pelata jo kotoa poismuuttaneiden isoveljien ja kolmen muun sisaruksen kanssa lahjaksi saatuja pelejä. Isoveljet olivat pienelle tytölle idoleita, joten oli erityislaatuista viettää aikaa heidän kanssaan.”

Lue vastaukset kaikkiin kymmeneen kysymykseen 27.6. Alueviestistä.

Katso Valokuvaus.fi:n/ Mikko Joonan ja Harri Hurskeen Sastamalassa (Vehmaanniemi, Pyhän Olavin kirkko ja Pirunvuori) torstaina kuvaama musiikkivideo Häijyä härjänsarvee:

Kommentointi ei ole käytössä.