Uusia hyvinvointialan yrityksiä syntynyt kymmenittäin Sastamalan seudulle

Projektipäällikkö Maarit Koskinen ja toimitusjohtaja Mikko Nieminen kertovat työn hoiva-alan yritysten hyväksi jatkuvan Sastamalan Seudun Yrityspalvelussa.

Kymmeniä uusia hyvinvointi- ja hoiva-alan yrityksiä on syntynyt Sastamalan seudulle kahden vuoden aikana. Sastamalan Seudun Yrityspalvelun toimitusjohtaja Mikko Nieminen kertoo, että nelisenkymmentä hyvinvointisektorin yritystä on nähnyt päivänvalon Punkalaitumen ja Sastamalan alueella.
“On ollut myönteistä huomata, että panostus on toiminut ja tuottanut tulosta”, Nieminen sanoo.
Uudet yritykset edustavat hyvinvointialaa laidasta laitaan. Projektipäällikkö Maarit Koskisen mukaan eniten on syntynyt kotipalveluyrityksiä, mutta listalle mahtuu myös luontaishoitajia ja hierojia sekä lastensuojeluun ja vanhusten palveluasumiseen erikoistuneita yrityksiä. Yhtenä erikoisuutena on hevospedagogiikkaa tarjoava yritys.
Nieminen ja Koskinen laskevat, että aika paljon on syntynyt yhden ihmisen yrityksiä, mutta joukkoon mahtuu myös isompia yksikköjä. Ne toimivat palveluasumisen ja lastensuojelun puolella.

Kilpailutus voi tuottaa yllätyksen

Uusille yrittäjille on Niemisen mukaan tähdennetty sitä, että toiminta ei voi nojata vain kuntasektoriin, vaan liiketoiminnan on perustuttava laajemmalle pohjalle. Samaa painottaa myös Maarit Koskinen.
“Esimerkiksi palveluasumista tuottavalle yritykselle kilpailutus voi tuoda yllätyksen, kun kunta ei ostakaan palvelua. Kaikilla olisikin hyvä olla sellainen toiminnan osa, joka ei ole tällä tavalla riippuvainen”, Koskinen sanoo.
Sastamalassa on käytössä palvelusetelijärjestelmä, jonka puitteissa palvelusetelillä voidaan hankkia tilapäisen kotipalvelun, lapsiperheiden kotipalvelun, omaishoitajan vapaan ja tehostetun palveluasumisen palveluja yksityisiltä palveluntuottajilta.

Tukea myös olemassa oleville

Sastamalan Seudun Yrityspalvelu ei ole panostanut ainoastaan uusien yritysten syntymiseen, vaan kuvaan on kuulunut myös olemassa olevien yritysten tukeminen. Minkä kokoisesta yritysmäärästä hyvinvointi- ja hoiva-alalla Sastamalan seudulla sitten voidaan puhua?
“Viitisenkymmentä yritystä saa kauttamme säännöllisesti tietoa ja tiedotteita sekä kutsuja tilaisuuksiin. Kaikkiaan postituslistalta löytyy 80 nimeä”, Maarit Koskinen kertoo.
Myös hyvinvointi- ja hoiva-alalla tärkeä tekijä on verkostoyhteistyö, asia, jota seudullamme on tehty tykö aiemmin esimerkiksi teollisuuden piirissä.
“Kun luottamus on syntynyt, verkostossa työskentely on saumatonta. Verkosto tuo pienille yrityksille vahvuutta, kun näkee itsensä osana laajempaa kenttää. Yrittäjä on kuitenkin usein aika yksinäinen”, Koskinen sanoo.