Valtuusto hyväksyi Tornihuvilan kunnostamisen

Ensitilassa Bäckmanin Tornihuvilan ulkovaippa, vesikatto ja rakenteet kaipaavat kunnostustoimia. Kuva: Minna Isotalo

Sastamalan kaupunki haluaa napata tarjolla olevat avustusrahat ja ryhtyä kunnostamaan Pukstaavin vieressä sijaitsevaa Bäckmanin Tornihuvilaa sekä kehittämään kirjakorttelin piha-alueita. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kunnostusaikeet maanantaina.
Valtuutettu Olavi Vinha (kesk) kuitenkin piti 450 000 euron hintaa kaupungille karmeana ja ihmetteli myös sitä, miksi asiaa ei käsitellä vasta ensi vuoden talousarvion yhteydessä.
”Ymmärrän, että tällaiset asiat menevät talousarvion kautta, mutta kun kumppani on liikkeellä, silloin on reagoitava”, sanoi Arto Satonen (kok).
Satonen viittasi Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tarjoamaan mahdollisuuteen hakea Euroopan aluekehitysrahaston osarahoitusta tornihuvilan ulkovaipan, vesikaton ja rakenteiden sekä Herra Hakkaraisen talon pihalle laajentuvan kirjakorttelin piha-alueiden kunnostustöitä. Rahoitushakemus tulee jättää kesäkuun loppuun mennessä.

Saatavilla 200 000 euroa

”Kun on saatavissa 200 000 euroa rahaa, kunnostustyö kannattaa tehdä”, kaupunginjohtaja Paavo Salli painotti.
Reino Niemi (vas) taas ihmetteli, että tällaisia esityksiä tulee jatkuvasti valtuustolle, vaikka koko ajan esillä on erilaisia säästötavoitteita.
”Meidän on velvollisuus kunnostaa rakennus”, apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Erjo mainitsi.
”Voisiko ajatella, että kunnostustyö tehdään ammattikoulun projektityönä”, valtuutettu Timo Jaakkola (kok) ehdotti.
Erjo piti ajatusta ammattikoulusta hyvänä. ”Katsotaan projektin kuluessa”, hän lupasi.
Vanhojen talojen ystäväksi itseään kuvaillut Reino Nummi (sd) puolestaan luonnehti rakennusta vaativaksi työkohteeksi oppilaille. Lähinnä hän näki Hämeenkyrössä toimivalla Ammatti-instituutti Iisakilla olevan taitoa tällaiseen työhön. Nummi suositti käyttäämään alan gurun, professori Panu Kailan asiantuntemusta hyväksi.
Sastamalan kaupunki osti Tornihuvilan 350 000 eurolla neljä vuotta sitten. Bäckmanin talo piha-alueineen kunnostettiin valtakunnallisen kirjamuseon Pukstaavin käyttöön vuosina 2010-11.

Tältä näyttää Bäckmanin Tornihuvilan sisällä. Kuva: Minna Isotalo
Tornihuvilan katto ei ole kehuttavassa kunnossa. Kuva: Minna Isotalo

 

 • Nimetön

  ”Vanhojen talojen ystäväksi itseään kuvaillut Reino Nummi…”…taitaakin mies olla monen alan asiantuntija. Finanssipuolella tietämyksen kanssa taitaakin sitten olla vähän niin ja näin, sen verran usein näkyy nimi kauppalehdessä esiintyvän

 • Nimetön

  Kuinka lyhytjänteistä tämä Sastamalan päätöksenteko on! Jatkuvasti tosiaan tulee esille näitä isoja investointikohteita jotka on ”pakko” päättää heti ja tässänäin, ihmeellistä! Tällaiset isot investointikohteet pitäisi aina sopia talousarviossa. Ilmankos sastamalan talous on niin kuralla kun toimitaan näin lyhytjänteisesti, Kiikoinen tarvitaan paikkaamaan taloutta -ja tarvittaisiin Kiikoisten kunnanjohtaja hoitamaan kaupungin taloutta! Sastamalasta ei löydy lähellekään sellaista talousmiestä kuin Rautava on! Mutta tuskin Rautava Sastamalaan töihin suostuu tulemaan…

 • Voi helvetti

  Salli,Satonen ka Erjo…….Muistakaa että kunnan velvollisuuksiin kuuluu myös huolehtia asukkaiden viihtyvyydestä ja riittävistä palveluiden kehityksistä.
  Missä on ne uimahallirahat????ja halli joka palvelee kaikkia ikäryhmiä ja auttaa monissa sairauksissa kuntoutumaan ja ehkäisee jopa sairauksia. Entä terveyspalvelut? Menkää itse 8:si tunniksi jonoon sairaana!!!Johan alkaa tuntua siltä että ymmärtää mitä täällä tarvitaan ja mitä ei.
  Uimataidon opetus on myös velvollisuus ja kunnan pitää se huomioida.Älkää edes mainitko kiikan hallia.
  Hakekaa avustusta uimahallin rakentamiseenkin ja lopettakaa koko pukstaavi ja kulttuurihömppä.
  Ensin tärkeimmät ja varsinkin kuin näemmä on
  sellainen oletus ettei veronmaksajat ymmärrä valittaa kun laitetaan verorahat yksitellen joka kohteeseen ja yhdistetään ne ja lopputulos on turha pukstaavi ja puisto.
  Kuka niitä tarvitsee?????Tämäkö takia olen maksanut tänne veroja 35vuotta????

  • Nimetön

   Eiköhän tuota iänikuista uimahallia ole jo tarpeeksi puhuttu ja kyllä meillä täällä Sastamalassa on tälle väkimäärälle riittävästi uimahalleja. Ei sen tarvitse olla jokaisen kuntalaisen kävelymatkan päässä. Täytyy huomioida myös ne, jotka asuvat Suodenniemi-Kiikoinen suunnalla. Miten heitä tämä toivottu ”Vammalan keskustan” uimahalli palvelisi? Hekin ovat veronmaksajia ja tasa-arvoisia sellaisia. Tuosta Pukstaavista etc. olen teidän kanssa samaa mieltä, se palvelee todella pientä väkimäärää. Se mitä kaupungin päättäjiltä
   toivon/odotan on, että tämän kaupungin hyvinvointiin etenkin nuorten, kiinnitettäisiin huomiota. Ja toivoisin, että ne veroeurot, jotka tänne koti Sastamalaani tuon päivittäin tuolta n. 70 km päästä, käytettäisiin näinä aikoina ennenkaikkea Sastamalan paremman huomisen kehittämiseen.

Kommentointi ei ole käytössä.