Salmonellaan sairastunut vihervarpunen kuvan yläosassa. Kuva: Tuija Palonen.
Eri puolilta maakuntaa on Pirkanmaan lintutieteelliselle yhdistykselle tullut ilmoituksia salmonellaan sairastuneista ja kuolleista linnuista ruokintapaikoilla. Yhdistys muistuttaa, että lintuja ruokittaessa on syytä muistaa ruokintapaikan hygienia. Näin ruokinnasta ei tule surmanloukkua linnuille.
“Salmonella leviää helposti likaisella ruokintapaikalla ja pian tautia esiintyy lähialueen kaikilla ruokinnoilla. Erityisen herkkiä taudille ovat vihervarpuset, urpiaiset ja punatulkut”, kertoo Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.
Pörhöinen höyhenpuku ja löysän ulosteen tahrima peräaukon ympäristö ovat salmonellaan sairastuneen linnun tuntomerkkejä. Lintu myös vaikuttaa kesyltä, koska se ei pysty pakenemaan ihmistä. On kuitenkin syytä muistaa, että kovalla pakkasella terveilläkin linnuilla on höyhenpuku usein pörhöllään ja ne eivät pakene pitkälle.
Lintujen talviruokinnan hygieniavinkkejä:
- Käytä ruokinta-automaatteja, joissa linnut eivät pääse ulostamaan ruoan joukkoon.
- Ruokinta-automaatin alle kertynyt siemen- ja kuorimassa kannattaa poistaa useamman kerran talven aikana. Jos tarjoat linnuille auringonkukan siemenet kuorettomana, niin jätettä syntyy vähemmän. Tämä on erityisen tärkeää suojasäällä, jolloin märkä ruokintajäte toimii bakteerin kasvualustana.
- Jos mahdollista, siirrä ruokintapaikan sijaintia muutamia metrejä talven aikana.
- Pese ruokintalaitteet – telineet ja automaatit – kuumalla vedellä sekä astianpesuaineella. Käytä tarvittaessa desinfiointiainetta.
- Käytä suojakäsineitä, kun puhdistat ruokintalaitteita tai käsittelet ruokintajätteitä, kuten likaista maata ja tähteitä. Jos maa-aines pölyää, käytä myös hengityssuojaimia. Pese kädet käsittelyn jälkeen huolellisesti lämpimällä vedellä ja saippualla.