Mihin kannat ostoseurosi?

Monta tuntia Tampereen kenkäkauppoja turhaan kierrellyt puolituttu manasi menetettyä aikaansa, kun hän lopulta olikin löytänyt juuri oikeanlaiset ja -väriset kengät paikallisesta kaupasta. Eräs yrittäjä taas kertoi, että suurin osa hänen asiakkaistaan tulee muualta. Paikalliset kun kuulemma tuppaavat lähteä joka kerta muualle ostoksille. Toinen yrittäjä iloitsi siitä, kun helsinkiläisasiakas oli vuolain sanoin kiitellyt ja peräti ihmetellyt sastamalalaisliikkeissä saamaansa palvelua.

Kyläkauppakin lopetti ja seudun ihmisiä harmittaa. Ja kesämökkiläisiä, joita tämän esimerkkikaupan lähistöllä on runsaasti. Lopettanut kauppias tietää paremmin: kyläkauppaa oli kyllä kehuttu ja kiitelty, mutta haettu sieltä vain se maitotölkki ja paistovalmis patonki aamuksi. Ja lähdetty sitten lähikaupunkiin isommille ruoka- ja muille ostoksille.

Me kuluttajat olemme kovia vaatimaan ja valittamaan. Kaikkea pitäisi olla, silti lähdetään ensin huristelemaan suurten kaupunkien ostoskeskuksiin. Ennen kuin edes tutustutaan oman paikkakunnan tarjontaan. Oletko ajatellut, miten kauaskantoisia seurauksia ostoseurojen valumisella muualle on?

Tämänkertaisen Vieraskynän  (s. 23) kirjoittaja, Huittisten kaupungin elinkeinojohtaja Eila Törmä muistuttaa samasta asiasta: ostakaa ja käyttäkää lähipalveluja, jos haluatte niiden säilyvän. Me kuluttajat päätämme omalla ostokäyttäytymisellämme, miten elinvoimaisena kaupunkimme tai kuntamme säilyy. Eikä sovi unohtaa, mikä vaikutus elinvoimaisella elinkeinoelämällä on myös julkisiin palveluihin.