“Kouluruoka on kouluruokaa” – Servi kutsui oppilaat ruokalistasuunnitteluun

Sarkia-lukion Atte Virtanen sekä Äetsän koulun Jasper Ruusunen ja Miikka Oinonen kertoivat mielipiteitään kouluruoasta. Kuunteluoppilaana Servin ravitsemusterapeutti Mari Nikkanen.
Sarkia-lukion Atte Virtanen sekä Äetsän koulun Jasper Ruusunen ja Miikka Oinonen kertoivat mielipiteitään kouluruoasta. Kuunteluoppilaana Servin ravitsemusterapeutti Mari Nikkanen.

“Kouluruoka on kouluruokaa. Kyllä se menee, mutta parannettavaakin on”, tuumaa Äetsän koulun 9. luokkalainen Jasper Ruusunen.

Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servi kutsui yläkoulujen ja lukioiden oppilaita jo kolmatta kertaa saman pöydän ääreen keskustelemaan kouluruoasta. Ruusunen ja Miikka Oinonen olivat keränneet Äetsän koulun oppilailta mielipiteitä ennakkoon. Niiden mukaan ruokaa on tarjolla tarpeeksi ja tuorepalat, leivät, leikkeleet ja riisi ovat hyviä. Negatiivista palautetta saivat perunamuusin ja kastikkeiden koostumus sekä se, että ruoka on mautonta.

Epäsuosittuja ruokia oppilaiden mielestä ovat porkkananapit ja kasvispihvit. “Porkkananapit pitäisi poistaa kokonaan”, tokaisee Atte Virtanen Sarkia-lukiosta. “Porkkananapit keräsivät koulusta saman verran huonoja ääniä kuin makaronilaatikko hyviä”, Jasper Ruusunen jatkaa.

Nuorukaiset kertovat, että koulun ruokalassa huomaa selvästi, milloin tarjolla on ‘pahaa’ ruokaa. “Silloin osa porukasta jättää kokonaan syömättä.”

Servi valmistaa päivittäin lounasta yli 4 000:lle asiakkaalle vauvasta vaariin. “Tavoite on tarjota tavallista, ravitsemussuositukset täyttävää ruokaa”, toteaa tuotekehittäjä Tuulia Ylinen. Palautteita kuunnellaan herkällä korvalla, ja oppilaitakin kannustettiin kertomaan keittiöhenkilökunnalle, mikäli ruoassa jokin mättää.

Keskustelutilaisuudessa heiteltiin ideoita myös kevätlukukauden viimeisen koulupäivän ateriaksi. Oppilaiden toiveissa olivat ainakin fish and chips, hampurilaiset, tortillat ja pitsa.

Lisää kouluruoka-asiaa ensi keskiviikkona 29.4. ilmestyvässä Alueviestissä. 

 • avatar Nimetön

  Syön päivittäin kouluruokaa ja se ei ole pahaa milloinkaan. Asiatonta kirjoittaa pahasta ruuasta.

  • avatar harmistunut

   et varmaan sitten syö servin valmistamaa. ja sitten et ole hyvää ruokaa syönytkään

 • avatar Moniko teistä söisi?

  En pysty päivittäin syömään Servin tuottamaa ruokaa, koska se on mautonta, kuivaa ja epämääräisen näköistä. Säälittää kiva keittäjä, joka yrittää ala-arvoisista raaka-aineista saada aikaan syömäkelpoista. Kastikkeet (paitsi kermaviilikastike) on erityisen kamalia ja sattumia ei nimeksikään.

 • avatar Nimetön

  Kutsutaan oppilaat ruokalistasuunnitteluun ja heti kättelyssä tyrmätään toivottu salaattibuffetti!? On ruokaisia salaatteja, hyviä salaattikastikkeita ja sitä kallista fetaakin voi vaikka joku jakaa tasaisesti. Raejuustokin on keksitty. Hyvää leipää ja joku hedelmä tai jugurtti. Se on hyvä lounas. Ainakin vaihtoehto. Keitto myös hyvä.

 • avatar harmistunut

  Kyllä on niin ala-arvoista kouluruoka nykyään, lapset kertovat (peruskoulussa) että ruoka on pahaa ja jos jostain sattuu tykkäämään niin sitä ei saa lisää että kaikille riittää. ja se kamala kinkku-kasviskeitto pois listalta eihän siinä ole kinkkua kuin nimessä. söisikö ruokalistan suunnittelija itse sitä.

 • avatar Nimetön

  On turhaa optimismin lietsontaa kysellä sieltä ja täältä mitä haluaisitte meidän teille ruuaksi toimittavan. Servin keskuskeittiö on toimintakykynsä ylärajalla ja sen yläpuolella nyt jo. Siellä ei ole tilaa eikä laitteita ei työpöytiä jotta voitaisiin kunnolla valmistaa nämä kaikki eri koulut päiväkodit ja laitokset hyvin palvelevia aterioita. Keittiö on suunnittelultaan täysi susi. Se polkaistiin maasta tyyliin, kyllähän nyt ruokaa osataan tehdä ja kaikista paikoista jotka lopetetaan saadaan niin paljon työväkeä että tehdään vuorotellen. Ei se niin nuukaa ole vaikka keittopatoja ei ole kuin malliksi, nekin kooltaan mitä sattuu. Työpöytiä ei yhden yhtäkään kunnollista, eihän niille olisi tilaakaan.
  Ainoastaan suhdetoiminta mediaan ja kaupunkiin/sairaanhoitopiiriin pelittää kuten tämän tuosta saamme todeta.
  Keittiöammattilaisen on kauheaa päästää käsistään jotenkuten huitaisemalla tehty työ, kun hän on vuosikausia ennen Serviä tehnyt työnsä hyvin ja tulos on ollut kunnollinen.

  Siksi salaattibuffet olisi kouluille hyvä ateriavaihtoehto. Ainekset saa tilattua aivan valmiina tukusta, joten Servi voi ne laittaa suoraan pakkauksissaan menemään kouluille. Palveleva hengetär sitten vain laittaisi komponentit suoraa pakkauksista tarjolle. Hyviä salaatinkastikevaihtoehtoja unohtamatta.
  Jaa kallistako? Ei tunnu näissä Servin ruoka-aine menoissa. Niissä on hyvin paljon numeroita ennestään, tiedoksi vaan veronmaksajat.

 • avatar Nimetön

  Puurot ovat hyviä. Kastikkeet jotenkin aina epäonnistuneita, paakkuisia. Kanan kypsyyden kanssa saa olla tarkkana.

 • avatar Kalle

  Kai tiedätte sen, että ruuat ovat teollisuuden valmistamia melkein kaikki. Porkkananapit, kasvispihvit mm. jotka tässäkin artikkelissa mainitaan. Samaten kaikki pihvit, pyörykät ja lätyt, maksalaatikko ja kaalikääryleet Perunasose yritetään vielä tehdä servissä itse, tietenkin valmiiksi kuorituista perunoista. Samoin kiusaukset kootaan yleensä servissä mutta teollisuus niihinkin aineet pilkkoo ja höystää valmiiksi. Puuro jota koululaiset Sastamalassa eniten kehuvat sopiikin parhaiten servin valmistettavaksi. Onnistuukin, se on sentään perusruokaa jota lähes jokainen jossain vaiheessa itsekin keittää.
  Pitäisi ottaa tarkasteltavaksi vaihtoehto, että teollisuus toimittaisi kouluille ruoka-annoksia suoraan ilman mutkaa servin keittämön kautta. Hinta ym. vertailut saattaisivat tuottaa yllätyksen.

  • avatar Nimetön

   Ihanko oikeasti luulet, että monet erilliset teolliset toimittajat alkaisivat jaella kymmenille kouluille annokset sen sijaan, että toimittavat isoja tukkkupakkauksia yhteen tukkuliikkeeseen? Yhden rekkakuljetuksen sijaan kymmeniä pakettiautokuljetuksia sadan tai satojen kilometrien päähän? Eipä paljon maksaisi, ei, kun tehtaaseen pitäisi perustaa vielä logistiikkaosasto hoitamaan kuljetusten hallintaa. Toki kuljetusfirmat riemastuisivat lisääntyneestä liikenteestä. Jakelu kannattaa tehdä paikallisesti lyhyillä etäisyyksillä, juuri kuten nyt tapahtuu.

   Muuten olen sitä mieltä, että tulisipa sota ja pula-aika, että alkaisi nirppanokillekin kelvata perusruoka. Nykyinen hienostelu ei ole tervettä.

Kommentointi ei ole käytössä.