Sastamalan koulukuljetukset puhuttivat Lasten ja nuorten foorumissa

SONY DSC
Panelisteja hiillostettiin keskiviikkona reilun tunnin ajan Sastamalan koulukuljetuksista. Lasten ja nuorten foorumissa vastauksia antoivat kaupungin logistiikka-asiantuntija Petteri Saarti (vas.), Satakunnan Liikenteen ajomestari Olli Kattilakoski, kuljetusyrittäjä Janne Prihti, Vammalan Palveluliikenteen ajojärjestelijä Kai Ylipekkala, kasvatusjohtaja Pekka Kares sekä perusopetuksen rehtori Elina Jaakkola. Puhetta johti Aino Ollila.

Miksi koulubussissa haisee tupakka? Miten lapsia kyyditsevä auto voi olla homeessa? Eikö kaikissa linja-autoissa voisi olla ilmastointi? Miksi kuljettajat kaahaavat välillä rajuakin ylinopeutta?

Muun muassa näihin asioihin Sastamalan peruskoululaiset ja toisen asteen opiskelijat halusivat vastauksia keskiviikkona pidetyssä Lasten ja nuorten foorumissa. Sen teemaksi oli oppilaiden aloitteesta valittu koulukuljetukset ja julkinen liikenne Sastamalassa. Panelisteina istuivat kasvatusjohtaja Pekka Kares, perusopetuksen rehtori Elina Jaakkola, logistiikka-asiantuntija Petteri Saarti sekä kuljetusyrittäjiä edustaneet Janne Prihti (Prihti Oy), Olli Kattilakoski (Satakunnan Liikenne) ja Kai Ylipekkala (Vammalan Palveluliikenne).

Sastamalan koulukuljetus on 1 000 palan palapeli, joka maksaa kaupungille 2,3 miljoonaa euroa vuodessa. Tuhannen siksi, että niin monta koulukyytiä tarvitsevaa peruskoululaista kaupunungin alueella asuu. Esikoululaisille ja 1.-2. -luokkalaisille kilometriraja on kolme, sitä vanhemmat ikäluokat ovat oikeutettuja koulukyytiin, mikäli matkaa opinahjoon kertyy yli viisi kilometriä.

Kares muistutti, että järjestettiinpä kyydit niin tai näin, aina joku on tyytymätön. “Helpointahan olisi, että kaikille tuhannelle oppilaalle olisi oma taksi. Toinen ääripää on yksi auto, joka ajaisi kaikki kyydit. Jokainen tietää, että kumpikin vaihtoehto on mahdoton, siksi ollaan päädytty välimuotoon.” Nyrkkisääntö on, että kyyti saa olla aamulla koululla aikaisintaan 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Sama sääntö pätee iltapäivään; kuljetuksen kotiin on startattava pihasta puolen tunnin sisään koulupäivän päättymisestä.

Kuljetusyrittäjät vakuuttivat, että oppilaiden havaitsemiin epäkohtiin puututaan aina. Syksyllä Mouhijärvellä liikennöinyt kosteusvaurioinen bussi on poistettu ajosta, eivätkä kuljettajat saisi tupakoida autossa tai sen läheisyydessä. Elina Jaakkola tosin muistutti, että tupakanhaju saattaa päätyä bussiin myös tupakoivien nuorten mukana.

Kuljetusyrittäjien mukaan oppilaillakin on vastuunsa. Autot pysyvät siisteinä ja toimivina, mikäli ilkivaltaa ei tehdä. “Esimerkiksi turvavöiden toiminnassa on havaittu puutteita, kun niiden vastakappaleisiin on laitettu karamellia”, Ylipekkala totesi.

Aiheesta laajemmin ensi viikon Alueviestissä. 

  • Nimetön

    Eikö tolle Karekselle löytyisi mitään muuta työtä missä olisi vähemmän haitaksi kaupungille..

  • Nimetön

    Vakavin rikkomus on se, jos kaahataan ylinopeutta. Tapahtuuko sitä todella on tutkinnan paikka. Kyllä kuljettajan hermon täytyy pitää, kun kyseessä on koulukuljetukset. Kaikki syyt ylinopeuteen on tekosyitä.

    • Nimetön

      Nimenomaan. Ei saa antaa tiukkojen aikataulujen tai surkean työnantajan painostaa kaahaamaan, vaan valitettavasti tulevat päivittäin takalasissa kiinni, vaikka itselläkin jo pohjalla se +5km/h liikaa.. 🙁

  • Missä lautakunnan jäsenet

    Outoa ettei edes Kristo Korpela ole paikalla …

    Lautakunta pystyy tekemään esityksen lautakunnan erittelijän siis Kareksen erottamiseksi…
    Valtuustossa valitaan johtavat viranhaltijat.

  • Nimetön

    Jos on tarve valittaa ilmaisesta kyydistä, niin silloin voi hiihtää.

  • Kyllästynyt

    Pistää tyrvääläisenä vituttamaan tällainen turha nupiseminen.
    Meidän pitäisi olla tyytyväisiä, että lapset saavat ilmaisen kuljetuksen kouluun.

Kommentointi ei ole käytössä.