Jokaisesta Sastamalan koulusta tehdään kuntokortti, joka kertoo lyhyesti, millä tolalla koulurakennus on. Lisäksi kaikilta kouluilta on pyydetty näkemys oman opinahjon vahvuuksista, heikkouksista ja uhista. ”Tähän työhön osallistuu koko koulun henkilökunta. Lisäksi yläasteitten oppilaat saavat sanoa sanansa. Olemme myös pyytäneet vastaavat listaukset koulujen vanhempainyhdistyksiltä”, kertoo kasvatusjohtaja Pekka Kares.
Vastauksia odotetaan hiihtoloman jälkeen. Selvitystyö etenee niin, että kaupunginhallitus väliaikaistarkastelee tilannetta. 29. maaliskuuta.
”Silloin toivon, että hallitus linjaa esimerkiksi yläkoulujen määrää, eli onko niitä kolme vai kaksi. Siis mikä on tilanne Äetsän ja Mouhijärven yläkoulujen osalta. Koko selvityksen selkeät painopistealueet ovat Vammalan keskusta ja Äetsä. Varilan koulun tilanne tuo haasteita keskustaan”, miettii Kares.
Kouluverkkoselvityksen virkamiesvalmistelu on valmis toukokuussa. Kesäkuun 20. päivänä on kaupunginvaltuusto, joka tekee ratkaisunsa kouluverkosta.
”Ennen päätöksiä on vielä kansalaiskeskustelun aika. Pidetäänkö tilaisuuksia useampi, vai yksi, on vielä auki. Joka tapauksessa kyseessä on asia, joka vaatii keskustelua”, luotaa Kares.
Lue lisää Alueviestistä 2.3.
Kansalaisten kanssa keskustellaan mutta vaikuttaako se päätöksiin??? Voisiko Kares vastata,,,
Aluevitsi voisi sulkea kommentoinnit, joissa keskitytään rasistiseen kiihotukseen. Minä en käytä niiden firmojen palveluita, jotka tukevat rasismia mainostamalla vihakirjoittelua tukevassa mediassa.
mielenkiinnolla seuraan millaisen kannan valitsemani valtuutettu ottaa kouluasiaan
Pahoin pelkään että huonoja ratkaisuja on tulossa kouluverkkoon. Kaksi yläkoulua on aivan liian vähän koska Sastamala on niin laaja alue.
Säästyy miljoonia, kun Varilaan ei tarvitse rakentaa kokonaan uutta koulua. Marttilassa ja Sylväällä on tilaa. Säästöjä, koska ei tarvitse Äetsäläisiä kuljettaa Vammalaan.
Selvitysaineiston soisi tällä kertaa olevan nähtävillä ainakin pari viikkoa ennen yleisötilaisuutta, jotta siihen ehtisi perehtyä. Sen lisäksi selvitys pitäisi käydä asiallisesti läpi myös yleisötilaisuudessa, joka on paitsi kuulemistilaisuus, ennen kaikkea tiedotustapahtuma.
Totta puhut. On tärkeää miten ja millaisilla faktoilla asia kuntalaisille esitetään. Ja samaa mieltä ed kirj kanssa siitä että Varilan kohdalla voidaan nyt todella säästää. EI UUTTA KOULUA SINNE!
Minusta tässä on useampikin näkökulma, joita pitää ottaa huomioon. Missä on Sastamalan kasvukeskukset, joissa on tulevaisuudessa uusia oppilaita? Tasa-arvoinen aluekehitys: tuetaanko hitaammin kehittyviä alueita investoinnein, jarrutetaanko taantuvien alueiden tyhjenemistä? Koululaisten arki: kauanko koulumatkat saavat kestää? Koulutyö: minkä kokoinen luokka takaa parhaat oppimistulokset? Ja se raha: kaikki edellä mainitut ovat myös taloudellisia kysymyksiä, kuten myös koulukyydityksien kustannukset ja erityisesti kiinteistöjen ylläpidon kustannukset. Viimeiseksi mainittakoon koulujen asema kylien identiteetin ja yhteisöllisyyden rakentajana. Tämä ei ole mitattavissa rahassa. Sanoisin, että kouluverkon suunnittelu ei ole helppo saati kiitollinen tehtävä.
Olet asian ytimessä 12.02, kyse ei voi olla pelkästään rahasta eikä kyse ole pelkästään kouluverkosta. Tässä puhutaan ja ratkaistaan myös alueellista tasa-arvoa ja alueiden elinvoimaisuutta.
Sylvään ja Kiikan yläasteen välillä on vain 10km! Matkana ihan lyhyt eli jompikumpi koulu pois. Voishan Sylväänkin lopettaa ja jättää remontoimatta…tai siirtää varilan lapsia sinne ja osan yläasteikäsistä ainakin Kiikkaan. On muitakin mahdollisuuksia kuin paisuttaa Sylväätä niinku se ois maailman napa!
Sylvään 500 oppilasta Äetsän koulun tiloihin? Siellä varmasti on esimerkiksi 3 rinnakkaista kotitalousluokaa ja liikuntahalli, jonka voi jakaa kahteen osaan sekä kaksi rinnakkaista ulkokenttää…ruokala 600 kai siellä äetsässäkin 100 oppilasta sentään on. Ja miten sylvääläisten siirtäminen Äetsään ei olisi oppilaitoksen paisuttamista? Luullakseni oppilaiden määrä on vakio ovatpa he sitten kummassa pisteessä tahansa? Kyläpolitikointia nyt hiukan vähemmälle ja koulujen henkilökunta pois asioiden päätöksenteosta – niin Andersson kuin Yli-Hongistokin.
Mouhijärven ja Sarkian tulevat Marttilan kadulle ne mitkä ei karkaa muualle…Keikyän koulustakin 20 Huittisiin?
Ihan kivaa oli kuljettaa keskustan taajamista lapset vaihteeksi syrjäkylien kouluihin. Olis se oppilaillekin virkistävää ja pysyisivät paremmin hereillä.
Joo, toivottavasti ei tässäkin asiassa mennä keskustan eli Vammalan ehdoilla
Ei auta syrjäkyliä mikään kun sonni puskee päälle.
Andersson tuskin on keksinyt valtakunnallista keskittämisbuumia…
Anders Sonniko?
Odotellaan mielenkiinnolla ottaako kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Kristo Korpela mitään kantaa asiaan.
Pekka Kares ihan vaan tiedoks sulle, että Ala-koululaisten tehtävä ei ole toimia Ylä-asteelaisten kirosanafiltterinä!
Se ei ole mikään PERUSTE tunkea näitä kahta ikätyyppiä keskenään samoihin tiloihin! Miten tollasessa asemassa oleva ihminen voi sanoo jotain noin typerää ääneen!!!
Taitaapa nämä kaksi ikätyyppiä olla keskenään samoissa tiloissa muuallakin, ihan kotonakin!!!
Varilan koulua voi hyvin laajentaa. Uutta ei tarvitse rakentaa.
Eikö juuri narvantien aluetta kaavoitettu omakotitaloille ja uutta rakennusta nousee jo nyt? Miksi ihmeessä lapsia pitäisi kärrätä keskustaan kouluun kaupungin kasvualueelta????
Se että lapset laitettaisiin Sylväälle Varilasta on täysin hulluutta. Pelkästään jo liikennekaaoksen takia. Lapset hyppivät jo nyt Sylvään risteyksessä klo14:00 miten sattuu, laita sinne joukkoon vielä ala-asteikäisiä niin kohta jotain sattuu!
Kouluaikojen porrastus Ja kaaos on vältetty. Asiaa katsoa kokonaisvaltaisesti eikä ainoastaan puusilmällä.
Opettajat eivät halua että kouluaikoja porrastetaan. He haluavat mennä kahdeksaksi töihin ja päästä aikaisin kotiin. Opettajien joustamattomuuden vuoksi aikoja ei saada porrastettua, sama pätee koulukuljetuksiin -niissäkin saataisiin säästöjä jos koulujen alkamisaikoja porrastettaisiin.
Kaupungin pitäisi käyttää isännän ääntä ja määrätä opettajia -mutta täällä on sattuneesta syystä toisinpäin.
Vai että porrastettaisiin, voi hyvää päivää sun kans. Siellä taas joku lapseton perhe-elämästä mitään tietämätön huutelee.
Parasta olisi että koko Sylvää purettaisiin ja rakennettaisiin uusi yläaste/lukio vaikka kaupungin talon eteen pellolle. Siitä kulkee bussitkin hyvin joka suuntaan. Sylvään sijainti on tiensä päässä logistisesti ajatellen. Turha ympätä lisää trafiikkia alimitoitetuille infralle. Sylvään tilalle voidaan rakentaa vaikka se hemmetin uimahalli. Lukio on niin vanha ja raihnainen rakennus, että sen tilalle voitaisiin rakentaa vaikka hienot kerrostalot, olisi muuten hienolla paikalla. Ai kuka maksaa? Niinpä.
Uusilta kaavoitetuilta omakotitaloalueilta on kyllä lyhyt matka myös Sylväälle, ei tarvita koulukuljetuksia sinnekään. Yhtenäiskoulu Sylväälle, ei Varilaan uutta koulua!
Toisaalla yritetään rakentaa yhtenäisyyttä….mutta Sastamala Kareksen johdolla kaikkensa jotta tämä teatteri jatkuu vuodesta toiseen..
kuinka pitkään haluaa rahoittaa tätä systeemiä….jossa oman edun tavoittelusta on tullut rehvastelun aihe…suorastaan hyve…esimerkkiä näyttävät kansanedustajat….virkamiehet ja luottamus henkilöinä toimivat kaupungin työntekijät….pahasti ei voi sanoa…sanomme siis hyvästit…
Tosi on !
On tyhmää tehdä Kareksesta koko ajan syntipukkia joka asiaan!
Kansa tahtoo päätöksiä!
Ei opet kahdeksaksi töihin halua mennä vaan paljon myöhemmin. Nuoret opet tulee tänne Tampereelta eikä ne haluu herätä aikaisin. Ei nykyään kukaa halua aikaisin töihin vaan nukkua pitkään.
Ainoa koulu joka suostui porrastamaan alkamisaikansa oli Äetsän yläaste. Tuo pitää paikkansa että muut eivät ole suostuneet siihen. Opet haluavat kahdeltatoista kotiin tai viimeistään klo 14.
Kaukola on viimeinen KANTO Kareksen Kaskessa.
Kylillä kyllä juorutaan että Sylvää menisi ensi syksynä kahteen vuoroon klo 8-17 välille…onks toi vale siis?
Onhan siellä nykyäänkin ollut lähellä asuvilla klo:10-16 koulupäiviä.
se on nuorillakin, ei kukaan halua istua koulussa 17 asti. siihen läksyt+kokeisiin luku+omaa elämääkin pitäisi ehtiä viettämään vähän ennen nukkumaan menoa. Arvosanat kärsii ja pahoinvointi lisääntyy jos tuo on totta.
Sopisikohan oppilaille ja opettajille mahdollisesti työaika klo 10-14? Sillon jäis aikaa sekä bilettää, että nukkua. Työelämässä sitten tuleekin oppilaille vastaan kylmä maailma…vuorotyöhönkin voi joutua…
Mua kiinnostaa yleensäkin se, miksi vuorotyötä oletetaan voitavan käyttää vain hoito-ja teollisuusaloilla, esimerkkeinä. Useimmiten tilat ovat tyhjillään tuntitolkulla eri aloilla. Koneet ja laitteet seisovat. Eikö tämä tyhjäkäynti pitäisi hyödyntää? Tekijöitäkin varmasti löytyisi, joillekin sopii iltatyö.
Entäs, jos olisikin iltakoulu? Siihen lähtisivät vain halukkaat opettajat ja oppilaat. Tilaa luokkiin jäisi päivällä. Tilat olisivat hyötykäytössä sanotaan.n. 12h/vrk. Ehkä enemmänkin. Ihan turhaan sitä koulua lämmitetään ja valaistaan nykyään 24h/vrk, kun käyttöä on luokissa ilmeisesti vain 1/3 vrk.
20.19 Ei ollenkaan hullumpi ehdotus tuo iltakoulu. Nykyisin nuorten on vaikea herätä aamulla varmasti osalle sopisi oikein hyvin iltaopiskelu.
Ps. iltakoulua olen itse käynyt aikuisena ja ihan mukavaa oli.
Sastamalan uusi kaupunginhallituksen puheenjohtaja lupaili Tyrviksesä uimahallia, kun näistä nykyisistä ei ole miksikään…
on parhaillaan Berliinissä, mutta ei ole Korpela eikä Kunnari
🙂
🙁
Nehän ei voi liikkua mihinkään ei ilman päivärahaa…ei ilman ylityökorvauksia…ei ilman kilometrikorvauksia…ja kai siitäkin jonkun korvauksen saa kun joutui pieneen kouluun….
selvitettäisiin kouluverkkoasiat ensin ja huudeltaisiin vasta sitten? Huhuja levittelee yksi jos toinen ja varsinkin ihmiset, joilla ei ole itsellä kouluikäisiä lapsia ja tiedot kouluelämästä kymmenien vuosien päässä.
Mouhijärvellä ollaan yhtenäiskouluun tyytyväisiä, miksi ei toimisi joka puolella kaupunkia? Yläaste tarvitaan niin Mouhijärvellä, Äetsässä kuin Vammalassa!
ikinä en haluis olla opettaja tämänpäivän koulussa!!!!!!
Opetustyöhön ja jättää politikointi vähemmälle..
OAJ..
Opet kyllä opettais mutta reksit ja muu johto ohjaa hommat kaikkeen muuhun eli epäolennaiseen..OAJ mikä se on?