Kuka uusii Tervahaudan pikavuoropysäkin?

Linja-autojen pikavuoropysäkki Kiikoisissa valtatie 11:n ja Tervahaudan risteykseltä poistettiin elokuun lopulla, eikä uutta ole vielä saatu tilalle.

Pysäkkikatos kaatui todennäköisesti rakenteiden pettämisen ja kovan tuulen vaikutuksesta loppukesästä. Kiikoisten kunta hankki runsas 10 vuotta sitten 8 linja-autopysäkkikatosta omaan laskuunsa. Rakennelmat valmistettiin Köyliön varavankilassa. Tuolloin Kiikoinen oli vielä itsenäinen kunta ja osa Satakunnan maakuntaa.

”Katokset tuotettiin lisäämään kuntalaisille palveluja, antamaan infoa aikataulutiedottein ja myös kunnan markkinointitarkoitukseen, mistä saimme kehujakin”, kertoo Sastamalan hallintojohtaja ja Kiikoisten viimeinen kunnanjohtaja Tapio Rautava.

ELY-keskuksen aluevastaava Antti Piirainen viestittää, että Tervahaudan pikavuoropysäkki kuuluu kuntaliitoksen myötä Sastamalan kaupungin hoitokontolle.

”Katosten rakenteellisen kunnon osalta en ole täysin varma, onko niitä luovutettu kokonaan ELYlle. Henkilövaihdosten ja aluevaihdosten takia asiaa selvitetään. Katosten peruskunnossapito muun muassa katoksen ympäristön osalta kuuluu ELYlle.”

Sastamalan kaupungin rakennuttajainsinööri Pasi Lähteenmäki tuumaa vastuiden olevan epäselviä, mutta ne aiotaan asettaa ajan tasalle.

Tiesitkös muuten, että myös sinulla on mahdollisuus vaikuttaa joukkoliikenteen pysäkkien sijoitteluun ottamalla yhteyttä oman alueen ELY-keskukseen.

Lue koko juttu Alueviestistä 5.10.

Tervahaudan linja-autokatoksen todettiin kaatuneen loppukesästä. Sastamalan kaupunki toimitti nurin menneen katoksen kaupungin varaston romukasaan, sillä rakennelman katsottiin olevan korjauskelvoton. Pysäkkialue ja katos olivat kunnossapitomestari Heikki Järvensivun mukaan täynnä roskia, ja kaupunki siivosi jäljet.
Tervahaudan linja-autokatoksen todettiin kaatuneen loppukesästä. Sastamalan kaupunki toimitti nurin menneen katoksen kaupungin varaston romukasaan, sillä rakennelman katsottiin olevan korjauskelvoton. Pysäkkialue ja katos olivat kunnossapitomestari Heikki Järvensivun mukaan täynnä roskia, ja kaupunki siivosi jäljet.
    • Nimetön

      20:41
      Jokohan olisi aika tyhmempienkin ymmärtää, että VT12:n kaikki kulut – mukaanlukien mahdollinen valaistus – MENEE VALTION BUDJETISTA ei kunnan

    • Nimetön

      Kyllä Sastamalasta tekijöitä tuollaiselle kopille löytyy, mutta onko monellakaan tietyökorttia ja muita vaaditavia lupia. Byrokratia on aika monimutkainen kellistettävä, jos jotakin tehdään tiealueella. Sitäpaitsi, tuo puuliiteri oli jo aikansa elänyt, nykyään osataan jo tehdä fiksumpiakin, kuten ABC:n kohdalla kt. 44:n pysäkkikatokset. Odotellaan nyt kuitenkin, että vastuunjaot kaupungin ja ELY-keskuksen välillä saadaan selviksi, ettei käytetä Sastamalan varoja mahdollisesti turhaan.

  • nimetön

    Kirjastoon haaskatut rahat olisi voitu laittaa järkevämpään ,vaikka vanhusten hyväksi.

    • Kunnantalo

      vai Kiikostalo..menihän siihen turhaan remonttiinkin yksi miljoona…

      • Nimetön

        Eihän se turha ollut, talo on nyt hyvässä kunnossa. Jos siitä eroon halutaan, se on nyt paljon helpommin myytävissä kuin vesivuotojen runtelemana, vanhanaikaisena rakennuksena. Jos sen olisi annettu vain rappeutua, se olisi pian ollut purkukunnossa.

  • Nimetön

    Pikavuoropysäkkiin ei rahat riitä… virattomaan Kiikostaloon riitti!!!

    • Mikä lienee ollut totuus Äetsä talon

      myyntihinnasta. ..30 000 euroa..ja kuuleman mukaan ostaja teki tuhannen (1000) euron ilmastointiremontin ja ongelmat häipys.Kiikostalosta ei kukaan maksa miljoonaa..rantasaunalle tuli hintaa noin 350 000 euroa..tasearvon alle ei kai voi myyrä…

    • Nimetön

      Vain kiikoislainen saa aikaan tällaisen metelin yhdestä pysäkkikatoksesta. Suhteellisuudentajua hieman, kiitos! Pistäkää kakaranne ensin kuriin, etteivät koko ajan tuhoa torin myyntikatoksia. Siellä on tuhottu omaisuutta jo enemmän kuin katoksenne hinta.

  • Nimetön

    Ainakin viime lauantaina torin myyntikatokset olivat erinomaisessa kunnossa.

    • Nimetön

      Torivalvojavuorossa oleva yhdistys tarkastaa torin etukäteen, ja rikotut paikat korjataan ennen toriajan alkua. Mopopojjilla on tarve käristää sytkällä pistorasioita, potkia hyllyjä alas ym. No, työllistäähän tuo tuhojen korjailu paikallisia yrittäjiä.

Kommentointi ei ole käytössä.