
Mikäli se oululaisesta Vuokko Keräsestä riippuu, jokainen Suomessa näkövammaisena syntyvä lapsi saa jatkossa oman ensikirjansa – aivan kuten kaikki muutkin äitiyspakkauksen mukana saavat.
Keräsen innoittajana on toiminut sastamalalainen Minttu, sokeana syntynyt pian 4-vuotias tyttö, jonka äitiin Mirka Virtaseen Keränen tutustui Facebookin Koskettelukirjat-ryhmän kautta vuonna 2014.
Mirka kiitteli kirjoituksessaan koskettelukirjojen tekijöitä arvokkaasta työstä, mutta harmitteli, ettei Minttu ollut vielä oikeutettu lainaamaan kirjoja Celia-kirjastosta.
“Se sai ajattelemaan kaikkia niitä alle 2-vuotiaita, jotka eivät vielä asiakkaiksi pääse. Lopulta viestittelymme johti siihen, että tein Mintulle ihan oman koskettelukirjan, Mintun uimaretken”, Keränen taustoittaa.
Vuodesta 2010 alkaen Oulussa on Keräsen johdolla syntynyt jo 86 satukirjaa. Tänä vuonna käynnistämällään kampanjalla nainen haluaa muistaa erityisesti alle 2-vuotiaita, joita varten hän on suunnitellut IKIOMA-nimeä kantavan ensikirjan.
Ensimmäiset kaksi kirjaa valmistuivat lokakuun alussa Turussa, ja jatkoa projektille saatiin viime torstaina Sastamalassa, kun Muistolan koululla kokoontui noin kymmenen hengen innokas joukko askartelemaan sivuja kirjoihin.
Mukana ollut Mirka Virtanen soisi, että Sastamalaan saataisiin oma koskettelukirjaporukka.
“Varsinkin, kun ollaan kirjapääkaupungissa. Jos talkoilla on saatu rakennettua kirkko, ei koskettelukirjojen valmistamisen pitäisi olla mahdottomuus.”
Lue koko juttu keskiviikon Alueviestistä.