
Marja Inna ja Kaija Ruuska ovat salaperäisiä. Naiset emännöivät tulevana sunnuntaina Vammalan seurakuntatalolle avattavaa pop up -ravintolaa, mutta ruokalistan herkuista ei vielä haastatteluhetkellä tietoa tihku.
“Tarjolla on kasvispainotteinen lounas, siihen oheen on tulossa vähän kalaa ja lihaa. Pääruoista yksi on täysin kasvista, salaattia ja vihanneksia on tarjolla paljon. Lihapulliakin pyöritellään, ehkä sellaiset 500-600 kappaletta”, kaksikko paljastaa.
Kaikki reseptit ovat naisten omaa käsialaa. Koe-erät ja maistelut on suoritettu pitkin kesää Innojen keittiössä Vammalan Vaununperällä. Virallinen koemaistaja on ollut Marjan puoliso Jouni.
Reseptiikkaa hiotaan yhä. Kylmän kesän vuoksi sato ei ole ollut niin suotuisa kuin naiset etukäteen kaavailivat.
“Avomaankurkkua, kesäkurpitsaa ja palsternakkaa ei ole tullut sillä tavalla kuin ajateltiin. Sen sijaan esimerkiksi parsakaalit ovat tänä syksynä lautasen kokoisia.”
Naiset ovat intohimoisia kasvimaan kuopsuttajia. Kummankin saamaa satoa hyödynnetään pop up -ravintolassa, mutta apua on pyydetty myös paikallisilta yrityksiltä.
“Ideamme on otettu vastaan ihanasti ja lahjoituksia on tullut jopa yksityisiltä ihmisiltä. Lounaalle lahjoittajat listataan kaikkien nähtäville”, naiset kertovat.
Apua on luvassa myös ruoanlaittoon, sillä kahdelta ihmiseltä se olisi melkoinen urakka.
Kasvisten lisäksi sunnuntain pop up -ravintolassa tehdään tunnetuksi luomu- ja lähiruokaa. Kaksikon mukaan likipitäen kaikki muu paitsi kahvi on lähellä tuotettua, suurin osa jopa omalta paikkakunnalta kotoisin. Luomua ovat esimerkiksi käytettävät viljat, jotka tulevat suoraan Innojen pelloilta.
“Valistus on vähän huono sana, mutta sitä lounas osittain on. Valistusta siitä, että käytettäisiin vihanneksia enemmän ja monipuolisemmin, ja ostettaisiin enemmän lähellä tuotettua.”
Naisten mukaan kasvisten käyttö ei suinkaan ole vaikeaa – oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.
Pop up -ravintolan järjestävät virallisesti Sastamalan seurakunta ja Vammalan seudun Kansanlähetys ja sen tuotto ohjataan lähetyksen hyväksi.
Ruokailun lisäksi luvassa on rentoa yhdessäoloa, jutustelua Jouni Innan johdolla sekä musisointia Ville Innan toimesta.
“Ruokaa valmistetaan riittävästi. Nälkäisenä ei varmasti lähde kukaan”, emännät vakuuttavat.
Perunasta mangoldiin ja fenkoliin, lähi- ja luomuruoan pop up -ravintola Vammalan seurakuntatalolla su 24.9. klo 13-16.