”Susiin on hiljalleen totuttu” – Metsästäjät toivovat yhteistyötä susikannan selvittämiseksi

Pertti Vuorinen on hankkinut koiralleen Sallille sähköliivin, joka suojaa suden hyökkäykseltä.

Huittislainen Pertti Vuorinen pelkää susia koiriensa vuoksi, mutta susipelkoa mies ei halua lietsoa.

”Olen sitä mieltä, ettei ihmisten tarvitse pelätä susia. Ne kerrat kun olen itse suden kohdannut, se on aina lähtenyt kiireesti karkuun. Toki ymmärrän myös pelon, eihän se tällä alueella tunnu mukavalta laittaa pientä koululaista kulkemaan yksin pimeitä metsäteitä.”

Sudet ovat liikkuneet Köyliön, Huittisten ja Alastaron alueella reilun kymmenen vuoden ajan. Vuorinen uskoo, että lauma on tullut tänne jäädäkseen.

”Susiin on hiljalleen totuttu. Aluksi niistä oli kova äläkkä ja ihmiset pitivät meteliä heti kun susia nähtiin. Nyt aiheeseen on kyllästytty, eikä jokaista rappusilla käyntiä tai piharoskiksen repimistä jakseta enää ilmoittaa.”

Ei enää jahtiin koirien kera

Pertti Vuorinen on metsästänyt 50 vuotta. Mukana harrastuksessa ovat aina kulkeneet myös koirat. Enää hirvijahti ei kuitenkaan ole kuten ennen, Vuorisen koirat pääsevät mukaan metsälle yhä harvemmin.

”Viime syksynä hirvijahti jouduttiin keskeyttämään kolme kertaa, koska sudet ilmestyivät alueelle”, metsästysseura Paukkuun kuuluva Vuorinen harmittelee.

Aivan tuulesta temmattua Vuorisen pelko ei ole, sillä viime vuonnakin tilastoitiin kymmeniä tapauksia, joissa omistaja haki korvausta suden vahingoittamasta tai tappamasta koirasta. Viimeksi viime viikon lopulla susi kävi metsästyskoiran kimppuun Kuusamossa.

Vuorisen omat koirat ovat susilta säästyneet, mutta yhden miehen kasvatin susi on tappanut.

”Tällä alueella on sattunut varsin vähän susivahinkoja, mutta eipä täällä enää juuri uskalleta koirien kanssa metsästääkään. Tällä menolla ajoharrastus loppuu pian kokonaan”, Vuorinen ennakoi.

Ennen Vuorinen koulutti omia koiriaan päästämällä ne pihasta metsään, mutta enää se ei tulisi mieleenkään. Kotipihassakin koirat pysyvät aitauksissa, sillä sudet ovat vierailleet Vuorisenkin pihapiirissä.

Susien määrä on arvoitus?

Luonnonvarakeskus Luken vajaa vuosi sitten tekemän arvion mukaan Säkylä-Köyliön, Huittisten ja Alastaron alueella liikkuvaan susilaumaan kuuluu seitsemän yksilöä.
Vuorinen on täysin vakuuttunut, että todellinen määrä on vähintään kaksinkertainen, eikä mies pidä ollenkaan mahdottomana, etteikö susia voisi olla alueella jopa kolminkertainen määrä arvioon verrattuna.

Viimeisimmän susikanta-arvion mukaan koko Suomessa oli viime maaliskuussa 150-180 sutta. Se on noin 25 prosenttia vähemmän kuin maaliskuussa 2016. Vuorista hämmästyttää yhtälö, jossa susien määrä laskee rajusti, mutta havainnot kasvavat.

”Jos susia on todella niin vähän kuin Luke arvioi, niin asia saa minun puolestani olla, mutta jos todellinen määrä on 300, kaatolupia pitää myöntää nykyistä huomattavasti enemmän.”

Vuorinen toivookin, että Luke ja metsästäjät voisivat tehdä susien laskennassa yhteistyötä, jotta arviosta saataisiin mahdollisimman realistinen.

”Mielestäni olisi kaikkien etu, että tekisimme porukalla lumijälkilaskennan ja selvittäisimme susien todellisen määrän. Meillä on varsin hyvin tiedossa susien elinalueet ja kulkureitit, joten metsästäjien olisi helppo löytää puhtaasta lumesta jäljet, jotka Luke voisi käydä varmistamassa aidoiksi”, hän ehdottaa.

Vuonna 2016 Köyliön laumaan saatiin kaatolupa kahdelle sudelle ja viime vuonna yhdelle. Tänä talvena lupaa on haettu kolmen suden kaatamiseen.

Vuorinen korostaa, ettei metsästäjien intressinä ole hävittää sutta Suomen luonnosta.

”En tiedä ketään metsästäjää, joka haluaisi hävittää sudet sukupuuttoon. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tälle alueelle riittäisi hyvin sellainen viiden tai kuuden suden lauma.”

 • Viiriäainen

  Huono homma, jos liikaa totutaan susiin. Saa mun puolesta kuljeskella metässä omia polkujaan, mutta ei ihmisten nurkkiin, sillon pitää keksiä jotain temppuja.

 • Nimetön

  Kyllä susikanta pitää saada selville, että päästään keskusteleen totuuden kanssa. Varsinkin ”ihmissudet” on palkansaajille, eläkeläisille ja vähäosaisille, kokolailla julmia jolkottajia. Tämä työttömien pienten eurojen julma kavaltaminen on järkyttävä esimerkki kavaluudesta. Ihmissudet jahtaa ihmisiä ja ne toiset vaikkapa koiria.

 • Nimetön

  Selvittäkää ensin paljonko täällä on pakolaisia,niistä vahinko piilee.

 • susijo syntyessään

  Metsästäjäliitto on saamaton kun ei aja metsästäjien asiaa.. Nytkö on annettu periksi,ettei koiria enää pysty käyttämään? Liitto voisi halutessaa lasketuttaa susikannan.. mitä se pelkää? lukea ei tarvi laskemiseen sotkea, keräiltkööt paskoja. niin tuo 150 suttahan tarkoittaa vain sitä monenko suden paskat on saatu kerättyä.ei todellista susimäärää..

  • Mika Sillanpää

   Pelottaako ”susijo syntyeessään” se että paskojenkeräily saattaa osoittaa sen että susia onkin arvioitua vähemmän. Jälkiä kun on paha yksilöidä, paska on aina osoittava yksilön. Sus siirtyy tunneissa kilometritolkulla mutta paska kertoo yksilön, huonompi on osoittaa että olisi eri yksilö.
   Vuorisella asiallinen suhtautuminen susiin, ei lietso susipelkoa väärin perustein. Ihmiselle susi on vaaraton, metsässä oleville koirille ei. Tästä huolimatta olen kyllä itse sitä mieltä että kaatolupia ei tuolle laumalle tulisi myöntää.

   • Hannu Hämäläinen

    Kun paskat on saatu kerättyä ja käy niin että kanta onkin 600…mitäs sitte tehään.
    Lukeen en luota susiasioissa…eihän Ullavassakaan pitäny susia olla…kummasti vaan 10 löytyy..yhtäkkiä

   • Tapiolaryhmä

    No jos nyt on 600 niin sehän vain osoitaa, että 200 on liian pieni määrä, kun 600 kanssa pärjätään.

 • Pekka Salomäki

  Oli hieman surkeasti valittu otsikko toimittajalta. Jutussa mainitaan ettei koiria voi enää käyttää kuten ennen metsästyksen apuna. Olisiko ollut oikeampi otsikko, koska se kertoo mistä on kyse.

 • Karpo

  Paskoja saadaan aina tutkittua vaan sen verran että kannaksi saadaan 150. Joko näytteissä on vikaa tai muuten vaan ei pystytä tutkimaan jos uusia yksilöitä löytyy.
  Loppuis tutkijoilta hommat ja apurahat jos oikea määrä paljastuisi.

  • Ihmisk.

   Millähän logiikalla? Eikö työt lisääntyis, jos susia olis enemmän?

 • Pekka Salomäki

  Otsikko on taattua suomalaista ” luotettavaa puolueetonta” sudensiedätyslaatua. Jutun kun lukee, käy ilmi ettei koirilla voi metsästää enää.

 • Mullikuhnuri

  Turkissa on 7000-11000, Italiassa 1500-2000 sutta, samoin Espanjassa. Romaniassa 2300-2700, Baltian maissa yhteesä 1000, Puolassa 700, Saksassa 300, Ruotsissa 340 sutta. Suomessa 150-180. Sus siunakkoon!

  • Nimetön

   kyllä on puheenaiheet ja mutu laskelmat !
   voi aikoja, voi omituisia aikoja !

   • Mullikuhnuri

    Käy lukemassa EU:n sivuilta allaoleva selvitys Euroopan susitilanteesta ja kommentoi sitä perustelluin väittein. Kirjoittamasi ei ole perusteltu kannanotto, vaan tietämättömyydestä kumpuava parahdus.
    Status, management and distribution of large carnivores – bear, lynx, wolf & wolverine – in Europe, March 2013.
    Wolf – Europe summary – Compiled by Guillaume Chapron

  • Nimetön

   Käy purkamassa ne fanaattiset vouhotukses jossain muualla kuin keskustelupalstalla, käskytätkin vielä, eikö asiallisen perustelun laadinta onnistu?

 • Luketon

  Lukeen ei voi luottaa susiasioissa. Pihalla ovat kuin tampoonin narut. Metsästäjät ainoa oikea porukka laskemaan susien lukumäärän omalla alueellaan. Lukelle kysymys: Mikä on kirkasta ja haisee paskalle?

 • Nimetön

  Jokainen susi on liikaa. Jo nyt ne rajoittavat ihmisten luonnossa liikkumista, lasten koulumatkoja, koti- ja tuotantoeläinten kasvatusta, jne, jne. Oikea susikannan koko Suomessa on alle kymmenen yksilöä.

  • Nimetön

   Jokainen aikuinen tietää että susi kuuluu Suomen luontoon. Ihmisten liikkumista luonnossa ja kouluteillä rajoittaa vain väärän tiedon perusteella luotu pelko ja asenne.

 • Nimetön

  Järjen köyhyyttä. Sudet mitään uhanalaisia ole. Eihän niistä päästy eroon edes taporahan aikana.

 • Nimetön

  Ainakin.95000 sopii.sais kepulaisetkin omas.eivät tarvitse kadehtia minua.mun ajokoiria.kateelisia ovat. Tv.maan omistaja.

 • Jorma Seppänen

  Muuten asiallinen juttu Pentti Vuoriselta,mutta susien määrän arviointi liioittelua.Ei mikään taho pysty ihan tarkalleen susien määrää arvioimaan,mutta Luken arviointi on minun käsityksen mukaan suhkot kohdallaan.Poikkeuksellinen metsästäjä tämä Vuorinen siinä mielessä,että ei lähtenyt lietsomaan susihysteriaa.

  • Nimetön

   Ei metsästäjät hysteriaa lietso. Heillä realistinen käsitys susista, koska liikkuvat metsissä ja näkevät niiden julmuuden.
   Kukkahatut perustavat mielipiteensä rock-rauha-rakkaus-ruoho hörhöilylle.

   • Nimetön

    Kukas siinä nyt lietsoo eripuraa.katsopa peiliin. Metsästäjistä kaikki ei ole kanssasi samaa mieltä,joten älä yleistä ja mustamaalaa kaikkia metsästäjiä susivihaajiksi. Kaikki eivät näe luontoa julmana. Julmuuteen pystyy vain ihminen.

 • Mustakoiruus Köyliöst

  Luin kielteisen lupapäätöksen ja kovin erikoiselta luken kanta-arvio joulukuulta 2017 tuntui, suora lainaus ”Luonnonvarakeskuksen 15.12.2017 mennessä tekemissä maastotarkastuksissa on varmistuttu siitä, että alueella on susireviiri myös tällä hetkellä. Arvioitu yksilömäärä 6-8 sutta (Luonnonvarakeskuksen lausunto Dnro 3291/000405, 20.12.2017)”
  Kuitenkin lukuisissa tassu-havainnoissa on nähty 8 – 14 sutta samassa laumassa. Mielestäni luken olisi pitänyt ilmoittaa 8 tai enemmän. Tässä syitä siihen miksi suomessa on luken mukaan vain 150-180 sutta. Ei ihme ettei luottoa enää löydy.

Kommentointi ei ole käytössä.