
Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, käy Vammalan seurakuntatalon ovi seuraavan viikon ajan tiheään. Sisälle talon uumeniin on rakentumassa jo 19. Via Dolorosa -pääsiäisvaellus, joka täyttää koko rakennuksen palmusunnuntaista pitkäperjantaihin. Aiempina vuosina vaelluksella on käynyt noin 2 000 ihmistä, ja samaa määrää odotetaan nytkin.
Rakennustalkoot käynnistyivät torstaina.
“Väkeä oli paikalla todella hienosti, noin 30-40 henkeä. Suuret pystytykset ovat valmiina, mutta pientä hienosäätöä vaaditaan vielä. Mahtava aloittaa uutta päivää, kun väkeä on näin paljon”, tsemppasi rakennustalkoita organisoinut johtava nuorisotyönohjaaja Salme Kuukka perjantaiaamuna.
Via Dolorosan Vammalaan toi aikoinaan Leena Ojala, joka työskenteli opettajana Tesoman koululla.
“Ojalan johdolla vaellus rakennettiin Tesomalle, ja kun hän muutti Vammalaan, päätettiin perinne aloittaa täälläkin.”
Leena Ojala ei enää rakennus- tai purkutöihin osallistu, mutta hänen kädenjälkensä näkyy yhä.
“Ikkunoiden kauniit lasimaalaukset ovat hänen tekemiään”, Kuukka esittelee.

Parasta yhdessä tekeminen
Parasta Via Dolorosassa on Kuukan mukaan yhdessä tekeminen. Perjantainakin ovesta astuu tämän tästä uusi ihminen kysymään, voisiko olla avuksi. Torstaina paikalla oli Kuukan mukaan ilahduttavan paljon nuoria. Vapaaehtoisten lisäksi oman panoksensa vaelluksen valmistumiseen antavat seurakunnan työntekijät.
Vapaaehtoisten konkarikaartia pystytystalkoissa edustavat muun muassa Raija Seurala ja Eero Mäkinen.
“Olen ollut mukana alusta asti, yksikään vuosi ei ole jäänyt väliin. Tähän on jäänyt koukkuun”, toteaa Seurala. Rakennus- ja purkutalkoiden lisäksi hän toimii vaelluksella ryhmien oppaana.
“Ja kai jonkinlaisena kokemusasiantuntijana muulle porukalle”, hän naurahtaa.
Mäkinen kertoo olleensa mukana aktiivisesti ensimmäiset 11 vuotta, nyt tahti on hiukan hiipunut. Hänen kättensä jäljet näkyvät Leena Ojalan kanssa valmistuneessa Asseri-aasissa sekä seinille kiinnitetyissä, kauniisti tekstatuissa Raamatun lauseissa.

Vaellus sopii koko perheelle
Pääsiäisvaellus kestää noin 30 minuuttia. Se käynnistyy videoesityksellä Reijo Telarannan ottamista Israel-kuvista. Vaelluksen varrella kävijätkin pääsevät osallistumaan.
“Merihuoneessa kaikki saavat heittää kolikon muodossa syntinsä meren syvyyteen. Golgatalla joku tai jotkut ryhmästä kantavat Pyhän Olavin kirkon paanuista tehdyn ristin alttarille”, Kuukka kertoo.
Via Dolorosa sopii koko perheelle. Osa paikoista, kuten Paavalin päivystämä hiilivalkea on pimeänä, mutta lapsiryhmille sytytetään valot. Mitään pelottavaa reitin varrella ei kohtaa. Pari vuotta sitten alusta saakka palvellut käsikirjoitus päivitettiin uuteen. Nyt lasten on Kuukan mukaan helpompi ymmärtää teksti.
Salme Kuukan mukaan valtavat kävijämäärät kertovat siitä, että vaellukselle on tarve.
“Via Dolorosassa ollaan kristinuskon perussanoman äärellä. Jouluna käydään laulamassa kauneimpia joululauluja, toivoisin, että vaelluksesta tulisi samanlainen perinne pääsiäiseen.”
Via Dolorosa on avoinna palmusunnuntaina 25.3. kello 11.30 – 17, ma 26.3. – ke 28.3. klo 17 – 19.30 (ke klo 19 elävää musiikkia), kiirastorstaina klo 16 – 18, pitkäperjantaina klo 11.30 – 17 (partiolaisten kahvio pihassa). Pitkäperjantain päätteeksi klo 17.30 – 19 luvassa on hiljainen kierros ilman opasta.
Kuvat ja video: Iiro Seppälä



