Liekovedellä kuhisee – taivas pimeni, kun hanhiparvet nousivat siivilleen

Kuhina ja ääntely Liekovedellä oli kuuluvaa, kun jopa sadat hanhet nousivat samaan aikaan siivilleen. Kuva: Hannu Moilanen.

Sastamalan Liekovedellä on käynyt viime päivinä melkoinen kuhina. Muuttavia hanhiparvia on ollut liikkeellä paikoin pilvin pimein. Taivas lähes pimeni perjantai-iltana 20. huhtikuuta, kun satojen yksilöiden hanhiparvet nousivat siivilleen viimeisiltä jäänreunoilta, suunnaten Putajan- ja Myllymaan isoille peltoaukeille ruokailemaan ja jatkamaan matkaa kohti rannikon ja pohjoisen pesimäseutuja.

Äkkiarviolta jopa tuhansia lintuja äänteli jään reunoilla seisten ja vedessä uiden. Niiden kuhinamainen ääntely kuului satojen metrien päähän. Kymmenien ja satojen yksilöiden parvet nousivat siivilleen yksitellen noin reilun tunnin aikana. Siipien suihke ja veden äänet olivat melkoiset, jopa pelottavat näin maallikolle, joka ei ole tottunut moiseen muuttorynnistykseen. Kenties tämä on poikkeuksellinen kevätmuutto hanhien määrän suhteen, itse en ole ainakaan näillä main tottunut moiseen näytelmään.

Hanhilajeja on runsaasti ja osa hyvinkin samannäköisiä. Kuva: Hannu Moilanen.

Hanhilajeja on melko paljon, niitä ei aina tunne ja erota toisistaan, lajien erot ovat vähäiset. Valtaosa lajeista oli ymmärtääkseni meri- ja metsähanhia. Todennäköisesti joukossa oli myös kauemmaksi muuttavia tundrahanhia, kenties lyhytnokkahanhiakin? Vielä alkuviikosta hanhiparvia lenteli Sastamalassa Liekoveden tuntumassa ruokailupeltojen ja vesistöjen välillä.

Hanhet ovat suurikokoisia, voimakasrakenteisia ja pitkäkaulaisia sorsalintuja. Niiden jalat ovat vahvat ja ne sijaitsevat ruumiin keskikohdassa, näin ne pystyvät kävelemään maalla helposti. Hanhilla on kiilanmuotoinen nokka ja ylänokan reunassa on hammastus. Hanhet kerääntyvät erityisesti muuttoaikoihin suuriksi parviksi. Ne ovat kasvinsyöjiä ja ruokailevat laiduntamalla. Hanhien pesä on maassa ja se on pehmustettu untuvilla, kertoo muun muassa Wikipedia.

Metsähanhia, tundrahanhia vai tundrametsähanhia? Kuva: Hannu Moilanen.

Suomen lintuatlaksen mukaan metsähanhi on arka laji, joka pesii kaukana ihmisasutuksista, se on Suomen pohjoisten soiden laji, pesien mielellään aavoilla ja rimpinevoilla. Vuoden 2010 tiedon mukaan lintu on silmällä pidettävä laji, Suomessa pesi silloin vain noin 1700-2500 paria.

Arka ja piilotteleva merihanhi pesii nimensä mukaan Saaristossa ja Suomen rannikkoseuduilla. Myös muutamia sisämaan pesintöjä on varmistettu, pesintätäplä lintuatlaksessa on muun muassa Sastamalan seudulla. Merihanhen pesimäkannan kooksi on maassamme arvioitu noin 5000–6000 paria vuoden 2010 tienoilla.

Juttu ja kuvat Hannu Moilanen

Yksi vastaus artikkeliin “Liekovedellä kuhisee – taivas pimeni, kun hanhiparvet nousivat siivilleen”

  1. Nimetön

    Vanhaa tietoa. Määrät ovat moninkertaiset. Metsästys pitää aloittaa välittömästi.