“Kirjaston loppuminen autioittaisi koko keskustan”

Susanna ja Sanni Tähtinen sekä Leena Isotalo ja Harri Rantala piipahtavat Vampulan kirjastossa viikoittain.

”Se on täysin kuolleena syntynyt ajatus, että Vampulan kirjasto lopetettaisiin”, Leena Isotalo kauhistelee ja saa Riitta Koiviston, Helena Sainion sekä Harri Rantalan nyökyttelemään.

Huittisten Vampulassa on viime päivinä herännyt huoli kirjaston säilymisestä omalla kylällä. Huolen aiheutti Huittisten kaupungin kirjastojen toimintaa käsittelevä kysely, jossa yhtenä vaihtoehtona esitettiin Vampulan kirjaston sulkemista.

Vastausvaihtoehtoina olivat myös keskustan kirjaston ja Vampulan kirjaston aukioloaikojen supistaminen sekä kirjastopalveluiden säilyttäminen ennallaan.

Kirjasto on monelle vampulalaiselle kuin toinen olohuone. Koivisto pelkää, että kirjaston loppuminen autioittaisi koko keskustan.

”Kirjasto on kylän keuhkot ja sydän. Se on kokoontumispaikka, jossa tapahtuu paljon muutakin kuin kirjojen lainaamista”, hän korostaa.

”Lukupiiri, sukkakerho ja vaihtuvat näyttelyt. Välillä kerhojen kokoontumisissa on niin paljon väkeä, etteivät kaikki meinaa mahtua sisälle lukuhuoneeseen”, Sainio täydentää.

Vampulan keskustassa on kirjaston lisäksi pankki, kauppa ja kahvila. Koivisto laskee, että kirjaston lähtö tarkoittaisi palveluiden supistumista neljänneksellä.

”Vaikka palveluista usein rutistaan, niin kirjasto on sellainen, mistä kenelläkään ei ole koskaan mitään pahaa sanottavaa. Edes heillä, jotka eivät sen palveluja käytä”, Koivisto pohtii.

“Vampulalaisten huoli on aiheellinen”

Huittisten kaupungin kirjastotoimenjohtaja Marjut Tiisala avaa, että syyskuun alussa toteutetun kirjastokyselyn taustalla ovat ensi vuoden määrärahat.

”Huittisten pääkirjastolta eläköityi kesällä yksi henkilö. Nyt mietitään tulevan vuoden määrärahoja ja sen myötä sitä, voidaanko paikka täyttää uudelleen.”

Huittisten pääkirjastossa ja Vampulan sivukirjastossa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 5,75 henkilöä. Tiisalan mukaan toimintoja on mahdotonta säilyttää ennallaan, mikäli henkilömäärä vähenee yhdellä.

”Siinä mielessä vampulalaisten huoli on aiheellinen. Mikäli emme pysty täyttämään virkaa, jostain on supistettava ja radikaaleimpana vaihtoehtona on mietitty Vampulan sivutoimipisteen lakkauttamista.”

Kirjastotoimenjohtaja kuitenkin korostaa, että lopullisesti asia linjataan vasta, kun valtuusto päättää ensi vuoden budjetista joulukuussa.

”Toki jonkinlaisia linjoja vedetään varmasti jo ensi tiistaina, kun sivistyslautakunta käsittelee talousarviota.”

Tiisala tietää, että oma kirjasto on vampulalaisille tärkeä lähipalvelu.

”Lainamäärät sekä pääkirjastossa että Vampulassa ovat selvästi maan keskiarvon yläpuolella.”

Samaa viestiä kertovat myös kirjastokyselyn tulokset. Kyselyyn vastanneet kuntalaiset katsoivat Vampulan kirjaston lakkauttamisen tai aukioloaikojen supistamisen heikentävän merkittävästi kunnallisia palveluita ja vastaajat toivoivat kirjastopalveluiden säilyvän ennallaan.

Aiheesta lisää 19.9. Alueviestissä.

Kommentointi ei ole käytössä.