
Äetsän entisen kunnantalon valtuustosaliin jouduttiin kantamaan lisätuoleja, kun Sastamalan kaupunki järjesti tiistai-iltana keskustelutilaisuuden Keikyän riippusillan tulevaisuutta koskien.
Illan aikana kävi ilmi, että keikyäläisillä on vahva tahto saattaa siltansa uuteen kukoistukseen. Vaan mistä rahat? Siihen ei vielä selkeää vastausta saatu.
Loppuvuodeksi sillan tulevaisuutta selvittämään palkattu insinööri Vilja Pylsy myönsi, ettei rahoituksen saaminen tule olemaan helppoa. Ilman ulkopuolista rahoitusta sillan korjaaminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta.
“Kaupungin taloutta rassaa suuri investointipaine. 8 miljoonaa euroa voidaan investoida vuosittain, mutta esimerkiksi ensi vuonna esityksiä on jo yli 13 miljoonan edestä”, muistutti paikalla ollut kasvatusjohtaja Pekka Kares.
Rahoituksen saaminen vaatii hyvät perustelut. Esimerkiksi ely-keskukselle ei riitä se, että riippusilta on ollut olennainen osa keikyäläistä maisemaa jo vuosikymmenet.
”Ely-keskuksen tuen saamiseksi kyseessä pitäisi olla alueellisesti merkittävä hanke, joka tuottaa jotain ja tuo uutta alueelle”, tarkensi tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi.
”Voisimmeko hyödyntää vesistömatkailua, jonka keskeinen symboli riippusilta on? Entä teollisuuden tuominen mukaan ja sillan käyttäminen oppimisympäristönä? Ei mikään toinen Heureka, mutta jotain sellaista, missä voisimme yhdistää tieteen ja taiteen”, Pylsy maalaili.
Kokoomuksen keikyäläinen kaupunginvaltuutettu Päivi Pelttari ymmärsi, mitä Pylsy ajoi takaa.
”Voisiko ajatella jokimuseota? Ei mitään fyysistä rakennusta, vaan toiminnallisia elementtejä. Onhan sivistys saapunut sisämaahan Kokemäenjoen kautta.”

Muutama vuosi käyttöikää jäljellä
Yhdyskuntatekniikan päällikkö Pasi Lähteenmäki muistutti, että hiekka tiimalasissa vähenee koko ajan.
“Akuuttia hätää ei ole, mutta kovin montaa vuotta remonttia ei ole varaa siirtää. Siltaa voi yhä käyttää aktiivisesti, mikä on osaa keikyäläisistä huolettanut.”
Suurin murhe ovat sillan puiset poikkikannakkeet, jotka ovat alkaneet lahota. Myös osa kaidejohteista on alkanut hapertua.
”On suunniteltu, että kannakkeet vaihdetaan remontissa teräksisiksi. Johteita korjataan ja uusitaan aina, kun tietoa korjaustarpeista meille tulee.”
Tänä syksynä kiristetään vielä löystyneitä tuulivaijereita ja poistetaan puustoa sillan ympäriltä. Ne ovat kuitenkin tekohengitystä suurempaa remonttia odotellessa.

Pekkaniskalla paikoilleen?
Riippusiltaa suunniteltiin korjattavaksi viime vuonna, mutta asia ei edennyt, koska kaupungin saamista kolmesta urakkatarjouksesta halvinkin, yli miljoonan euron tarjous, ylitti hankkeeseen talousarviossa varatun määrärahan ja tarkemmassa suunnittelussa laaditun kustannusarvion merkittävästi.
Yleisöstä kyseenalaistettiin kaupungin saamat tarjoukset.
”Pitäisikö urakka kilpailuttaa vielä jossain muussa instanssissa kuin teidän pienessä piirissänne?” lehtereiltä kysyttiin.
Toukoniemi muistutti riippusillan olevan uniikki kohde, jolle ei urakoitsijoillakaan ole verrannollista kohdetta.
Korjauskulujen karsimiseksi ehdotettiin myös remontin tekemistä osissa rannalla.
”Voisiko elementit siirtää Pekkaniskalla paikoilleen? Entä onko silta pakko huputtaa remontin vuoksi? Siitä tulee mahtava tuulipintakin”, mietti yleisö.
Toukoniemen ja Lähteenmäen mukaan remontin tekeminen osissa ei onnistu monien käsityötä vaativien vaiheiden vuoksi.
”Huputuksella taas suojellaan vesistöä, ettei sinne pääse mitään myrkyllistä.”

Toiveikas olo
Sastamalan Kylät ry:n puheenjohtaja, suodenniemeläinen Marita Isosävi seurasi keskustelua kiinnostuneena yhdistyksen hallitukseen kuuluvan keikyäläisen Merja Selinin kanssa.
Ennen tilaisuuden alkua kaksikko kuvaili tunnelmiaan toivorikkaiksi. Tunnelma ei latistunut reilun tunnin kestäneen keskustelun aikana.
”On hieno nähdä, että ihmiset ovat sydämellä mukana hankkeessa. Riippusilta on ainutlaatuinen kohde, jolla on tarjota vielä vaikka minkälaisia mahdollisuuksia. On hyvä, että niitä ja rahoitusta nyt selvitellään kaupungin toimesta.”
Selinin mukaan paikalliset yhdistykset ja yhteenliittymät ovat valmiita vaikka likaamaan kätensä sillan korjaamiseksi.
”Mitä enemmän meiltä viedään palveluita, sitä vahvemmin puhallamme yhteen hiileen. Uskon, että remontti saadaan toteutettua.”
”Kyllä me yksi riippusilta korjataan”, vakuutti myös monessa mukana oleva Markku Torpo.

Tilaisuudessa kuultua:
“Unohdetaan Vammalan uimahalli, niin saadaan Keikyään uusi silta.”
”Polkupyörän kumit ovat kovilla. Saattaa kaupungille pian tupsahtaa laskuja.”
”Kaupungin kilpailutusjärjestelmä ei ole mistään kotoisin.”
”Taloyhtiömme nimi on As Oy Riippusilta. Tähän saakka olen ollut siitä ylpeä, nyt alkaa olla siinä ja siinä.”
”On se ainakin Sastamalan pimein silta. Keväällä paloi yksi lamppu, nyt ei enää yhtään.”
”Finnish Chemicals oli aikoinaan rakentamassa siltaa. Onko kysytty Kemiralta, osallistuisiko se nyt?”
”Lakataan suunnittelemasta ja korjataan se silta!”
Vilja Pylsy on tavattavissa riippusilta-asian tiimoilta Äetsän kirjastossa torstaina 4. lokakuuta kello 12 – 18.

Ja taas palkattu konsultti selvittään ja suunnittelee..
Hiljalleen alkaa tuntumaan siltä että me, liitoskunnissa asuvat olemme pelkkiä veronmaksajia kaupungille. Rahaliikenne on yksisuuntaista, vastinetta ei liiemmin irtoa!
Alimmasta kuvasta; ihmettelen, että tekninen johtaja uskaltautuu Äetsän entiselle kunnantalolle ilman hengityssuojaimia. Kaupungin toimesta kunnantalolla sijainnut Satu siirrettiin muualle ja rakennus päätettiin purkaa sisäilmaongelmista johtuen.
hyvä että vero asia on ymmäretty( vihdosta viimein) muuttakaa pois sieltä taka pajulasta ja mitä alempaan kuvaan nätti vosu
Jaa nyt vasta alkanu tuntumaan…..
Eikö EU voisi tulla vastaan rahoittajana? Onhan sieltä saatu rahoitusta kattojen korjauksiinkin. Onhan silta todettu kulttuurihistoriallisestikin arvokkaaksi ja koko se maisema.
Eikö sillalle suunnitella sytytettäväksi jouluvaloja vai ymmärsinkö oikei? Loppiaisena se voidaankin sitten symbolisesti sammuttaa
Kukaan tarjoaja ei tarjonnut hommaa siten, että silta nostetaan rannalle. Teknisesti se on mahdollista, mutta nosturi on julmetunmoinen kun nostopiste on kaukana. Tuollaisten nosturien pelkkä siirtomaksu on noin 100.000 Eur ja tässä tarvittaisiin 2 siirtoa + normaalit tunnit. Joku varmaan laski tämänkin vaihtoehdon.
Lakkaa nyt vaan levittelemästä käsiään ja laittaa ne valot kuntoon ja sassiin. Ihmetouhua! Ihmepuheita! Jos ei velkaa saa, niin nostaa veroja! Kohta on täys pimeys jo neljältä!
Sastamalasta on kolme kansanedustajaa eduskunnassa päättämässä valtion rahoista kolmesta puolueesta! Samat kolme kaupunginvaltuutettua päättävät Sastamalan kaupungin rahoista! Helsinkiin pitää saada tunnin junayhteys vaikka nykyisinkin sinne pääsee kohtuuajassa. Osa junankäyttäjistä joutaa kyllä vaihto
Näistä kolmesta kansanedustajasta ainoastaan kaksi, päättää valtionrahoituksesta. Eli hallituspuolueiden Satonen ja Hakanen. Demokraatit ovat oppositiossa. Keväällä tilanne tietty vaihtuu, eduskuntavaalien jälkeen!
ai että oikeen insinööri palkattu !!! voi hyvää päivää!!!
onko koskaan tullu näissä jutuissa mieleen kuija paljon menee rahaa turhaan pyrokratiaan?!!
tottakai toi siltä on arvokas; siittä kuljetaan olitte, sillä on tunnearvoa ja se historiallinen.
Kysyn vaan et minkä takia aina mietitään sitä ensimmäisenä että mitä joku asia tuottaa!!!
Ja tuottavuuden tarvii aina olla rahallista!
Tälläisiä mielihyvää tuottavia riippusiltoja tarvittava maailmaan lisää….
siis korjatkaa tämä ilman mitään erillis tutkimuksia ja kirjailija
On se kumma, että samalla pohditaan uimahallin rakentamista, mutta jo olemassa olevien rakenteiden korjaamiseen ei ole varaa. Kuka kumma ne uudet sitten pitää pystyssä ja korjaa, jos kerran nytkään ei ole siihen varaa. Sastamalan kansanedustajat keräämään rahaa ja EU on myös saatava mukaan, kaikki muutkin maat rahastavat sieltä, miksi ei Suomalaiset?
On kyllä varaa, kunhan kunnostusta vaativien kohteiden sijainti on oikea.