Pentti, 70, hiihtää Suomen halki – “Vähän extremeä elämään”

“Vinkissä on ollut hyvä tammikuussa treenata”, tuumii Pentti.

Sastamalalainen Pentti Hiirijoki, 70, pitää itsensä haastamisesta ja fyysisten rajojensa testaamisesta. Maaliskuun alussa hän aloittaa yli kuukauden kestävän, 1800 kilometrin mittaisen urakan. Pentti aikoo hiihtää Suomen halki, Virolahdelta itärajaa myötäillen Jäämeren rantaan.

”Kaikenlaisia hullutuksia sitä tuleekin mieleen. Kuulin tästä viime talvena yhdeltä kaverilta ja innostuin. Esitin asian kotona aika varovasti, mutta heti heltisi lupa lähteä. Onneksi on vaimo, joka ymmärtää ja tukee minua”, hän naurahtaa.

Yksin ei miehen sentään tarvitse hiihdellä. Matkaan lähtee kolmisenkymmentä hiihtäjää yhdestätoista eri maasta, muun muassa Keski-Euroopasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista. Pentin mukaan jotkut lähtijöistä ovat jo toistamiseen mukana, joten kyseessä täytyy olla ainutlaatuinen kokemus.

”Uusia elämyksiä minäkin lähden hakemaan, vähän extremeä elämään.”

Hiihtovaellusreitti kulkee Virolahdelta Nuorgamiin.

Kaupungeista jäälakeuksille

Pentti arvelee olevansa hiihtäjäjoukon vanhin. Pienenä lisähaasteena hän pitää toissa syksynä uusittua lonkkaniveltä. Leikkaus oli onnistunut eikä nivel ole oireillut, mutta pitkäkestoinen päivittäinen rasitus voi olla toinen juttu.

”Helpolla en luovuta. Sastamala täyttää kymmenen, ja minä olen seitsemänkymmentä. Juhlistan hiihtämällä molempia.”

Sulkavan Hiihto- ja Souturetket Oy:n järjestämä Hiihtäen Halki Suomen on maailman pisin opastettu hiihtovaellus. Päivittäin hiihdetään keskimäärin 57 kilometriä. Pisin taival osuu vaelluksen toiseksi viimeiseen päivään, jolloin suksitaan 83 kilometriä Sevettijärveltä Nuorgamiin.

Pentti kertoo reitin kulkevan enimmäkseen rauhallisissa metsämaisemissa, mutta paikoin myös asutuilla seuduilla ja kaupunkien keskustaajamissa. Osin reitti kulkee asumattomissa erämaissa aivan Venäjän rajan tuntumassa. Se ylittää suuria jäälakeuksia ja aivan pohjoisessa puuttomat tunturiseudut.

”Kelit saattavat vaihdella lumimyrskyistä häikäisevään auringonpaisteeseen, kovista pakkasista kevätauringon lämpöön. Maisemat vaihtuvat moneen kertaan matkan aikana, kun mennään etelästä pohjoiseen. On kiehtovaa nähdä ja kokea luonnon monimuotoisuus.”

Tyrnimehu torjuu flunssan?

Pentin rautainen kunto lienee vuosikymmenten urheiluharrastuksen ja liikunnallisen elämäntavan tulos.

Pentti Hiirijoki on entinen poliisi ja kilpasuunnistaja, jolla oli tapana taittaa työmatkakin juosten.

”Mutta eläkeläiselle hiihto sopii juoksua paremmin. Se on kevyttä juoksuun verrattuna, ei tule iskuja ja tärähdyksiä.”

Hiihtokärpänen on puraissut Penttiä siinä määrin, että hän jakaa mielellään vinkkejä muille lajiin tykästyneille esimerkiksi Facebookin Tyrvää-ryhmässä. Hiihtovaellukselta päivityksiä on luvassa myös Alueviestin verkkosivuille.

”Toivottavasti pysyn terveenä ennen matkaa ja matkan aikana. Tyrnimehua olen juonut, kun kuulin että se pitää flunssan loitolla.”

Mitäköhän miehen mielessä mahtaa liikkua, kun urakka huhtikuun alussa päättyy ja takana on liki 1800 hiihdettyä kilometriä, 33 peräkkäistä hiihtopäivää ja arviolta 160 000 kulutettua kaloria?

”Ei siinä ainakaan ehdi juhlia, kun seuraavana aamuna hyppään jo Ivaloon menevään bussiin. Siitä matka jatkuu Rovaniemelle ja Tampereen junaan. Koti-ikävä voi olla jo kova.”

 

Kommentointi ei ole käytössä.